Încălzirea globală a provocat degradarea înghețului veșnic din Iakutia

/ Vizionări: 2214

Глобальное потепление привело к деградации вечной мерзлоты Якутии

Încălzirea globală amenință peste 80% din localitățile rurale din cîmpia Iakutiei, unde are loc dezghețarea solurilor.

De ce mai există ghețari și in ziua de azi
De ce mai există ghețari și in ziua de azi

În urma schimbărilor climatice suferă cel mai mult sectoarele deschise, unde gheața începe să se topească sub ele și se formează terenuri ce nu sunt potrivite pentru locuințe.

Înghețul veșnic, care se află la adîncimea de 2-3 metri, sub acțiunea creșterii temperaturilor cu 2-3 grade, în ultimii 10 ani s-a topit. Oamenii care locuiesc în aceste raioane sunt nevoiți să-și abandoneze locuințele din cauza acestor procese. Cele mai periculoase raioane în acest sens sunt raioanele centrale ale Iakutiei: Meghino- Kangalasski, Usti-Aldanski, Ciurapinski, Tattninski, Manski, Hangalasski.

Continuarea degradării permafrostului poate conduce la procese ireversibile. La moment, savanții din toată lumea studiază aceste schimbări, însă cînd va sosi punctul critic este greu de prognozat. În afară de topirea ghețarilor veșnici, în Iakutia din cauza încălzirii globale are loc reducerea suprafețelor ghețarilor de munte. Astfel, din 1957, ghețarii din Iakutia s-au redus cu 70%, iar suprafața lor s-a micșorat cu 40%.

 

Sursa: meteovesti.ru