Vegetarieni celebri din Moldova

/ Vizionări: 4860

Regimul de viață vegetarianori dieta vegetariană are tot mai mulți adepți, în toată lumea. Și unele persoane publice din Republica Moldova au adoptat acest stil de viață. Printre acestea se numără:

 

Известные вегетарианцы Молдовы

 

Ex-preşedinte SUA Bill Clinton a devenit un vegetarian
Ex-preşedinte SUA Bill Clinton a devenit un vegetarian

I. Nicolae Chirtoacă, politolog, ovo-lacto-vegetarian de 21 de ani (din produse de origine animală, consumă doar lactate și ouă)

”Am devenit vegetarian în 1992. Era în toiul războiului de pe Nistru – o perioadă destul de dificilă. Am intrat în post, l-am ținut foarte strict și am avut senzația că aceasta este starea mea firească – să nu consum carne și să-mi purific corpul. Mă strădui să reduc la maxim consumul alimentelor de proveniență animală. Cineva spunea că omul e concomitent animal și ființă divină. Or, mîncînd carne, noi alimentăm ființa inferioară. Dacă nu o consumăm, medităm mai mult la ceea ce ține de suflet, spirit și sensurile profunde. Eu mă simt extraordinar. În afară de energia din carne, este și energia din natură, îmi place să fiu în pădure, la Nistru. Soția mea a obosit să facă mîncare în două cratițe și, după trei ani, mi s-a alăturat, adoptînd acest regim de viață sănătos. Copiii însă consumă carne. 

 

Известные вегетарианцы Молдовы

 

II.  Călin Vieru, om de afaceri, lacto-vegetarian de 15 ani (5 ani de ”cumul” și 10 ani continuu: consumă doar lactate)

Această dietă îmi permite sigur să nu-mi crească burta în mod obraznic și necontrolat, să nu-mi urce chelia la cap și să nu mi se distrugă sufletul. Sînt categoric convins că mîncarea cea de toate zilele ne este oferită doar de natură, și nu de industrie. Mă simt foarte bine și chiar simt cum acest regim alimentar îmi sporește endorfinele și serotonina din sînge, ceea ce îmi permite să am o stare de bine prelungită. 

 

Dmitri Medvedev va devini vegetarian
Dmitri Medvedev va devini vegetarian

III. Ludmila Gheorghiță, actriță, ovo-lacto-vegetariană de doi ani, vegană de un an (veganii nu mănâncă nicio proteină animală)

Nu am fost niciodată o gurmandă. Țineam posturile creștine și am înțeles că pentru mine nu e nicio dificultate. Practic yoga de patru ani și am avut un prieten vegetarian convins de 18 ani – cred că astea la un loc m-au determinat. Apoi, odată încercat acest mod de viață, înțelegi cu adevărat ce înseamnă să fii sănătos fizic și mental, nemaivorbind de aspectul moral. Schimbări? Colegii mă ironizau la început, dar acum s-au mai obișnuit și sînt siguri că dacă, Doamne ferește, se întîmplă vreo catastrofă mondială, eu n-am să mor de foame, pentru că voi avea mereu ceva de păscut! Energia? Cred că energia nu ți-o alimentezi din mîncare doar. Energia e peste tot. Iar cînd îți iubești meseria, chiar și în stadii grave de boală, găsești, prin nu știu ce miracol, energia necesară să ieși în fața publicului, care, de altfel, nu trebuie să știe cît îți este de rău sau cît de lipsit de energie ești.

 

În Republica Moldova, nu putem vorbi de numărul exact al celor care s-au dezis de consumul cărnii, pentru că Uniunea Vegetarienilor din Moldova (UVEM) nu-l deține. Totuși, pe rețelele de socializare sînt mai multe grupuri de vegetarieni din Moldova, care numără aproape 200 de membri vegetarieni și vegani și peste 100 de crudivori. 

 

 

Sursa: noi.md