Aceste haine ecologice la modă
Aceste haine ecologice la modă
Primii oameni, care au introdus în modă stilului de viaţă ecologic, au fost hipioţi. În anii 60 ai secolului trecut, ei abandonau activ viaţa în forfotă urbană şi se bucurau de beneficiile agriculturii. Ce creşteau, aceea şi mâncau. În timpul lucrărilor agricole ei foloseau doar îngrăşăminte naturale. Recolta ieşea naturală, fără pesticide. În cazul în care unele produse rodeau din belşug, în cantităţi mai mari decât era necesar, "copiii din flori" le vindeau. Aşa americanii de rând, au făcut cunoştinţă cu ideile ecologice.
Cu scopul transformării mişcării ecologice într-o acţiune de masă, ei au utilizat trucuri de marketing. Şi, în curând întreaga lume a fost "infectată" cu ideea de haine "verzi". Designerii de frunte au rămas într-atât pasionaţi de concepţia privind protecţia mediului înconjurător că au început în fiecare an la Paris să organizeze “Show estetic de modă” la care pot participa designerii, care:
crează îmbrăcăminte (costume, rochii, paltoane), în conformitate cu toate normele de etică ecologică:
- nu utilizează pielea şi ţesături de origine animalieră. În schimb, în mod activ, sunt introduse componente de plante;
- produsele sunt create cu implicarea motivelor etnice (broderii, împletituri);
- în procesul de producere nu se recurge la forţa de muncă a copiilor, şi drepturile lucrătorilor adulţi sunt respectate cu o precizie meticuloasă în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii;
- preţul la haine reflectă costurile reale, cu excepţia supraprofitului. O parte din încasări se alocă pentru caritate;
- materiile prime trebuie să fie 100% naturale (bambus, fibre de porumb, bumbac), cultivate conform standardelor ecologice. Şi în pictură sau albire a ţesăturilor trebuie să fie folosite numai substanţe admise de către autorităţile de mediu;
- se salută mode, create într-un singur exemplar.
În 2007 renumitul designer Giorgio Armani a creat o serie de costume ecologice, care au devenit cele mai solocitate modele în industria modei. După toate, produsul natural are multe avantaje: nu opăreşte, nu absorbă umezeala, nu irită pielea.
Din păcate, în ultimii ani pe piaţă a apărut o serie de produse contrafăcute: sub acoperirea unui brand de produs ecologic, apar haine, vopsite cu coloranţi sintetici. Hainele cu adevărat “verzi” sunt destul de scumpe. Şi cu cât mai pur este materialul-sursă, cu atât mai mare este preţul. În acelaşi timp, cumpărând haine ecologice, dvs. contribuiţi nu numai la armonie cu lumea din exterior, dar, de asemenea, păstraţi sănătatea proprie.