ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Viaţă dulce fără zahăr



Viaţă dulce fără zahăr


Dragostea pentru dulciuri copiii o absoarbă cu laptele de mamă. Şi nu este o metaforă: laptele matern are un gust dulce, astfel încât primul gust cu care face cunoştinţă noul-născut şi care îl însoţeşte în primele luni de viaţă este dulce. Zaharuri naturale au o importanţă în viaţa copiilor şi adulţilor, deoarece participă activ la procesele metabolice. Zaharuri naturale se găsesc în astfel de produse utile cum ar fi fructe, legume, miere naturală, sirop de anghinare, stevia şi fructe uscate.

De asemenea, există o mulţime de produse zaharoase, utilitatea cărora provoacă dubii serioase. Este important sa ne amintim că copiii mici şi femeile gravide sunt mai sensibile la diverse substanţe nocive, astfel încât la alegerea produselor alimentare ar trebui să fim foarte atenţi.


Zaharul alb rafinat

Cea mai răspândită sursă de dulceaţă, care însoţeşte oamenii toată viaţa, este mai ieftină, se foloseşte activ de către toţi producătorii produselor alimentare şi se vinde la orice magazin alimentar este zaharul alb rafinat. În prezent zaharul alb este fabricat din plante care au fost cultivate în mod artificial de către om şi nu au existat în sălbăticie. Denumirea chimică a zaharului - zaharoză.

Ca şi orice produs rafinat, zaharul alb nu conţine substanţe valoroase, doar glucide pure - calorii goale. Prin urmare, este recomandat să se excludă din dietă, sau cel puţin să se minimizeze cantitatea folosită de zahar alb rafinat. Dacă vă veţi uita la etichetele produselor alimentare, fabricate  în mod industrial, veţi găsi zaharul în aproape toate produsele (de la sucuri şi la hrana pentru copii până la conserve si iaurturi).

Există dovezi de cercetare care sugerează că zaharul alb provoacă o mulţime de maladii diferite. În plus, în procese de rafinare sunt utilizate deşeuri ale industriei cărnii şi diferite substanţe chimice.


Zaharul brun

Viaţă dulce fără zahărProducătorii zahărului rafinat, îngrijoraţi de faptul că zaharul alb provoacă neîncredere şi o mulţime de plângeri din partea consumatorilor, nu se pierd, şi  propun ca o alternativă mult mai utilă: zaharul brun. Acesta se fabrică, de asemenea, din trestia de zahăr şi costă mai scump, decât zaharul rafinat, deşi producerea lui este mai ieftină. În acelaşi timp, există şi aşa-numitul  zaharul brun "colorat" – când zaharul se rafinează, şi apoi adăugarea melasei îi conferă o culoare maro. În consecinţă,  se obţine un produs complet nenatural, care nu aduce nici un beneficiu organismului.


Fructoză

Unul din cei mai răspândiţi înlocuitori de zahar. Se recomandă  persoanelor cu diabetul zaharat, deoarece afectează  mult mai puţin nivelul zaharului din sânge. Fructoza naturală se conţine în fructe dulci, fructe şi legume în cantităţi mici, şi este în raportul optim cu fibre. Fructoza, care se vinde în magazine, se produce în mod industrial. Compoziţia ei este diferită de fructoza naturală, deci nu este atât de bună pentru organism, cum cred toţi. Ea, de asemenea, este purificată şi are ca şi zaharul multe calorii. În plus, fructoza  sporeşte apetitul şi foamea, după ea dorim tot mai multe dulciuri.


Sorbit

Sorbit este un produs fabricat din materie primă vegetală, la gust el este de 3 ori mai puţin dulce, decât zaharul. Sorbit se absoarbă lent, nu afectează nivelul zaharului din sânge, de aceea este recomandat persoanelor cu diabetul zaharat. Consumul excesiv de sorbit duce la tulburări gastro-intestinale.


Xilitol

Xilitol este făcut din porumb, acesta are proprietatea de a încetini ritmul de digestie în stomac, de aceea este recomandat pacienţilor cu obezitate şi diabetul zaharat. Potrivit unor date, poate provoca apariţia cancerului.


