10 modalități de a reutiliza zațul de cafea. Recomandări eco
Se estimează că consumatorii de cafea beau aproximativ 400 de milioane de cești în fiecare zi. Acest lucru generează o cantitate enormă de zalț de cafea care de obicei merge direct la coșul de gunoi.
În timp ce sectorul de producție a cafelei este cunoscut pentru contribuția sa la distrugerea pădurilor tropicale din America de Sud, zațul de cafea, în sine, este o materie organică utilă și există mai multe modalități de a-l reutiliza și a-l recicla pentru a profita de calitățile sale utile. Este benefic pentru piele și ar putea chiar veni la îndemână în bucătărie sau pentru curățenie în casă. Vă prezentăm 10 modalități de reutilizare a zalțului de cafea:
1. Îngrășăminte organice
Dacă aveți o grădină, încercați să-l utilizați ca îngrășămînt pe paturile de flori. Plantele vor fi în măsură să beneficieze de substantele nutritive din sol. Puteți adăuga, de asemenea, zaț de cafea în grămada de compost și folosi în viitor ca parte a compostului.
2. Metoda organică de combatere a dăunătorilor
Furnicilor, melcilor și altor insecte, nu le place zațul de cafea. Dacă acești dăunători vă atacă plantele, luați în considerare adăugarea zalțului în sol pentru a-i ține cît mai departe. Pisicile evită și ele aroma de cafea.
3. Deodorant de uz casnic
Plasarea zațului în dulap, frigider sau congelator într-un recipient mic poate preveni mirosurile neplăcute.
4. Produs abraziv
Dacă aveți dificultăți cu curățarea resturilor de mancare de pe vase, încercați să le curățați cu zaț de cafea. Acesta acționează ca un abraziv și apoi este mult mai ușor de a spăla vasele.
5. Potențiator de aromă în copturi
Cafeaua sau zațul adaugat în copturi, prăjituri sau negrese conferă o aroma deosebită.
6. Tratamentul celulitei
Acest lucru poate părea ciudat, dar dacă verificați ingredientele pe produsele scumpe de tratare a celulitei, este posibil să observați că cafeaua se regăsește în majoritatea. Pentru a pregăti soluția, amestecați o lingură de ulei de măsline și un sfert de cană de zaț de cafea. Aplicați acest amestec pe zonele problematice și apoi înveliți cu folie. După câteva minute scoateți învelișul și apoi clătiți. Încercați acest remediu de câteva ori pe săptămână.
7. Balsam pentru păr
Încercați să frecați zațul în păr dupa șamponare. Apoi spălați-l din nou. Veți vedea că parul a devenit mai strălucitor și moale. Cafeaua măcinată poate ajuta la accentuarea culorii castanii a părului și respectiv poate întuneca părul blond.
8. Remediu pentru purici
După ce ați spălat animalul de companie, spre exemplul, cîinele, încercați să frecați blana cu zaț de cafea, el ajută la combaterea puricilor.
9. Colorant
Zațul de cafea poate fi amestecat cu apă fierbinte pentru a crea un colorant care poate fi folosit pe pânză sau hârtie, ceea ce îl face util pentru arta decorativă. Colorantul nu va fi suficient de puternic pentru vopsirea parului, dar poate ajuta la îmbunătățirea culorii sau pentru a o întuneca. Utilizarea cafelei măcinate ca balsam de păr, cum s-a menționat mai sus, poate avea acest rezultat.
10. Produs antiderapant
Sarea folosită pentru a topi gheața de pe trotuar este dăunătoare pentru mediul înconjurător. Zațul de cafea servește ca antiderapant pe asfaltul alunecos și poate ajuta la topirea gheții mai repede, cel mai probabil din cauza culorii sale întunecate care absoarbe lumina și căldura.
Zațul de cafea este un produs secundar multifuncțional foarte util și nu este nevoie să-l aruncați la gunoi. Există mai multe metode de a-l folosi pentru a înlocui substanțele ce nu sunt prietenoase mediului înconjurător, cum ar fi îngrășămintele, produsele de combatere a dăunătorilor și produsele antiderapante pe drumuri.
Zațul poate înlocui, de asemenea, unele dintre produsele cosmetice supraîncărcate cu elemente chimice, ceea ce va contribui la un stil de viață sănătos. Dacă nu știți ce să faceți cu el îl puteți adăuga în orice moment în grămada de compost. Acest lucru va îmbunătăți foarte mult calitatea compostului ce va conduce la o grădină și o planetă sănătoasă.
Idee de afaceri. Schimbul produselor organice.
În special se referă la întreprinderile care folosesc cafeaua pe scară industrială. Proprietarii de cafenele și restaurante, deținătorii de cafetiere în oficii. Spre exemplu este posibil pentru a colecta zațul de cafea și de a-l da agricultorilor, cum ar fi o dată pe săptămână. În schimbul produselor ecologice (lapte, plante medicinale, fructe).