ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

A fost găsit locul unde a fost asasinat Iulius Cezar 

 

 

 

Cercetătorii spanioli au anunţat, miercuri, că au descoperit locul exact unde a fost asasinat Iulius Cezar, în anul 44 înaintea erei noastre (î.e.n.), la Roma, informează AFP.

 

"Întotdeauna am ştiut că Iulius Cezar a fost asasinat în Curia Pompei (sala unde avea loc şedinţa Senatului roman, n.r.), pe 15 martie 44 î.e.n., pentru că este ceea ce ne transmit textele clasice", spune Antonio Monterroso, de la Centrul superior de cercetări ştiinţifice din Spania.

"Însă, pînă de curînd, nu am avut nicio dovadă concretă a acestui eveniment, prezentat de numeroase ori în pictura istorică şi cinema", a adăugat acesta.

Antonio Monterroso şi echipa sa au anunţat că au descoperit o structură de ciment cu o lăţime de trei metri şi o înălţime de doi metri, care ar fi fost comandată de Octavian Augustus, fiul adoptiv succesor al lui Cezar, chiar pe locul unde suveranul a fost înjunghiat, în plină şedinţă a Senatului, de un grup de senatori.

"Ştim cu certitudine că locul de unde Cezar a prezidat această şedinţă a Senatului şi unde a căzut, înjunghiat, a fost delimitat de o structură dreptunghiulară cu patru pereţi, care înconjoară o dală de ciment", a explicat cercetătorul.

Dala ar fi fost amplasată în acest loc de Augustus, pentru a marca locul de unde Cezar a prezidat ultima sa şedinţă în Senatul roman - înainte de a fi asasinat - şi pentru a "condamna" acest spaţiu, a adăugat cercetătorul.

Noile informaţii confirmă, spun specialiştii spanioli, că "generalul a fost înjunghiat chiar în centrul zonei din spatele Curiei, pe cînd prezida, aşezat pe un scaun, şedinţa Senatului".

Descoperirea se înscrie în cadrul lucrărilor efectuate de specialişti în zona arheologică Torre Argentina, în centrul istoric al Romei, unde se găseşte Curia Pompei.

Gaius Iulius Cezar (13 iulie, cca. 100 î.e.n - 15 martie, 44 î.e.n.) a fost un lider politic şi militar roman şi una dintre cele mai influente şi controversate personalităţi istorice. Rolul său a fost esenţial în instaurarea dictaturii la Roma, eliminarea democraţiei Republicii şi în punerea bazelor Imperiului Roman.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 15 octombrie 2012
Vizualizări: 1445

Citiţi de asemenea

Încă nu demult nici măcar nu auzisem de acest cuvînt - "microplastic". Și astăzi nu scrie despre el doar cel leneș.Desch...
43
Mulți oameni au un nivel crescut de aciditate în organism. Aceasta este o consecință tipică a consumului de alimente d...
0
Aceasta este cea mai detaliată fotografie a vieții celulare interioare făcută vreodată pînă în prezent.Celula este unita...
96
Avînd un stil de viață hiperactiv, poți avea impresia  că nu ai suficient timp pentru anumite lucruri în timpul z...
138