ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Viaţa sau banii?




 

 

 

Viaţa sau banii?

 

Aţi auzit, probabil, fraza "Viaţa sau banii!" pe care o rostesc de obicei bandiţii, îndreptînd pistolul asupra victimei. Astăzi, un astfel de pericol ameninţă umanitatea întreagă, în special, cei care trăiesc în ţările bogate.

Dar, actualmente nu bandiţii impun o astfel de alegere, ci goana după bogăţie, care a devenit un fenomen obişnuit în societate.

În acest sens, apare o serie de întrebări, care dau prilej de îngrijorare. Cît costă omului, această goană după bunuri materiale? Oare nu poate fi aşa, că oamenii în goană după un cîştig uşor aduc la altar viaţa lor reală? Oare banii pot cumpăra fericirea?

 

Lăcomia pentru bani

 

Din toate dorinţele umane (lăudabile şi nu prea) una din cele mai răspîndite este dragostea pentru bani. În comparaţie cu dorinţa sexuală şi foamea, setea, lăcomia pentru bani nu se stinge şi nu trece cu anii. Se pare că, chiar şi cu vîrsta, ea nu trece. Din contra, muţi oameni în vîrstă, sunt chiar mai mult îngrijoraţi de bani şi de cum pot fi cheltuiţi.

Se pare ca oamenii devin din ce în ce mai lacomi. Într-un film popular, protagonistul spune: "Lăcomia este garanţia succesului. Lăcomia este utilă". Deşi mulţi oameni determină anii 1980, ca o perioada de lăcomie, deşi istoria arată că atît înainte, cît şi după această perioadă, atitudinea oamenilor faţă de bani, în general, s-a schimbat puţin.

Modificările constau în faptul că astăzi mulţi oameni văd o oportunitate pentru satisfacerea momentană a dorinţei de a avea cît mai mult. Se pare că majoritatea oamenilor îşi petrec tot mai mult timpul şi depun mai mult efort pentru a produce şi avea mai multe lucruri. Poate că veţi fi de acord că dorinţa actuală de a procura mai multe mărfuri şi de a avea tot mai mulţi bani, s-a transformat într-o pasiune fără limite alimentată de imaginaţie.

Oare oamenii devin mai fericiţi? Rezultatele studiilor sociale, au dus la concluzii nu mai puţin interesante.

 

Banii şi fericirea

 

În ceea ce priveşte psihologia oamenilor a fost observată o particularitate remarcabilă: acumularea banilor şi a bogăţiei materiale, nu neapărat fac o persoană mult mai mulţumită şi fericită. Numeroşi cercetători au descoperit că la atingerea unui anumit nivel de prosperitate, sentimentul de fericire şi de mulţumire pentru belşug nu depinde de bunurile materiale.
Astfel, pasiunea irezistibila pentru acumulare, lasă multe persoane în nedumerire: "Fiecare lucru pe care îl cumpărăm, ne aduce plăcere, dar de ce totuşi la final nu simţim mai multă bucurie şi satisfacţie în viaţă?"

În cartea sa "Oamenii fericiţi" Jonathan Friedman, notează: "Atunci cînd o persoană atinge un anumit nivel de bogăţie, fericirea deja nu depinde de cantitatea banilor de care ea dispune. Dacă omul nu trăieşte sub pragul sărăciei, relaţia dintre fericire şi venituri este extrem de redusă"( Happy People ). Mulţi ş-au dat seama că fericirea umană depinde dacă omul are valori spirituale şi morale, dacă el este preocupat de ceva util în viaţă. Pentru fericire este necesară o comunicare cu prietenii, de asemenea, este important ca conflictele şi dificultăţile să nu ne lipsească de posibilitatea să fim fericiţi, cu ceea ce avem.

Rădăcină celor mai multe probleme sociale contemporane constă, în faptul că potrivit unora, bogăţia poate rezolva problemele asociate de lumea interioară a omului. Unii sociologi indică starea de pesimism şi de frustrare generală. În plus, ei notează o tendinţă în creştere: în ţările bogate, oamenii tot mai mult apelează la psihoterapeuţi sau încercînd să găsească sensul vieţii şi armonia interioară, se consultă cu guru, intră în secte sau diferite grupuri de pseudo tratament. Toate acestea confirmă faptul că bogăţia, nu le ajută oamenilor, să găsească sensul vieţii.

 

 

Sursa: rodnoe.org

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 12 iunie 2012 15:31
Vizualizări: 2766

Citiţi de asemenea

Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
168
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
131
Timelapseul de 300 de zile al creșterii pinului ...
223
Articolul excelent al medicului psihiatru Viaceslav Gusev:Alcoolul - băutura lăsăciilorCând un prieten de afaceri îmi pr...
132