ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

100.000 de apicultori germani solicită interzicerea organismelor modificate genetic

Asociaţia Apicultorilor Germani (DIB), care reprezintă aproximativ 100.000 de apicultori din Germania, a solicitat interzicerea la nivel naţional a culturilor bazate pe organisme modificate genetic (OMG). Informaţia a fost publicată pe GMWatch, care afirmă că iniţiativa vine după ce la nivelul Uniunii Europene s-a optat pentru a fi lăsată fiecărui stat membru libertatea de a accepta sau interzice organismele modificate genetice.

Apicultorii, care se numără printre activiştii din tabăra împotriva OMG-urilor, spun că există numeroase riscuri şi pericole, deja demonstrate ştiinţific, din partea culturilor modificate genetic, pentru albine. Totodată, ei atrag atenţia asupra pericolelor cauzate de folosirea pesticidelor şi erbicidelor (care sunt folosite pe astfel de culturi modificate genetic): aceste substanţe decimează populaţiile de albine. În acest context, apicultorii germani speră ca ministrul Agriculturii să propună o interdicţie la nivel naţional asupra OMG-urilor.

Până acum, ministrul se pronunţase pe această temă, anunţând că va lăsa la latitudinea fiecărui stat federal decizia interdicţiei sau acceptării culturilor modificate genetice. Dar cum albinele pot călători şi pe distanţe de opt kilometri în căutarea polenului, compromisul propus de ministru nu este deloc ceea ce doresc apicultorii ca să îşi ştie albinele în siguranţă. Dacă un stat interzice organismele modificate genetic, dar statul vecin nu, contaminarea prin învecinare pune în continuare în pericol albinele. „Din punct de vedere al mediului şi agriculturii, aşa ceva ar fi inacceptabil”, spun reprezentanţii apicultorilor germani.

 

Sursa: gmoobzor.com

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 15 septembrie 2015 9:00
Vizualizări: 1623

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
170
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
250
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
251
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
269