7 produse al căror consum e mai folositor cu semințe
Tradițional, semințele în țara noastră nu sînt preferate și deseori chiar ne bucurăm dacă dăm peste portocale fără sîmburi, sau peste pepeni verzi cu puțini sîmburi.
Însă în occident s-a format o tendință de a consuma fructele și legumele întregi, cu coajă și semințe, bazată pe faptul că doar fructele întregi, ce conțin semințe, poartă viața pentru plante și folosul pentru oameni. Și dacă cu coaja ne-am clarificat, atunci cum stau lucrurile cu semințele?
Semințele fructelor și legumelor nu sînt destinate pentru a aduce vreun folos organismului. Ele sînt acoperite cu un strat tare, au o formă lunecoasă și sînt construite de natură astfel ca să treacă prin tot tractul digestiv al omului sau animalului cu deteriorări minime, păstrînd intact miezul – embrionul plantei. De asemenea, anumiți inhibitori ai fermenților în protejează semințele de fermentare.
Însă această nu înseamnă că consumul semințelor și sîmburilor este ceva nesănătos și nefiresc. Așadar, în urma testelor, nele dintre ele sînt într-adevăr folositoare pentru organismul nostru, pur și simplu substanțele ascunse în semințe vor fi mai greu de extras. Pentru asta trebuie să roadem sau să stricăm sîmburii, iar cel mai simplu putem face acest lucru cu ajutorul unui blende puternic. Am făcut o listă din 7 cele mai bune fructe pe care face să le mîncăm cu sîmburi, precm și am enumerat pomușoarele și fructele, ale căror semințe și sîmburi nu trebuie să le consumăm.
Semințe inofensive și folositoare pentru sănătate
Sîmburi de pepene verde
Sîmburii de pepene verde nu au fost niciodată la loc de cinste. În zadar. Semințele de pepene verde conțin fier și zinc în formă biologică accesibilă cu nivelul de absorbție de peste 85-90%, precum și fibrele și proteinele folositoare pentru digestia – 1 gram la 24 de semințe. De asemenea, a fost demonstrat că semințele de pepene verde pot contribui la stabilirea nivelului de zahăr în sînge, precum și la ameliorarea stării sîngelui. Desigur, este vorba nu de pepenii din seră.
Semințele de pepene galben
Dacă semințele de pepene galben în forma lor intactă, fără mestecare, atunci ele vor fi scoase destul de repede din organism, jucînd doar rolul de laxativ. Însă vă recomandăm data viitoare să mestecați bine semințele de pepene galben pentru a obține fermenții alimentari prețioși, ce pot ajuta în cazul afecțiunilor stomacului. În afara acestor fermenți, semințele de pepene galben conțin proteine, fosfor, potasiu și vitamina A.
Semințele de struguri
Cu siguranță, mulți dintre noi știu că vinul roșul și strugurii sînt o sursă bogată de resveratrol – un fitonutrient, ce ne ajută în lupta împotriva cancerului. Resveratrolul mai are proprietatea de a fortifica inima și vasele, să reducă riscul dezvoltării maladiei Alzheimer. această substanță puternică poate fi depistată în semințele de struguri, de rînd cu vitamina E și acidul linoleic.
Semințele de kiwi
Desigur, e puțin probabil că cineva este preocupat într-adevăr de problema înlăturării semințelor din kiwi, dar asta nu e un motiv de a nu menționa proprietățile benefice ale lor – ele conțin vitamina E, care stă la straja frumuseții noastre și ne ajută să avem un ten ideal, păr strălucitor și unghii puternice. De asemenea, ele conțin o cantitate mare de acizi omega -3, ce ne ajută să luptăm cu inflamațiile. Apropo, se consideră că consumul regulat de kiwi cu semințe ajută la înlăturarea cearcănelor de sub ochi.
Citricele
Este interesant că în semințele de lămîie și lime conțin o cantitate suficientă de acid salicilic – principala componentă a aspirinei. Anume din această cauză este folositor să mestecăm aceste semințe în cazul durerilor de cap – e cu mult mai sigur și fără efecte adverse. Iar semințele de portocale sînt specializate în alte afecțiuni – vitamina B17, depistată în semințele de citrice ne poate ajuta în lupta cu cancerul, precum și cu maladiile provocate de ciuperci. Să nu uităm că pentru a activiza potențialul util al semințelor, ele trebuie mestecate.
Semințele de rodie
Semințele de rodie sînt bogate mai ales în polifenoli, precum și substanțe tanante, quecetine și antocianine – aceste substanțe face semințele benefice pentru inimă și în lupta împotriva cancerului. De asemenea, se consideră că antioxidanții și polifenolii puternici pot spori supraviețuirea celulelor sănătoase și provoacă distrugerea celulelor canceroase, prevenind dezvoltarea tumorilor. Antocianele, de asemenea, au proprietăți antiinflamatoare, antivirale și antimicrobiene.
Sîmburii de curmale
Puțin se gîndesc că în sîmburii de curmale există vreun folos. Potrivit rezultatelor studiilor, sîmburii de curmale conțin chiar mai multe proteine (5,1 grame la 100 g) și lipide (9 g la 100 g) în comparație cu pulpa. Este o sursă excelentă de minerale ca seleniul, cuprul, potasiul și magneziul, iar praful din sîmburii de curmale este folosit la tratarea afecțiunilor tractului digestiv și diferitor maladii inflamatoare.
Semințe ce nu trebuie consumate
Semințele de piersici, nectarine, prune, caise și vișine conțin o substanță, care la mestecare se poate transforma în cianură. Chiar și o cantitate mică de această substanță poate prezenta un risc serios pentru sănătate.
Semințele de mere și pere conțin cianură, doar că în cantități mai mici, de asemenea se consideră că consumul lor nu provoacă efecte adverse. Totuși, inii nutriționiști nu recomandă să facem un obicei din consumul acestor semințe zilnic.
Sîmburii de avocado se consideră puțin toxici, de regulă, substanțele lor nu sînt atît de periculoase, fiind utilizate în cantități mici. Însă consumul lor poate provoca reacții alergice, precum și să deregleze activitatea sistemului digestiv.
Sursa: fithacker.ru