10 recomandări pentru a achiziționa miere autentică și de calitate
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare regiune.
2. La târgul sau pe piață, nu vă apropiați de mesele care vând miere colorată în diferite culori și promovează diverse beneficii pentru sănătate. Aceasta este mierea de floarea-soarelui (cea mai ieftină și mai inutilă) diluată și colorată cu coloranți alimentari. Mierea de acest fel nu va aduce niciun beneficiu! (exemplu în fotografie)
3. Căutați apicultori cu un panou pe care de obicei este scris un nume de familie. De exemplu, "Pășune privată a familiei Ivanov" sau uneori, stupinele primesc un nume, cum ar fi "Stupina Prichindel a familiei Ivanov".
4. Totuși, și aici există înșelătorie. Acum au apărut mulți intermediari care pretind că sunt producători - apicultori. Există chiar și companii care vând cu ridicata, tone, pretinzând că este mierea "corectă", de la "albine" în principal chinezești. Din nou - nu veți putea distinge acest produs de miere după gust, miros sau consistență, deci discutați cu vânzătorul!
5. Întrebați despre locul unde a fost produsă mierea!
Pentru informare. Calitatea și, implicit, beneficiile mierii sunt determinate de un anumit număr numit diastază. Cu cât diastaza este mai mare, cu atât mierea este mai calitativă. Diastaza crește din mai multe motive. Ne interesează două criterii. Primul - cu cât mierea este mai la nord, cu atât diastaza este mai mare. Și, ne interesează DOAR mierea așa-numită "matură" sau "bine coaptă".
6. Deci, a doua întrebare - când a fost colectată mierea? Începând cu iulie, putem vedea apicultori particulari care vând așa-numita miere proaspătă. Dar acest criteriu, spre deosebire de alte produse, este mai degrabă negativ! Mierea nu ar trebui să fie proaspătă, ci maturată! Ce înseamnă asta?
Pentru informare. Albina aduce în stup nu miere, ci nectar. Pentru ca nectarul să devină miere, este necesar să treacă printr-o mulțime de etape. Acest nectar, înainte de a fi depus în celule, este transferat de mai multe ori de la un bot la altul albinelor care lucrează în stup, umplându-se cu enzime și fermentând până la concentrația necesară. Apoi, un timp, acest nectar, încă nefiind miere, stă în celulă nesigilată. Apoi, alte albine, fluturând cu capacul, evaporă excesul de umiditate. Acest proces durează câteva zile, apoi albinele sigilează mierea și procesul continuă. Diastaza crește. Și foarte des, oamenii, dorind să obțină miere pentru vânzare cât mai repede posibil, pompează acest nectar. Vând miere imatură, care se mucegăiește foarte des.
Sfat - cumpărați miere colectată după sărbătoarea ortodoxă a Mielului (14 august). Măcar o garanție că mierea este maturată. În plus, chiar și apicultorii, vorbesc ca un apicultor cu experiență, mănâncă miere colectată nu mai devreme de septembrie!
7. A treia întrebare - hrănesc albinele cu zahăr? Dacă răspunsul este nu și stupina este undeva în zona de mijloc sau mai la nord, aceasta pare a fi deja o minciună! Există excepții, dacă apicultorul nu este lacom și lasă mierea albinelor cu un stoc, dar de obicei, cei care își construiesc afacerea pe asta, pompează până la refuz, așa că, în primăvară, hrănesc așa-numitul "candy", care constă în principal din zahăr pudră, medicamente și miere.
În mod obișnuit, albinele iernează, scopul lor este să ierneze și acest lucru este normal! Dar, dacă mierea este colectată des, atunci hrănesc și vara, schimbând zahărul cu miere. Aceste albine își pierd mirosul și colectează totul, de-a lungul drumurilor, pe câmpuri tratate cu erbicide etc.
8. Polenul. Întrebați dacă este disponibil polenul la vânzare? Dacă da, cereți să vi se arate! De obicei, la intermediari, polenul este uniform și de culoare galbenă. DAR! Dacă vânzătorul are o stupină stabilă și oferă miere florală (de câmp), atunci și polenul ar trebui să fie colorat în diferite culori! Florile sunt colorate în diferite culori... În schimb, polenul pur galben provine de la floarea-soarelui sau, în cel mai bun caz, de la pătlăgele galbene. Deci, dacă polenul este galben și se oferă miere florală, atunci în fața dumneavoastră este un intermediar și autenticitatea mierii este îndoielnică...
9. Dacă mierea este oferită în sortiment - atât florală, cât și de tei, cât și de floarea-soarelui, aceasta înseamnă că apicultorul are o stupină mobilă și își aduce albinele acolo unde primesc cea mai bună plată, adică, de exemplu, câmpul de floarea-soarelui este înfloritor. Discutați și despre acest lucru. Apicultorii de obicei povestesc despre "aventurile" lor și despre deplasările în căutarea unei plăți cu plăcere.
10. După ce ați discutat, veți avea deja o părere despre persoană! Dacă își cunoaște meseria, vorbește cu dvs. cu plăcere (apicultorii sunt de obicei oameni comunicativi și plini de suflet!), aveți încredere în el și alegeți mierea! Cereți să degustați, să mirosiți, mirosul și gustul ar trebui să vă placă și să cumpărați cu încredere de la această persoană dragă acest produs util și cel mai bun de pe Pământ, pe care natura ne-o oferă! În plus, puteți cumpăra miere direct din faguri, încă nu au învățat să falsifice, dar acest tip de miere va fi mult mai scump, în faguri este mai puțin, dar veți avea și alte produse utile - zăbure (benefic pentru dinți), posibil polen (același polen, dar bogat în enzime de albine) și ceară (cu aceasta deja aveți libertate de creație - de la lumânări până la unguente).
Să vă înțepe o albină! (așa că, în unele regiuni ale Rusiei vechi, îți doresc sănătate)
Sergei Parshin