10 motive de a consuma rodia
1. Sporește nivelul hemoglobinei. Cea mai cunoscută proprietate a rodiei – lupta cu anemia. În cazul acestei afecțiuni, consumați sucul de rodie diluat cîte 0,5 pahare de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 2 luni.
2. Reduce tensiunea arterială. Semințele de rodie reduc tensiunea arterială încet. Iar pielița fructului, uscată și adăugată în ceai, calmează sistemul nervos, anihilează anxietatea, ameliorează somnul.
3. Sporește activitatea hormonilor. Semințele de rodie conțin uleiuri, ce restabilesc echilibrul hormonal din organism. De aceea, nu scuipați semințele, ele trebuie înghițite, mai ales dacă aveți un ciclu menstrual dureros, suferiți de dureri de cap sau sînteți în menopauză.
4. Dezinfectează gura și gîtul. Decoctul din coaja de rodie sau sucul se folosesc la clătirea gîtului (în cazul amigdalitelor și faringitelor), a cavității bucale (gingivite și stomatite). Substanțele tanante reduc durerea, iar acizii organici distrug infecția.
5. Înlocuiește insulina. Fructele de rodie este una dintre dulciurile care nu doar nu sînt interzise, dar și utile pentru diabetici. În acest scop, consumați cîte 60 de picături de suc de rodie de 4 ori pe zi pînă la masă. Deja în a treia zi, se va reduce semnificativ nivelul de zahăr în sînge.
6. Elimină radiația. Sucul de rodie este foarte folositor pentru cei care lucrează cu izotopii radioactivi sau trăiesc în zone cu un nivel de radiație sporit.
7. Tratează afecțiunile tenului. Aveți ten gras, acnee sau erupții cutanate? Faceți o mască din coaja de rodie prăjită și măcinată cu unt sau ulei de măsline. Păstrați-o în frigider și aplicați-o pe ten de cel mult 2 ori pe săptămînă. Iar cu ajutorul prafului de coajă uscată de rodie se pot fi tratate arsurile, crăpăturile și zgîrîieturile.
8. Scoate paraziții. Coaja de rodie coaptă conține alcaloizi, peltierină, izopelterin și metilizopelterină, ce au proprietăți antiparazitare puternice. Pentru a scăpa de paraziți, macerați 40-50 g de coajă mecinată în 400 de g de apă timp de 6 ore, apoi fierbeți la foc mic, pînă cînd nu se va evapora jumătate din apă. Soluția răcită se strecoară și se bea timp de o oră cu înghițituri mici. Peste o oră beți un purgativ, iar peste 4-5 ore faceți clismă.
9. Stopează diareea. Coaja și fructele de rodie au proprietăți astringente, de aceea sînt folosite împotriva diareii, colitei și enterocolitei. Maturii trebuie să administreze un praf de coaja uscată și mărunțită de 3 ori pe zi după masă, iar copiii, pot bea suc proaspăt stors, diluat în jumătate cu apă.
10. Reduce inflamațiile. În cazul malariilor inflamatorii (rinichi, ficat, urechi și ochi, articulații, organe genitale) ajută decoctul din coajă de rodie. Peste 2 linguri de coajă măcinată turnați 1 pahar de apă fierbinte, fierbeți la aburi 30 de minute, strecurați, stoarceți și diluați cu apă fiartă. Administrați cîte 50 g de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.