Acoperișul stației Kings Cross din Londra generează energie electrică
Admiratorii genului fantastic de basm, cunosc bine gara feroviară Kings Cross, situată la nord-estul capitalei britanice. De aici, neobservat pentru ochiul uman, de pe platforma magică cu nr. 9 ¾, trenul porneşte spre Hogwarts mitic, unde se află școala vrăjitorilor, locul de studii al celebrului Harry Potter.
Probabil că Harry Potter, nu este interesat de problemele energiei în general şi energiei regenerabile, în special, el are bagheta lui magică. Din păcate, angajaţii căilor ferate nu o au. Şi din acest motiv, în Marea Britanie se aplică un proiect ambiţios de "înverzire" al sistemului energetic.
Recent, la căile ferate britanice a fost finisată reconstrucţia gării Kings Cross, realizată în cadrul proiectului de modernizare verde al sistemului energetic. Pe acoperişul clădirii au fost instalate panouri fotovoltaice care vor asigura cu energie, infrastructura gării.
Momentul culminant al panourilor solare noi constă, în faptul că acestea sunt situate direct deasupra platformelor și servesc drept adăpost, ce protejează pasagerii de ploaie și zăpadă. De fapt, compania Sundog Energie, nu numai că a instalat sistemul solar, dar şi a dotat gara cu un acoperiş nou frumos.
Panourile solare noi au o capacitate de 240 kW și vor genera anual 175000 de kilowați/ ore de electricitate. Această sumă este echivalentă cu o reducere anuală a emisiilor de dioxid de carbon cu 100 tone. Proiectul, care a costat aproximativ 1,3 milioane de lire sterline, a fost unul dintre cele mai mari și mai complexe proiecte de energie solară în Marea Britanie.
Celulele solare, care transformă lumina soarelui în electricitate, sunt integrate în 1392 de foi de sticlă laminată, special comandată pentru gara Kings Cross. Panourile integrate s-au potrivit perfect cu designul general al acoperişului boltit. Suprafața lor totală este mai mare de 2.300 de metri pătraţi. La montare au fost utilizaţi mai mult de 10 kilometri de cabluri.
Sticla este laminată cu celule solare în mai multe strate, fabricate de compania engleză Romag. Instalarea lor a fost încredințată specialiștilor de la ESB Services Ltd, iar montarea sistemului electric a fost efectuată de compania NG Bailey.
Compania Sundog Energie este contractorul general al proiectului. Pe umerii ei revine sarcina de proiectare, lucrărilor de pregătire și de instalare. Principala problemă a fost cerințele exigente în domeniul securităţii, deoarece muncitorii au lucrat deasupra liniilor existente.
Directorul fondator și tehnic al companiei Sundog Energy, Martin Cotterell, consideră proiectul unul fantastic. La exercitarea lui, compania a avut de rezolvat diverse provocări tehnice și estetice care au fost depășite cu succes. "Suntem mîndri de participarea noastră și credem că proiectul combină cele mai bune tehnologii care există în designul modern, performanţa tehnică și sustenabilitatea", - a spus dl Cotterell.
El a fost susținut de Phil Murray, directorul administrator al companiei Romag: „Kings Cross este un exemplu incredibil de utilizare al surselor de energie regenerabilă care pot fi integrate în structura clădirii, un exemplu de ceea ce poate fi realizat pentru a reduce emisiile de carbon într-o clădire situată în limita zonei urbane".
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net