ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

A fost găsit locul unde a fost asasinat Iulius Cezar 

 

 

 

Cercetătorii spanioli au anunţat, miercuri, că au descoperit locul exact unde a fost asasinat Iulius Cezar, în anul 44 înaintea erei noastre (î.e.n.), la Roma, informează AFP.

 

"Întotdeauna am ştiut că Iulius Cezar a fost asasinat în Curia Pompei (sala unde avea loc şedinţa Senatului roman, n.r.), pe 15 martie 44 î.e.n., pentru că este ceea ce ne transmit textele clasice", spune Antonio Monterroso, de la Centrul superior de cercetări ştiinţifice din Spania.

"Însă, pînă de curînd, nu am avut nicio dovadă concretă a acestui eveniment, prezentat de numeroase ori în pictura istorică şi cinema", a adăugat acesta.

Antonio Monterroso şi echipa sa au anunţat că au descoperit o structură de ciment cu o lăţime de trei metri şi o înălţime de doi metri, care ar fi fost comandată de Octavian Augustus, fiul adoptiv succesor al lui Cezar, chiar pe locul unde suveranul a fost înjunghiat, în plină şedinţă a Senatului, de un grup de senatori.

"Ştim cu certitudine că locul de unde Cezar a prezidat această şedinţă a Senatului şi unde a căzut, înjunghiat, a fost delimitat de o structură dreptunghiulară cu patru pereţi, care înconjoară o dală de ciment", a explicat cercetătorul.

Dala ar fi fost amplasată în acest loc de Augustus, pentru a marca locul de unde Cezar a prezidat ultima sa şedinţă în Senatul roman - înainte de a fi asasinat - şi pentru a "condamna" acest spaţiu, a adăugat cercetătorul.

Noile informaţii confirmă, spun specialiştii spanioli, că "generalul a fost înjunghiat chiar în centrul zonei din spatele Curiei, pe cînd prezida, aşezat pe un scaun, şedinţa Senatului".

Descoperirea se înscrie în cadrul lucrărilor efectuate de specialişti în zona arheologică Torre Argentina, în centrul istoric al Romei, unde se găseşte Curia Pompei.

Gaius Iulius Cezar (13 iulie, cca. 100 î.e.n - 15 martie, 44 î.e.n.) a fost un lider politic şi militar roman şi una dintre cele mai influente şi controversate personalităţi istorice. Rolul său a fost esenţial în instaurarea dictaturii la Roma, eliminarea democraţiei Republicii şi în punerea bazelor Imperiului Roman.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 15 octombrie 2012
Vizualizări: 1435

Citiţi de asemenea

Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
188
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
284
Există un obicei foarte bun...Un obicei vechi de mulți uitat...Obiceiul de a începe ziua cu contemplarea frumuseții...De...
301
Atracția pentru dulciuri o are majoritatea oamenilor. Dar cît de inofensiv este zahărul? Majoritatea dintre noi consum...
379