„Vio-Parc Varniţa”: minune creată de om

/ Vizionări: 776

«Vio-Parc Varniţa»: рукотворное чудо

Satul Varnița, Anenii Noi. S-ar părea că e un sat moldovenesc ca multe altele. Însă anume aici, în apropiere de Varnița, este implementat un proiect unic de restabilire a echilibrului natural. Primul și, deocamdată, unicul în Moldova.

Ideea de a transforma o paragină într-o oază înfloritoare aparține conducerii companiei „DAAC Hermes”. Președintele ei, Vasili Chirtoca, împreună cu adjunctul și partenerul său Igor Șcerbinschi, au conceput acest proiect ca pe o pepinieră de plante pentru viitoarele așezări ecologice, precum și ca pe o sursă de materii prime vegetale, ecologic pure, pentru fabrica „Viorica Cosmetic” S.A. Oază în loc de paragină Un timp îndelungat, aici se afla o carieră de extracție a amestecului de nisip-prundiș. După recultivare, bonitatea solului nu depășea 20 de puncte. Părea că pe acest teren nu mai poate crește nimic. Dar minunea a devenit posibilă.

În satul Varnița va fi creată prima gospodărie bio-organică din Moldova
În satul Varnița va fi creată prima gospodărie bio-organică din Moldova

Au înflorit lanuri cu diverse ierburi, romaniță, levănțică, salvie, calendulă, s-au prins puieții de pomi. Unul după altul au apărut iazurile, în care cresc pești și înfloresc nuferi. În total sînt cinci iazuri. Și acesta este doar începutul unui proiect îndrăzneț, de proporții uimitoare, cu denumirea „Vio-Parc Varniţa”. Totul a început acum patru ani. După excavarea tuturor resurselor de zăcăminte naturale, sectorul pe care anterior se afla cariera a fost acoperit cu deșeuri. Pe o suprafață de 130 de hectare. Acesta nu prezenta nicio valoare pentru agricultură, de aceea a fost posibilă achiziționarea întregului teren.

Elaborarea proiectului a durat un an. Iar în ultimii ani teritoriul a început să se transforme în ritm accelerat. Editura DAAC Hermes pres a publicat două cărți de Sepp Holzer La baza viitoarei zone ecologice s-a decis să se pună proiectul renumitului fermier austriac Sepp Holzer – autor și consultant internațional în domeniul agriculturii ecologice. Esența tehnologiei lui constă în readucerea naturii la starea ei firească prin crearea pe anumite sectoare a unor complexe naturale pure din punct de vedere ecologic. Ele trebuie să fie compuse din rezervoare artificiale de apă și vegetație mixtă silvică și cultivată. Diverse specii de plante, fără a suferi din lipsă de umiditate, cresc și își sporesc reciproc imunitatea față de dăunători și buruieni. În asemenea locuri plantele nu au nevoie de tratamente chimice, iar pentru fertilizarea solului se folosesc doar componente naturale. În urmă cu cîțiva ani Sepp Holzer a vizitat Moldova și aceste locuri. După ce a văzut condițiile, el a spus că sectorul este destul de complicat. El se află la înălțimea de cca 100 de metri deasupra nivelului Nistrului, care curge în preajmă. Rîul absoarbe toate apele din dealurile aflate în preajmă. Totuși, în opinia lui Holzer, teritoriul poate fi valorificat, dat fiind că el a creat iazuri chiar și în pustiu. La început au apărut dealurile în formă de terase în partea de nord și nord-est a iazurilor – create din pămîntul rezultat din săparea acestora. Proiectul iazurilor, la fel, îi aparține lui Sepp Holzer. 

În această zonă este imposibil să ai propriile izvoare, iar în urma schimbărilor climatice, în republică avem precipitații insuficiente. De aceea s-a decis crearea unei alternative pentru apă. Primul iaz a fost finalizat în 2016. Unii specialiști locali îi speriau pe organizatorii viitoarei zone ecologice spunînd că nu se va reuși reținerea apei în iaz. Chiar și hidrologii experimentați aveau îndoieli că așa ceva e posibil. Totuși, curînd a apărut primul iaz. La fundul lui nu a fost așternută polietilenă sau alte materiale artificiale. Au fost utilizate tehnologii speciale de compactare a solului, elaborate de Sepp Holzer. În sol a fost instalat un apeduct, prin care s-a pompat apă din Nistru în iaz. Pe parcursul următorilor doi ani apa a fost pompată de trei ori, deoarece o cantitate suficientă de apă provine din precipitații. Și iată că nu se scurge. Asta chiar dacă apa este utilizată pentru irigare. Pierderile ei nu depășesc norma, căci la temperaturi înalte are loc evaporarea și filtrarea. Însă toate au fost făcute conform unei tehnologii care s-a justificat pe deplin. Drept dovadă o constituie apariția altor patru iazuri. Chiar dacă iazul încă nu se vede, răcoarea lui se resimte de la distanță. Prezența apei oferă aerul umed necesar plantelor. Drept urmare, acestea se dezvoltă bine, dobîndind imunitate contra diferitor buruieni și dăunători.

„Vio-Parc Varnița” a strîns numeroase laude din partea primilor vizitatori
„Vio-Parc Varnița” a strîns numeroase laude din partea primilor vizitatori

Conform teoriei lui Sepp Holzer, orice teritoriu trebuie să dispună de apă. 10% din sol trebuie să-l ocupe apa. Spre exemplu, pe un teren de 27 de hectare trebuie să avem un iaz cu suprafața de 3 ha. Întrucît aici mereu suflă vîntul, biroul de proiectare al lui Sepp Holzer a decis să nu fie creat un iaz mare, ci o cascadă din mai multe iazuri mici, cu suprafața totală de 6 ha. Ele au fost amplasate pe întreg teritoriul și comunică între ele. În primul iaz a fost pusă o țeavă care trece în cel de-al doilea, din el – în al treilea, al patrula etc. Fiecare iaz alimentează întregul masiv. Acest fapt reduce cheltuielile pentru irigarea plantelor, căci se modifică umiditatea aerului, se creează o microclimă favorabilă, iar plantele huzuresc. Pentru că în apropierea fiecărui iaz există un deal terasat din partea vîntoasă, influența vîntului este redusă. Fiindcă la crearea dealurilor a fost folosit solul săpat la construcția lacurilor, acesta nu a trebuit evacuat. În plus, au fost create dealuri necesare pentru apărare împotriva vîntului. Acesta are un efect negativ asupra plantelor și a solului, mai ales în perioada rece a anului, întrucît vîntul, gerul și arșița îl usucă precum un foen. Totodată, dealurile cu înălțimea de 9 m sporesc suprafața de plantare a culturilor din contul formării teraselor și utilizării versanților.

Iazurile au suficient de mult pește – crap, cosaș, sînger, șalău, cîțiva somoni și bibani, raci, creveți de rîu. Se preconizează procurarea linilor și, posibil, a altor soiuri. Au fost plantați nuferi pentru decor și pentru filtrarea apei. Cu frunzele lor ele purifică apa și constituie o protecție pentru puiet. Apropo, peștele aici nu este hrănit, el trăiește în condiții naturale, deoarece autorii proiectului se străduiesc să intervină cît mai puțin în procesele naturii. În armonie cu natura

Citește mai mult: noi.md