7 băuturi răcoritoare şi energizante
1. Într-o cratiță emailată se pun 3 caise, 5 prune uscate, 3 smochine, 1 lingură de stafide, 2 mere, 2 felii de lămîie. Toate acestea se acoperă cu apă și se fierb timp de 5-10 minute la foc mic. Se mănîncă, de preferat, dimineaţa.
2. Un gălbenuş se amestecă cu suc de lămîie sau portocală, se adaugă o linguriţă de miere. Se bea, de preferat, dimineaţa.
3. Se amestecă în părți egale grâu, orz şi fulgi de ovăz. Cerealele se macină într-o rîşniţă de cafea, amestecul se umezeşte cu apă caldă (la 1 lingură de făină se ia un păhar cu apă) şi se lasă în repaus 2 ore, apoi se strecoară şi se bea cu miere.
4. O lămîie se scufundă în apă clocotindă pentru 1-2 minute, se dă prin maşina de tocat sau prin răzătoare cu tot cu coajă și semințe. Se adaugă unt nesărat, 1-2 linguri de miere şi se amestecă bine. Se serveşte cu ceai.
5. Seminţele de ovăz se toarnă cu apă clocotindă ( proporţia de 1:3), apoi se lasă în cameră pentru o zi, după ce lichidul se toarnă într-un vas separat şi se pune în frigider. Se bea încălzit cîte ¼ de păhar de 3-4 ori pe zi, înainte de masă.
6. 150 g de mere rase se amestecă cu suc de jumătate de portocală, se adaugă 10 nuci decojite. În loc de nuci puteţi lua câteva linguri de frișcă, și în loc de portocală – 2 linguriţe de suc de lămâie și aceeași cantitate de miere. Porția zilnică recomandată pentru o persoană.
7. 1 păhar de ovăz și 5 păhare de apă se fierb până ajung la consistenţa de jeleu subţire. Se strecoară, şi se adaugă o cantitate egală de lapte fiert, se răceşte. În amestec se adaugă 4-5 lingure de miere. Se bea cîte ¼ – ½ de păhar de 3-4 ori pe zi.