ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

A treia revoluţie industrială




Uriaşul parc eolian offshore în Marea Nordică, centrala electrică geotermală lângă Hannover şi un proiect de miliarde de dolari pentru producerea energiei solare în deşert – Germania răspunde la provocări legate de schimbări climatice cu un high tech verde. 

 

 

 

"Tehnica verde este o ramură de frunte a industriei în secolul XXI" -, spune Burkhard Schwenker, şeful de firma de consulting Roland Berger. Firma a analizat perspectivele industriei verzi şi rezultatele sunt încurajatoare: volumul de afaceri a industriei economice globale până în 2020 va creşte de două ori şi va fi de 3100 de miliarde de euro. Şi Germania,datorită campionilor ei verzi păşeşte drept înainte. Energia solară, eoliană, hidroenergia sunt deja lideri ai exporturilor germane.

Companiile germane sunt printre cele mai promiţătoare din lume, din punct de vedere tehnologic. Ponderea lor pe piaţa mondială în "industriile viitorului" (cum ar fi fotonica, sistemele solare de încălzire, energia eoliană şi hidroenergia) constituie 21 - 35%. Printre producătorii gazelor Germania , de asemenea, ocupă o poziţie dominantă pe piaţă, "90% din instalaţii sunt fabricate în ţara noastră", - a declarat Torsten Hentselmann, consultant la o întreprindere. Energetica ecologic curată va reprezenta 14% din PIB-ul german. Peste 10 ani 2,2 milioane de oameni vor găsi acolo locuri de muncă.

În prezent economia se află în pragul schimbărilor radicale: nici maşini, nici chimia, nici construcţii auto nu vor deveni un nou simbol al ţării, ci high tech-ul verde, acesta va oferi locuri de muncă şi prosperitate. High tech şi industriile verzi de înaltă tehnologie demult se află în centrul atenţiei. Totodată, este clar, că rolul decisiv a jucat mişcarea ecologică din trecut. Ea a deschis calea în conştiinţa publică şi în sfera deciziilor politice. Legi stricte de mediu, subvenţiile alocate întreprinderilor au ajutat firmelor verzi să-şi dezvolte afacerile. "Tehnica ecologică este un copil favorit al politicii, care, respectiv, beneficiază de ajutor", - spune Hentselmann.

Păstrând pasul cu vremurile, inginerii germani au reuşit să-şi arate talentele şi să dovedească măiestria într-un şir de ramuri: surse de energie regenerabile, mobilitatea durabilă, hidro-economia ecologică, reciclarea deşeurilor. Tehnologia verde „made in Germania” întotdeauna este înainte. Deşi America şi China merg pe urmele ei, "Germania nu va oferi avantajul competitiv. Descoperirile tehnologice, know-how-ul sunt foarte ponderate", - spune Dietmar Edler de la Institutului German pentru Cercetare Economică (DIW) din Berlin.

Deoarece sectorul ecologic promite dividende bune, tot mai mulţi investitori privaţi investesc banii în greentech. Start-up-uri merg la producători. Ei aduc în ramură capitalul lor şi experienţa. De exemplu, un furnizor al echipamentului pentru construcţii auto Bosch şi-a anunţat încă o altă direcţie de activitate – tehnologii ecologice şi a alocat mijloace mari în sprijinul companiilor în cauză.
Siemens, unul dintre cei mai mare jucători la nivel mondial a declarat el însuşi "cea mai mare societate de infrastructură verde în lume". În capitalele europene, cum ar fi Oslo sau Lisabona, Siemens este implicat în proiecte legate de transportul public. În plus, Siemens, împreuna cu o duzină de alte companii bine-cunoscute vor implementa un proiect fantastic "Desertec".

Ideea este foarte ambiţioasă: în deserturile din Africa de Nord va fi produsă energia liberă de CO2, care va acoperi 15% din nevoile europene în energie şi o mare parte din cerere pentru ţările producătoare. Costul proiectului este estimat la 400 de miliarde de euro, data începerii lucrărilor încă nu a fost stabilită. Energia va fi produsă la centrale electrice solar-termale.

După sosirea preşedintelui american, Barack Obama, SUA, de asemenea, pariază pe energie verde: până la 2025 25% din energia electrică ar trebui să fie generată din surse regenerabile - o şansă mare de desfacere a celulelor solare şi turbinelor eoliene făcute în Germania. Eficacitatea acestor dispozitive este în continuă creştere, iar preţurile se reduc - este aproape ziua atunci când astfel de produse vor fi competitive. "Când surse de energie regenerabile şi convenţionale vor avea o valoare egală, cererea pentru prime va creşte dramatic", - consideră Torsten Hentselmann de la Roland Berger.

 

Autor: Georg Meck

 

 

 

Sursa: magazin-deutschland.de

 

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
102
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
131
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
99
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
241