Zmeul energetic, alternativa la turbina eoliană convenţională

Makani

 

În 2013, Google a cumpărat compania Makani, care a creat „Energy Kite” (zmeul energetic). Compania îşi doreşte ca preţurile energiei eoliene să poată concura cu cele ale combustibililor fosili. Ca asta să se întâmple, reprezentanții ei cred că e nevoie de o nouă abordare. Energy Kite este un nou tip de turbină eoliană, concepută să genereze mai multă energie, folosind cu 90% mai puţine materiale.

Accesul la electricitate – o problema pentru o buna parte din populatia lumii
Accesul la electricitate – o problema pentru o buna parte din populatia lumii

Zmeul energetic proiectat de Makani foloseşte aceleaşi principii aerodinamice ca o turbină eoliană convenţională, dar înlocuieşte tonele de oţel cu componente electronice uşoare, materiale avansate şi software-uri inteligente.

Zmeul este lansat de la o staţie de sol, folosind rotoarele ca lamele de elicopter, până ajunge la 244 de metri deasupra pământului. Odată ajuns în aer, sistemul generează energie prin zborul în cercuri mari, la o înălţime unde vântul e mai puternic şi mai consistent. Rotoarele montate pe aripile zmeului mână generatoarele care produc electricitate. Un pripon conductor puternic acţionează ca o sfoară pentru zmeu, dar în acelaşi timp transportă şi energia la reţea. Traiectoria de zbor a zmeului e ghidată de un calculator de zbor, care funcţionează pe baza unui GPS şi a unor senzori, pentru a face mii de calcule şi ajustări în funcţie de vânturile puternice şi stabile.

Avantaje faţă de turbinele eoliene conveţionale:

Generează cu 50% mai multă energie, folosind cu 90% mai puţin material

Abilitatea de a ajunge în vânt mai puternic şi mai consistent

Poate fi folosit în zone care nu sunt potrivite pentru turbine convenţionale

E mai sigur şi mai uşor de întreţinut la sol; nu necesită utilizarea macaralelor sau elicopterilor.

 

Sursa: green-report.ro