Abordare ecologică a problemei de igienă
În ultimii decenii oamenii s-au obișnuit cu multe: alimente exotice și genetic modificate, alcool, tutun. Cu toate acestea, nu numai consumul în interior ne face vulnerabili la ziua de azi. Mijloacele de igienă personală de aplicație externă de asemenea au un efect ambiguu asupra organismului uman. Substanțele chimice care fac parte din conținutul de tot de geluri, șampoane, loțiuni distrug imunitatea naturală și rezistenta pielii la influentele externe, alergii, uneori contribuie la mâncărimea intensă și alte manifestări negative. Abstinenta la produse chimice nu va face pe noi longevivi, dar va prelungi viața și va spori sănătatea generației viitoare.
Spuma de săpun se formează la mijloacele de spălat datorită prezenței hidroxidului de sodiu. Pe un kilogram de substanță grasă revin 425 de grame de substanță alcalină. Iar pielea noastră are o reacție ușor acidă. Prin urmare, substanța alcalină acționează ca șmirghel, literalmente lipsind pielea de stratul protector. Din care cauză avem dermatoze și alte boli de piele.
Sunt deosebit de sensibili la acțiuni iritante de săpun copiii mici. Copiii pot suferi de o anumită boală de "puritate" : la copiii ai căror mamelor le place să le spele des, pe piele poate apărea mucegai. Este dificil de a contracara efectele nocive ale săpunurilor și șampoanelor. După spălare, ar trebui cel puțin să ungem pielea cu ulei vegetal.
Problema este agravată de faptul că un săpun bun nu există în principiu. Săpunul pentru copii nu este mai bun decât oricare alt. Orice aditive utile, vegetale și minerale, nu pot compensa agresiunea hidroxidului de sodiu.
Același lucru se referă la șampoane. Publicitatea ne convinge să avem încredere în unele sau altele tipuri, subliniind demnitatea anumitor ingrediente. Iar răul provocat de altele substanțe este întotdeauna supus tăcerii.
Cum să minimizăm daunele cauzate pielii de mijloacele de spălat?
Dacă vă spălați în baie sau luați un duș, este mai bine să nu folosiți săpunul, ci gel, dacă sunteți obișnuiți să vă spălați cu mijloacele de spălat cumpărate. Ar trebui să citiți cu atenție pe etichetă ce intră în conținut. Atrageți atenție la prezența celor mai nedorite componente: propilen glicol și lauril sulfat de sodiu.
Dacă propilen glicol este numit printre primele componente, atunci conținutul său e foarte mare. E mai bine să refuzați la astfel de mijloace. Cu cât substanța este mai aproape de sfârșitul listei, cu atât procentul este mai mic. E bine când nu este specificat. Propilen glicol împinge afară pe suprafață din straturile adânci ale pielii componentele importante, provocând în unele cazuri leziuni renale și insuficiență hepatică. Propilen glicol este adesea găsit în umidificatoare pentru corp și spume de baie.
Lauril sulfat de sodiu îndepărtează grăsimi. Dar usucă pielea, ochii și cauzează prejudiciul la ficat.
Înlocuitori de propilen glicol și lauril nu sunt mai puțin dăunători. Dar mijloace de spălat absolut inofensive - indiferent de preț - nu există.
Prin urmare este mult mai bine să renunțați la parfumuri chimice și să folosiți remedii populare, de care timp de secole s-au folosit strămoșii noștri, și fiți siguri că nu umblau murdari .
În primul rând, ar trebui să fim mai atenți la ceea ce este scris pe ambalaj și să încercăm să utilizăm mijloacele naturale!