Școala Bună – educația mileniului trei

/ Vizionări: 1282

Добрая Школа – образование третьего тысячелетия

Școala Bună este un proiect educațional elaborat de discipoli ai academicianului M.P. Șcetinin, care se desfășoară de patru ori pe an, în timpul vacanțelor școlare. Locul permanent pentru desfășurarea orelor de școală este moșia de familie Bolșaia Medvedița, regiunea Celeabinsk (sînt posibile diferite transferuri din Celeabinsk, Ekaterinburg și Moscova).

În cadrul Școlii Bune, copiii învață obiectele prin metoda imersiunii, conform căreia copiii, pe o anumită perioadă, nu au contact cu părinții. La Școala Bună, ei sînt personalități independente și nu au posibilitatea de a-și transfera responsabilitatea către mamă/tată.

Ce este și ce NU este unschooling-ul?
Ce este și ce NU este unschooling-ul?

Fondatorii Școlii Bune, în plus față de experiența dobîndită în timpul învățării la școala lui Șcetinin, au introdus modificările lor în metodele și organizarea școlii, astfel încît această instituție de învățămînt a fost transformată și nu este o copie exactă a analogului. În principiu, ea diferă prin faptul că, în cazul instruirii în Școala Bună, copilul nu trebuie să părăsească familia pentru un an întreg. Da, el devine și rămîne independent (fără sprijinul și sfatul părinților), dar numai pe durata vacanțelor în școlile obișnuite.

Școala Bună nu este un proiect distractiv, de tabără și nu unul în care totul este pentru bucuria copilului. Acesta este un proiect pentru bucuria de a învinge, pentru bucuria cunoașterii și obținerii lucrurilor și calităților noi. Acum majoritatea taberelor au un caracter distractiv și tematic. Dar la Școala Bună nu există timp liber pentru copii și nici nu se oferă scutire de responsabilitățile părintești. Școala Bună formează un nucleu adult al personalității, pentru dezvoltarea ei voluntară și o abordare responsabilă a vieții.

În primele zile, copiii nu înțeleg unde au nimerit și nu au telefon pentru plîngeri adresate părinților. Aceasta este condiția Școlii Bune pentru dezvoltarea conștientizării. Se pare că fiecare dintre noi are șansa de a-și asuma responsabilitatea pentru planeta Pămînt și pe planeta Pămînt. Și, cel mai important, există șansa de a privi în propriul destin, de a învinge ceva, a afla, apoi a oferi acest lucru oamenilor. Aici nimeni nu vrea să fie un profesor bun sau rău, un personaj pentru copii. Reacțiile nu sînt importante. Potrivit statisticilor, 8 din 10 copii se întorc la Școala Bună, adică, de cel puțin de două ori trec cursurile Școlii Bune. Pentru orice eveniment acesta este un rezultat bun!

O mie de școli din Franța vor avea grădini de legume îngrijite de elevi
O mie de școli din Franța vor avea grădini de legume îngrijite de elevi

Desigur, pentru un copil care este obișnuit ca întotdeauna și peste tot să se bazeze pe opinia celor adulți, aceasta este un fel de ieșire „în afara zonei de confort“. Datorită unei asemenea abordări, copiii se descoperă dintr-un alt aspect, mai matur, deoarece consideră că părerea lor este respectată, ei sînt luați în seamă.

Fiind conștienți de importanța lor în comunitate, chiar și cei mai mici copii încep să ia decizii de sine stătător, precum și să-și vadă rezultatele muncii. Totodată, în procesul de învățare, există o responsabilitate de grup, adică copiii sînt împărțiți în grupuri specializate („chimiști“, „istorici“, „lingviști“, și așa mai departe), ceea ce este foarte important în procesul de învățare, întrucît fiecare participant înțelege că de faptul cît de bine a învățat un subiect sau altul depinde îndeplinirea cu succes a sarcinii de către întregul grup.

Copiii mult mai ușor decît părinții lor stabilesc valorile și importanța a ceea ce se întîmplă în Școala Bună. Acest lucru este legat de faptul că percepția copilului rămîne în continuare condiționată. Ea este mobilă. Copilul are suficientă energie pentru mișcare și dezvoltare. Această cale a fost parcursă de organizatorii și personalul special al școlii, care, la vîrsta de 13 ani, a absolvit școala secundară și au continuat. Ei au reușit să înainteze mai repede.

Principala greșeală a părinților moderni este aceea de a corecta la timp, de a ocroti și de a nu admite greșeli. Fără instrucțiuni, un astfel de copil cu astfel de părinți și pînă la cincizeci de ani va abuza de împrejurimile sale fără a lua decizii independente în viața sa.

Școala Bună explică necesitatea cunoștințelor. Știința îi este necesară omului pentru a-și extinde cunoștințele și conștiința. Copilul trebuie să cunoască lumea sub toate aspectele: chimic, fizic, digital, artistic, economic. Totodată, nu are sens să dăm cunoștințe fără o bază morală. Doar atunci ele vor aduce beneficii.

CE INCLUDE PROGRAMUL

1. Cursuri zilnice la disciplinele școlare, gimnastică pentru fete, lupte corp la corp pentru băieți, ansamblu de cîntece, coregrafie.

2. Deșteptarea la 5.30, culcarea la 21.00. Fiecare copil este un mic conducător: cineva este responsabil pentru lemne de foc, altcineva verifică dacă toată lumea și-a spălat mîinile și așa mai departe.

3. Rația alimentară cuprinde 4 mese pe zi, din bucate gătite cu dragoste în cuptor.

4. Copiii locuiesc într-o căsuță de lemn caldă și confortabilă, cu baie rusească, dușuri și apă caldă.

5. Pază calificată, supraveghere medicală.

Cum poate fi menținut tempoul Școlii Bune acasă

Trebuie știut faptul că aceasta este o montare pentru părinți și copil. Dacă vă îndoiți, atunci nici măcar nu încercați. Dacă totul este clar și necesar, puteți veni din nou și din nou, de cîte ori este nevoie.

Pentru a susține copilul, părinții și copiii trebuie să creadă în succesul lor.

Părinți, oferiți dragoste. Fiți generoși. Deveniți exemplu. Realizați-vă visurile. Copiii vor vedea în exemplul dvs. cum să trăiască și să-și întruchipeze ideile.

Cînd tatăl începe să alerge cu entuziasm, atunci și fiul aleargă nesilit. Începeți cu pași mici și copilul se va conecta. Nu așteptați rezultate imediate. Iubiți-vă acum copiii, fără să vă uitați înapoi și în ciuda așteptărilor dumneavoastră. Permiteți-i copilului să fie așa cum este el. Arătați-i cît de fericiți sînteți în viața de familie.

Fiecare tură în Școala Bună comportă ceva nou. Nu există copii identici și nicio tură nu se repetă.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137