Vulcanul Copahue, situat între Chile şi Argentina, dă semne de activitate; mii de persoane evacuate (+Video)

/ Vizionări: 2502

В Чили и Аргентине эвакуировали 3 тыс жителей из-за активности вулкана (+Видео)

 

 

Oficiul Naţional de Urgenţă a emis luni cod roşu de alertă pentru provincia Biobío din Chile ca urmare a creşterii activităţii seismice a vulcanului Copahue, ceea ce implică evacuarea preventivă a cel puţin 2.000 de locuitori din zonă. Alerta a fost declarată şi în provincia argentiniană Neuquen, dat fiind faptul că vulcanul este situat la graniţa dintre cele două ţări din America de Sud, transmite Xinhua.

 

O serie de 455 de cutremure de intensitate mică au fost înregistrate de duminică pînă luni în zona vulcanului, a cărui activitate este monitorizată de vinerea trecută.

Ministrul chilian de interne şi securitate publică din Chile, Andres Chadwick, indicase luni că activitatea seismică a vulcanului a crescut, putînd duce la o erupţie în orice moment. În următoarele 48 de ore, ar urma să fie evacuate 2.240 de localnici, sau 460 de familii, de pe o rază de 25 de kilometri, a spus el.

'Procesul care poate culmina cu erupţia vulcanului a început, astfel încît codul roşu de alertă este indispensabil, iar acesta include evacuarea populaţiei' din zonă, a mai adăugat ministrul de interne chilian.

Între timp, un cod roşu de alertă a fost emis şi în provincia argentiniană Neuquen, forţînd evacuarea a 200 de persoane din localitatea Caviahue, situată la aproximativ 8 kilometri de craterul vulcanului.

Autorităţile argentiniene au anunţat că vulcanul a devenit mai activ în ultimele ore şi drept urmare au închis grădiniţele şi şcolile din zonă.

O erupţie majoră a vulcanului Copahue s-a produs în 1992, dar acesta a fost foarte activ şi în 2002, cînd a aruncat gaze şi fum şi a manifestat cea mai intensă activitate a sa din ultimii 20 de ani.

În cazul unei erupţii, va fi afectată suprafaţa de pe o rază de 15 km în jurul craterului vulcanului. În prezent, vulcanul aruncă doar cenuşă. Cu o înălţime de 2.997 metri, Copahue este situat la 570 kilometri sud de capitala Chile şi la 360 distanţă de oraşul argentinian Neuquen

 

 

 

 

 

Sursa: noi.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137