Îndulcitorii chimici: aspartam, zaharină, ciclamat

Aspartam a fost descoperit în cursul experimentelor privind obţinerea medicamentelor împotriva ulcerelor. La gust aspartam este de aproape 200 de ori mai dulce, decât zahărul. Poate provoca diverse afecţiuni. Posibil, este cancerigen.

Zaharina este mai dulce, decât zaharul, de 450 de ori şi are un gust metalic, a fost interzisă în mai multe ţări, a cauzat maladii la animale de laborator, pe care a fost testată. Atunci când se  fierbe dă un gust amar.

Ciclamat este mai dulce decât zaharul, cu 30 de ori, dar poate provoca insuficienţa renală.


Produse naturale cu care este dulce şi fără zahar

 

Stevia

Viaţă dulce fără zahăr

 

Stevia – este o plantă perenă, un îndulcitor natural, care nu conţine calorii. Stevia are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, normalizează activitatea ficatului şi vezicii biliare, are un efect anti-inflamatorii şi de restaurare. Extract din Stevia - steviosid – este de multe ori mai dulce, decât zaharul, si se foloseşte ca un îndulcitor, deşi naturaleţea lui este pusă la îndoială, deoarece se face industrial, cu utilizarea compuşilor chimici.

 

 

Mierea

Urşii iubesc foarte mult mierea. Şi oamenii, din anticitate, în special în Rusia, mâncau mierea cu mare plăcere. Mierea conţine multe substanţe nutritive folositoare şi micro nutrienţi. După dulceaţă mierea nu este inferioară zaharului, iar unele soiuri de miere îl depăşesc.

Viaţă dulce fără zahărFiţi atenţi atunci când cumpăraţi mierea, deoarece nu orice miere este utilă. Aproape toată mierea vândută în magazine este supusă unui tratament termic (încălzită la 60-70 de grade), în procesul de ambalare. Uneori, apicultori fără scrupule, de asemenea, încălzesc mierea pentru a vinde recolta de anul trecut sub formă de miere proaspătă. Mierea din anul curent este mai scumpă şi este apreciată mai înalt, deoarece în timpul depozitării prelungite (mai mult de un an), mierea îşi pierde unele proprietăţi valoroase. La încălzire la peste 40 de grade Celsius structura mierii se distruge, transformându-o  într-o substanţă dulce inutilă. În plus, în miere se pot forma compuşi nocivi în viitor.


Sirop din anghinare (napi)

Napi este o planta erbacee perenă, de asemenea, cunoscută sub numele de anghinare.  Napi este o plantă modestă, larg răspândită în Rusia. Napi înfloreşte cu inflorescenţe galbene mici, similare cu floarea-soarelui. Napi este o plantă cu tubercule, conţinutul mineralelor depăşeşte multe legume. Aceasta conţine fier, zinc, potasiu, calciu si alte substanţe valoroase.

Viaţă dulce fără zahărNapi practic nu acumulează nitraţi şi metale grele, astfel este o materie primă de foarte bună calitate pentru fabricarea îndulcitorilor naturali - sirop dulce de napi. Tuberculii de napi au un gust uşor dulce din cauza inulinei - o substanţă din care se produce fructoza naturală. În procesul de producţie tuberculii se fierb în aerul evacuat ,încălzind apa la 50-60 de grade, în timp ce inulina se transformată în sirop de fructoză şi capătă un gust dulce. Temperatura preparării este foarte importantă, deoarece la temperaturi ridicate, substanţa de inulină  se distruge.
Sirop de napi are cel mai scăzut indice glicemic (IG 13-15) printre îndulcitori şi este indispensabil în dieta persoanelor cu diabetul zaharat. În plus, sirop de napi normalizează digestia, stimulează eliminarea toxinelor. Acesta poate fi adăugat ca un îndulcitor în toate produsele alimentare şi băuturi. Sirop de anghinare este la 100% natural, un produs ecologic curat de origine vegetală, care include numai anghinare şi  apă.

 

 

Sursa: dziwa.ru

 

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 04 octombrie 2011 11:00
Vizualizări: 6200

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
116
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
157
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
144
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
166