10 curiozități despre siropul de arțar
1. Pentru a obține 1 l de sirop de arțar este nevoie de 40 de litri de suc de arțar.
2. Siropul de arțar, zahărul de arțar, uleiul de arțar și bomboanele de arțar sunt produse vegetariene.
3. Pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, populației Americii de Nord i se recomanda să folosească siropul de arțar în calitate de îndulcitor, în loc de zahăr, deoarece siropul era mai ieftin și se găsea în cantități mari.
4. Amerindienii prelucrau siropul de arțar în zahăr tos, deoarece zahărul putea fi transportat și păstrat mai ușor decît siropul lichid. Acest „zahăr indian” era ținut în cutii din coajă de mesteacăn, numite mokuks.
5. Siropul de arțar conține antioxidanți, care pot preveni sau sista așa boli ca diabetul și cancerul. În ¼ păhar de sirop de arțar se conțin antioxidanți similari cu cei din roșii sau broccoli.
6. Siropul de arțar conține un nivel sporit de fitohormoni și acid abscisic. Potrivit unor studii, acest tip de acid constituie o protecție naturală în lupta cu diabetul și alte sindroame metabolice.
7. Siropul de arțar este un remediu mai eficient, ca broccoli, morcovul și roșiile pentru stoparea evoluției cancerului cerebral, de prostată și de plămîni, într-o măsură mai mică a cancerului mamar.
8. O pătrime de pahar de sirop de arțar conține mai mult calciu decît în aceeași cantitate de lapte și mai mult potasiu decît în banane. Este o sursă excelentă de magneziu, fosfor, zinc și fier.
9. Locuitorii din Vermont au o tradiție neobișnuită de a sărbători culesul sucului de arțar: ei mănîncă sirop de arțar cu gogoși dulci și mărar sărat. Astfel, localnici cred că gustul dulce și cel sărat se completează.
10. Siropul de arțar nu îngheață.
Sursa: ru.iherb.com