ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

VITAMINE: o anchetă detaliată



VITAMINE: o anchetă detaliată


Unii spun: administraţi vitamine primăvara şi toamna, în timpul perioadelor de stres şi de răceli.
Noi toţi suferim de un deficit de vitamine, acestea sunt necesare tuturor şi în fiecare zi. Cine are dreptate?


Scenariul relaţiei noastre cu vitamine este simplu şi tipic. Mergem la farmacie pentru nişte pastile, să zicem, contra durerii de cap, aruncăm o privire accidentală pe rafturi cu vitamine, ezităm aproximativ zece minute şi ... plecăm.

Sau cumpărăm un ambalaj, administrăm o săptămână, apoi uităm, găsindu-l un an mai târziu în colţul îndepărtat al dulapului de bucătărie şi îl trimitem la coşul de gunoi.

Se pare că medicii nu ne explică, în mod convingător, importanţa acestor pastile. Sau, invers, aidoma viermelui, îndoiala se strecoară în sufletul nostru. Din păcate, o parte a adevărului există în aceste îndoieli.


Pastile pentru leneşii


Unul din principalele argumente ale susţinătorilor de utilizare continuă a unor cantităţi mari de vitamine este calitatea proastă a produselor alimentare moderne. Chiar dacă omul se alimentează echilibrat, acesta nu are microelemente îndeajuns din mai multe motive:

- în dieta noastră sunt tot mai puţine şi mai puţine alimente proaspete, predomină cele congelate, conservate, concentrate şi prelucrate în alte moduri;

- după 3 zile de păstrare a produselor în frigider sunt pierdute aproximativ 30% de vitamina C. Şi la temperatura camerei - 50%;

- dacă puneţi cartofii curăţaţi în apă, vitamina C se pierde în câteva ore;

- la gătit alimentele îşi pierd de la 25% până la 100% din vitamine.

Toate acestea, desigur, sunt adevărate, dar numai parţial. Într-adevăr, dacă vom mânca alimente grase şi produse de patiserie, şezând în faţa TV, nu este dificil să facem un deficit de vitamine. Există şi variaţiile sezoniere în conţinutul vitaminelor în legume şi fructe. Dar cerinţa în creştere pentru ei este foarte discutabilă.

În primul rând, nu uitaţi de posibilităţile de adaptare mari ale organismului uman. Reducerea cheltuielilor de energie, în mod automat, micşorează nevoia în diverse substanţe nutritive, inclusiv în vitamine.

În al doilea rând, mulţi producători îmbogăţesc produsele lor cu vitamine, în special, sucuri şi produse lactate.


Vitamina C nu asigură împotriva răcelii


Un prieten s-a plâns că a luat nişte doze mari de vitamina C, însă totuna s-a îmbolnăvit ...

Concluzia trasă de cercetători în urma sutelor de studii cu implicarea miilor de voluntari din întreaga lume, le-a şocat pe ei însuşi. Într-adevăr, dozele mari de acidul ascorbic cu aproximativ 20% reduc durata răcelii şi înmoaie unele din simptomele sale. Dar numai dacă sunteţi deja bolnav. Dar dovezile ştiinţifice de profilactică preventivă a dozelor de"şoc" ale vitaminei C, pur şi simplu, nu există.

Utilizarea pe termen lung a dozelor mari de vitamina C poate duce la anxietate, insomnie, la un efect negativ asupra rinichilor, tensiunii arteriale şi sângelui…

Ca să nu mai vorbim de faptul că acidul ascorbic şi unele vitamine din grupa B, pur şi simplu, nu se alterează. Şi dacă luaţi vitamina C o lungă perioadă de timp în doze mari, puteţi descoperi o "scurgere" de vitamina B12 , vitamine B6 şi B2.


Normele la care nu vă gândiţi


1. O mare cantitate de vitamine trebuie să nimerească în organism la micul dejun, prânz şi cină. Totodată, este extrem de importantă nutriţia echilibrată, care asigură "livrarea" tuturor grupelor de vitamine.

2. Cu cât mai multe ingredientele sunt amestecate în complexul de vitamine, cu atât mai mare este probabilitatea ca una sau mai multe grupe de vitamine,  pur şi simplu, nu vor funcţiona.

3. Se recomandă să vă abţineţi de la complexe de vitamine cu o frecvenţă de administrare de o dată pe zi.

4. Citiţi întotdeauna instrucţiuni la pastile, dacă doriţi să obţineţi un efect corect.


"Enciclopedia confuziilor"


Pentru a completa stocul de vitamina C în organism, este necesar, în primul rând, să apelaţi la produsele vegetale în timpul perioadei lor de înflorire. Frunze de arbori, ierburi, porumb, grâu şi alte cereale conţin o mulţime de vitamina C şi practic nu necesită cheltuieli mari pentru cumpărare.

Plasaţi seminţele în apă pentru o perioadă de 36 de ore timp de 4 zile, apoi amestecaţi-le împreuna cu colţuri şi mâncaţi-le în formă crudă. Sunt foarte utile cozi de ceapa, ele sunt bogate în vitamina C si multe alte microelemente. Adăugate la salată, acestea dau un gust picant.

Toate alimentele sus-menţionate sunt accesibile şi nu împovărează bugetului familiei. Sursă inepuizabilă a vitaminei C sunt fructe şi legume crude.

 

 

Sursa: samozdraw.com.ua

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 13 septembrie 2011 12:32
Vizualizări: 2242

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
153
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
159
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
295
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
176