8 alimente pentru dinţi sănătoşi
Periajul regulat şi folosirea aţei dentare ajută la menținerea sănătății dinţilor prin eliminarea zahărului și particulelor de alimente, care în combinație cu bacteriile formează tartrul dentar. La rândul său, acesta provoacă leziuni la nivelul smalţului dentar, ceea ce duce la formarea cariilor şi îmbolnăvirea gingiilor.
Acum, un număr tot mai mare de cercetători au ajuns la concluzia că anumite alimente pot aduce beneficii dinților. De exemplu, așa-numitele alimente funcţionale menţn sănătatea inimii, alte produse pot ajuta la starea de sănătate a cavității bucale, a declarat Christine Wu, medic stomatolog de la Universitatea din Illinois, SUA.
Vă propunem să aflaţi despre cele opt produse care pot aduce beneficii pentru dinţi.
Ceai. Compuşii numiţi polifenoli, care se gasesc în ceaiul negru și verde, opresc înmulţirea bacteriilor în cavitatea bucală ce provoacă boli gingivale şi dentare. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele ce-şi clătesc gura cu ceai negru timp de un minut, 10 ori pe zi, posedă mai puţin tartr dentar, în comparație cu acei ce-şi clătesc gura cu apă. Mai mult decât atât, la ei e mai redusă dimensiunea și durabilitatea tartrului.
Ceaiul privează unele bacterii de capacitate de a intra în contact cu alte microorganisme. Într-un studiu publicat în 2010 în Jurnalul de cercetări dentare, Christine Wu şi colegii săi, au menţionat că ceaiul, mai ales negru, luptă cu respiraţia urît mirositoare. "Polifenolii inhibă genele bacteriene care sunt responsabile pentru producerea compuşilor ce provoacă halena " - explică Wu.
Caşcaval. Un studiu recent publicat in Jurnalul de Stomatologie Generală a constatat că copiii cu vîrsta cuprinsă între 12 şi 15 ani care manâncă caşcavalul cheddar, prezintă un nivel redus de aciditate in cavitatea bucală, comparativ cu cei care mănâncă iaurt fără zahăr sau beau un pahar de lapte.
După o astfel de masă adolescenţii îşi clătesc gura cu apă. După 10, 20 și 30 de minute după această procedură a fost măsurată aciditatea, sau pH-ului, la ei în gură. Cei care beau lapte sau manânca iaurt, nivelul pH-ului nu s-a schimbat, însă la cei ce mănîncă caşcaval s-a înregistrat o scădere rapidă a acidităţii la fiecare etapă a măsurării.
Caşcavalul poate neutraliza tartrul, a declarat Christine Wu, care nu a fost implicată in studiu acestui produs. Mai mult decât atât, în procesul de mestecare se elimină saliva. "Asemenea unui flux de apă, saliva spală o parte din bacteriile din gură" - subliniază academicianul.
Stafide. Fiind dulci prin natura sa, nu conțin zaharoză. Zahărul ajută bacteriilor să adere la suprafața dintelui, provocînd astfel formarea tartrului. În plus, stafidele sunt o sursă de fitochimicale, care ucid bacteriile ce cauzează cariile dintelui. Anumiți compuși din stafide afectează creşterea bacteriilor asociate cu bolile gingivale, a depistat, Christine Wu.
Alimente crocante. Trebuie să muncim din greu pentru a mesteca aceste alimentele, cum ar fi morcovi, mere și castraveți. De altfel, acest ronţăit plăcut aduce o serie de avantaje. "În procesul de mestecare, tartrul este distrus şi aceste alimente funcționează ca o modalitate de curățare" - subliniază Wu. Astfel, bacteriile nu rămân în gură și nu se fixează pe dinți.
Alimentele bogate în vitamine. Alimentele care conțin calciu, cum ar fi brânza, migdalele, legumele verzi și fosfor, anume carne, ouă și pește, mențin sănătatea şi duritatea smalţului dentar.
"Alimentele acide și băuturile provocă leziuni mici pe smalţul dintelui, - spune Wu. - Calciul şi fosfaţii ajută la restructurarea mineralelor în aceste crăpături ". În plus, calciul este util pentru oase, inclusiv pentru maxilă.
Guma de mestecat fără zahăr. Mestecăţi gumă dupa mese. Mestecatul provoacă salivația, astfel, unele bacterii sunt înlăturate din cavitatea bucală. Punctul cheie aici este lipsa zahărului, pentru că anume zaharoza provoacă formarea tartrului dentar.
Lapte. Într-un studiu recent, publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane de Stomatologi, Christine Wu şi colegii săi au descoperit că un pahar de lapte după masă, bomboanele fără zahăr, scad nivelul de aciditate în gură mai bine decât apa potabilă sau sucul de mere.
"Laptele neutralizează o parte din acidul produs de bacterii - spune Christine Wu. - Totuși, adăugarea laptelui în terciuri nu are același efect. Devine dulce, ceia ce este rău pentru dinţi. "Un pahar de lapte după un desert dulce, cum ar fi torta de ciocolată, de asemenea, poate proteja dinţii”.
Afine. Acestea conțin polifenoli (ca și ceaiul), care pot preveni acumularea tartrului dentar, reducând riscul cariilor. Dar trebuie să menționăm că, din cauza gustului acru a fructelor de pădure în multe alimente cu conţinut de afine se adaogă zahăr, care neagă orice beneficiu pentru din
Sursa: facepla.net