6 motive pentru plantații mixte
Agricultorii au observat de mult ca plantele sunt afectate reciproc și au încercat să folosească această influență pentru a crește recolta. Plantele care tolerează prezenta altor soiuri promovează creșterea și dezvoltarea activă, fertilitatea, descurajează dăunătorii și atrag insectele utile.
Ideea de a combina plantele în livadă și grădină începe în Roma antică și Grecia. Timp de multe secol, experiența practică bogată de plantare mixtă a legumelor, ierburilor și fructelor în agricultură și horticultură a fost transmisă din generație în generație. Deși știința modernă încă nu înțelege pe deplin cum exact unele plante influențează asupra altora în fiecare caz a parte, mulți grădinari sunt dornici să experimenteze cu plantarea mixtă în grădinile lor. În cele din urmă metoda naturală și ecologică de a combina plantele nu are nevoie de nici o cheltuială special de timp, muncă și bani, dar promite creșterea productivității și a îmbunătățirea calității recoltei.
1. Bariera fizică
Plantele mai înalte oferă o protecție naturală plantelor mai joase de la soarele direct, vânturi puternice și dăunători de grădină. Ele creează un climat favorabil pentru vecinii lor mai mici.
2. Fertilizare
Culturile leguminoase recuperează din straturile adânci ale solului și acumulează în sisteme de rădăcină azot de care pot profita vecinii lor cei mai apropiați. De exemplu, siderate sunt numite "îngrășământ verde".
3. Atragerea insectelor și păsărilor utile
Florile de culoare aprinsă, parfumate și pline cu nectar, atrag albinele și fluturii care "în drum" se așează pe culturile fructifere vecine, polenizându-le și crescând randamentul lor. Multe plante atrag păsările și insectele utile (sau larve) care combat în mod natural dăunătorii.
4 . Respingerea dăunătorilor - insectelor și rozătoarelor
Multe plante aromatice dezorientează insectele prin miros, ținându-le la distanță de legume le. Altele, din contra, atrag insectele, de asemenea îndepărtându-le de legume. Se crede că ceapa respinge iepuri, iar bozul - șoareci. Gălbenelele țin la distanță viermii de la legumele rădăcinoase ce cresc în apropiere.
5 . Expunerea la substanțe chimice - alelopatie
Influență reciprocă sau unilaterală a plantelor prin emiterea substanțelor biologic active (volatile, coline, antibiotice, etc.) este numită alelopatie. În acest sens gălbenelele deja menționate sunt dintre cele mai influente plante. Împreună cu alte substanțe, ele produc tiofen, având un miros înțepător. Se crede că gălbenelele pot disloca din anturajul său volbura - una dintre cele mai dăunătoare (deși frumoase) buruieni.
Efectul alelopatiei trebuie luat în considerare nu numai la plantarea mixtă a legumelor, dar și în timpul depozitării și transportării culturilor (de exemplu, bananele și merele emit etilena care promovează o coacere mai rapidă și o degradare ulterioară a altor fructe din apropiere), precum și la pregătirea compozițiilor din flori tăiate.
6 . Îmbunătățirea gustului la fructe
Unii grădinari cred că anumite plante sunt capabile să îmbunătățească chiar și gustul fructelor la vecinii lor. De exemplu, multe plante aromatice (mai ales busuioc și monarda) îmbunătățesc gustul tomatelor. Se poate presupune că aceste plante acumulează câteva elemente utile și îmbogățesc solul din jurul lor.