3 metode de producere a uleiului
Astăzi există o mare varietate de uleiuri vegetale și uneori ne vine greu să înțelegem care ulei este util și care nu prea.
Vă oferim trei metode de obținere a uleiului.
Prima metodă - ulei presat la rece, la temperaturi scăzute
Este metoda cea mai "naturală" pentru a obține uleiul vegetal cu ajutorul unei prese. Semințele sunt plasate într-o presă, și datorită presiunii puternice presa se încălzește singură. Uleiul obținut nu se încălzește peste 40-42 de grade: o astfel de temperatură scăzută îi vă permite să păstreze toate componentele utile.
Acest ulei nu este prelucrat nici cu temperatură nici cu chimie ! După presare uleiul este pur și simplu limpezit, filtrat și îmbuteliat. În condițiile contemporane de producere o astfel de atitudine față de materie primă și calitatea produsului final este foarte rară și valoroasă. Acest lichid după precauția de fabricație este similar cu un suc de fructe proaspăt stors, numai că este din semințe!
Este de remarcat că cu această metodă putem utiliza semințe doar de cea mai înaltă calitate. Având în vedere că întregul proces este foarte curat și blând, uleiul extras din semințe constituie doar 27 % din suma totală. După valoare și compoziție bogată uleiul extras este similar cu ulei Extra Virgin. Iar unele dintre elementele vitale (de exemplu, vitamina E) sunt chiar mai multe decât în ulei de măsline!
A doua metodă - presare la rece după o tratare prealabilă
Cu această metodă de producție semințele sunt mai întâi prelucrate la temperaturi înalte. Pentru producători această metodă este cu siguranță avantajoasă: astfel ei pot obține nu 27%, ci 43 % din cantitatea totală de ulei conținut în produsul final. Iar datorită tratamentului termic devine neimportant din care semințe este produs uleiul: nu este neapărat de cea mai înaltă calitate, produsul final nu este afectat!
Sună grozav, dar cu această metodă de fabricare majoritatea substanțelor nutritive și diferitelor oligoelemente din semințe, din păcate, pier. În plus, astfel de uleiuri sunt filtrate cu atenție, de aceea indicele de aciditate al produsului crește, și prin urmare se reduce cantitatea vitaminelor din compoziție.
Cu toate că această metodă nu este la fel de calitativă ca și prima, dar cu toate acestea unele proprietăți utile în produsul final sunt încă reținute. Cumpărând acest ulei în magazin, putem avea încredere în siguranța sa pentru sănătatea umană.
A treia metodă. Extracție sau cum sunt produse toate uleiurile rafinate
Această metodă este un basm pentru toți producătorii: cu ea puteți obține 98 % de ulei din materie primă! În plus este indiferent care e calitatea produsului.
Dar lucrurile nu sunt atât de simple: producătorii trebuie să sacrifice ceva. Pentru a obține ulei, semințele sunt amestecate cu fracțiuni de benzină. Hexan, de exemplu. Când este produs uleiul, acest hexan este îndepărtat cu ajutorul aburului, iar rămășițele sale sunt curățate cu alcaline. În produsul final se formează diferite substanțe nedorite: rășina și pigmenți. Solvenții reziduali rareori se evaporă complet.
Înainte ce uleiul obținut prin metoda de extracție va fi consumat sau utilizat în medicină, este necesar ca el să treacă mai multe etape de curățare: rafinare, apoi hidratare, albire, dezodorizare și în cele din urmă ai multe trepte de filtrare.
Există o mare varietate de uleiuri vegetale, care trec șapte etape de purificare. Acest lucru este adevărat ! Uleiul obținut prin extracție poate fi la infinit curățat, filtrat, purificat, pentru a scăpa de urme de componente chimice de benzină.
Care este rezultatul?
Produsul finit nu are nici un semn de viață, este fără nici o culoare și complet lipsește orice miros. Lichidul obținut este îmbuteliat și pe toate etichetele se scrie cu mândrie "ulei", ducând pe toți cumpărătorii în eroare de parcă este așa.
În schimb produsul este ieftin și toată lumea este fericită să-l cumpere!
Este interesant faptul că în supermarket-uri din Rusia, de exemplu, pe parcursul unui an acest ulei rafinat este vândut într-o cantitate mai mare decât numărul total de semințe cultivate în Rusia și CSI! Cum e posibil ? Cu ajutorul uleiului de palmier ieftin, uleiul dezodorizat, rafinat și prin toate metodele chimice posibile prelucrat, este diluat.
Acum înțelegeți de ce uleiul vegetal este dăunător?
Pentru că este imposibil, chiar și cu o prelucrare îndelungată și de înaltă calitate, să eliminați din el reziduurile de substanțe chimice și de benzină - ele vor fi neapărat prezente în produsul finit. În plus, în uleiul rafinat, supus tratamentului termic și expus la substanțe chimice, spre deosebire de ulei natural, conținutul de vitamine, proteine, fosfatide, clorofilă și caroten este foarte scăzut. Compoziția sa este săturată de grăsimi saturate și este foarte diferită de ceea ce a conceput natura.
Iar noi apoi mâncăm ! Prăjim feluri de mâncare cu ulei cu benzină! Dar puțini știu că la temperaturi ridicate în el se produc reacții chimice în care se formează compușii noi, foarte toxici. Prin urmare uleiul nu poate fi încălzit peste 150 de grade sau folosit din nou! Și în tigaie se ajunge la o temperatură de mai mult de 250 de grade!
De-a lungul vieții fără a ezita folosim acest aliment minune supertoxic pentru a prepara bucate cu benzină, și apoi ne surprindem de boli neașteptate și o stare de sănătate precară. Ne revoltăm de ce oamenii la o vârstă fragedă se îmbolnăvesc de cancer și îmbătrânesc mai repede decât înainte ...
Există o modalitate sigură de a prăji?
Opțiunea cea mai blândă și inofensivă –a prăji cu unt topit. În mod ideal, dacă îl veți topi singuri. Și veți face acest lucru corect.
Dar desigur, este mai bine să nu încercați să prăjiți în general. În loc de a praji produse, ele pot fi înăbușite! Această metodă de gătit este bună, deoarece uleiul se toarnă în apă a cărei temperatura nu se va încălzi peste 100 de grade.
Putem prăji în ulei, numai în cazul în care acesta este presat la rece. Acesta nu a trecut încă tratamentul termic și atunci când veți prăji, substanțele nocive nu se vor forma imediat. Există ulei extras de semințe de floarea-soarelui cu un conținut ridicat de ulei în care, chiar și după mai multe prăjiri cancerigene nu se formează.
Iar uleiul vegetal obișnuit adăugați mai bine în salate. Neapărat nerafinat, deoarece conține mai multe vitamine și substanțe nutritive decât rafinat .
Asigurați-vă de tipul de ulei pe care îl cumpărați de la magazin, încercați să alegeți de preferință uleiul presat la rece nerafinat și nu vă lăsați păcăliți de producători!