«Acoperişuri verzi» — o contribuţie pe termen lung în ecologia urbană
"Acoperişuri verzi" - o contribuţie pe termen lung în ecologia urbană
„Acoperişuri verzi" sunt o modalitate foarte bună de a răci spaţiul din jurul casei, de a creşte nivelul de izolare acustică, de a crea astfel o stare de spirit foarte bună, plantându-şi un copac aproape în cap?
Construind clădiri rezidenţiale înalte şi instituţii, înaintând edificii industriale pentru uzine şi fabrici pe suprafeţe mari, drumuri pavaje şi poduri, oamenii împrumută de la natură spaţii verzi, dezrădăcinează copaci şi arbuşti, verdeaţa luxuriantă, flori sălbatice.
Iar datoriile, după cum se ştie, trebuie să fie întoarse.
Putem întoarce datoria noastră, creând acoperişuri verzi pe aceste clădiri. Tot mai multe "acoperişuri verzi" sunt construite în toată lumea, este vorba de iniţiative private mici şi proiecte publice mari.
"Acoperişuri verzi" au fost dezvoltate în Germania acum treizeci de ani. Însă numai în ultimii ani s-a început utilizarea masivă şi construirea "acoperişurilor verzi" noi în ţările europene şi SUA. Ar trebui să facem o diferenţă între grădini pe acoperiş, în care plantele sunt sădite în ghivece obişnuite şi cupe, iar un adevărat "acoperiş verde" este o metodă specială de grădinărit în arhitectura modernă:
Pe acoperiş se pune un start de sol fertil cu iarbă, arbuşti, flori şi copaci. Este un start de sol cu vegetaţie.
În bază este amplasată o membrană impermeabilă, rezistentă la penetrarea rădăcinilor plantelor. Mai departe, drenaj şi sistemul de filtrare.
Şi acum vom examina avantajele folosirii "acoperişurilor verzi", impactul lor pozitiv asupra calităţii vieţii şi îmbunătăţirea mediului ecologic.
Ştim cu toţii că, în timpul verii pe acoperişuri standarde este foarte cald, temperaturile pot urca peste 50 de grade. Şi ce simt oamenii ale căror apartamente sunt situate la ultimul etaj, direct sub soare?
Prezenţa plantelor, care emit umiditatea în formă de vapori, reduce temperatura aerului până aproximativ 35 de grade. În consecinţă, se reduce temperatura şi în localurile, situate chiar sub acoperiş, ceea ce duce la economisirea energiei electrice datorită reducerii temperaturii şi timpului de aer condiţionat folosit.
Căldura în timpul iernii:
Datorită faptului că "acoperişul verde" este compus din mai multe straturi, clădirea este protejată de la expunere la frig. Sub "blana verde" temperatura pe acoperiş nu va fi foarte joasă, blana este un fel de izolaţie, care prelungeşte termenul ei de exploatare şi, prin urmare, reduce costul energiei electrice pentru încălzire.
"Acoperişuri verzi", folosind proprietăţile de reflecţie, protejează construcţia de la razele ultraviolete şi radiaţii electromagnetice nocive.
Peisajul verde "creează o izolare acustică bună, reducând zgomotului în cameră, aproximativ până la 40 de decibeli.
În viaţa urbană, când un număr uriaş de maşini aruncă în aer gaze de eşapament, când creşte numărul de aparate de aer condiţionat, temperatura în oraş devine aproximativ cu cinci grade mai înaltă, decât temperatura ambiantă. În cazul în care 20% din acoperişuri în oraş sunt "verzi", ele contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea căldurii totale în oraş, aproximativ cu trei grade, fapt care ne permite să reducem costurile pentru răcire.
Prevenirea inundaţiilor
În timpul ploilor abundente, acoperişuri verzi reţin până la 50 % de apă şi astfel minimizează riscul de inundare a străzilor. În lipsa acoperişurilor verzi, în colector de apă de ploaie nimereşte apa cu praf şi noroi, sistemele se astupă foarte repede şi necesită costuri suplimentare pentru curăţenie şi întreţinere. Putem spune că apa de ploaie de pe "acoperişul verde" a trecut prin filtre şi apele de scurgere nu reprezintă nici un pericol pentru serviciul de salubritate.
Dacă în sezonul ploios, precipitaţiile sunt suficiente, putem păstra această apă pentru irigarea spaţiilor verzi şi s-o folosim pe tot parcursul verii. Deoarece „acoperişul verde” este un filtru natural, apoi surplusuri de apă pot fi stocate şi pentru alte scopuri.
Plantaţii verzi pe acoperiş atrag fluturi, păsări şi alte animale. Astfel, se păstrează un sentiment de natură în interiorul oraşului.
"Acoperişul verde" este considerat ca a "cincea faţadă", deoarece atrage atenţia prin frumuseţea sa, îmbunătăţeşte aspectul cartierului şi oraşului în general, este estetic plăcut, atractiv, are un efect ecologic indiscutabil. În plus este un loc suplimentar pentru relaxarea oamenilor printre flori preferate şi copaci, fără a lăsa casa şi fără a folosi orice transport pentru a ajunge în mijlocul naturii.
Acoperişurile verzi, vegetaţia cărora în urma fotosintezei reduce dioxidul de carbon, absorbindu-l, folosind energia solară şi, ca urmare eliberează oxigen în atmosferă. "Acoperişuri verzi" pot contribui la salvarea omenirii de la încălzirea globală. Şi cât vor fi mai multe din aceste acoperişuri, cu atât mai uşor vom trăi, deşi există şi adversarii ...
Oponenţii:
Costul unui acoperiş verde este semnificativ mai mare în comparaţie cu costul acoperişului convenţional. Însă, costurile sunt compensate destul de rapid datorită economiilor de încălzire şi de răcire, acumulării apei, reducerii cheltuielilor pentru reparare, pentru că acoperişul va servi mai mult timp.
În plus, acum "acoperişurile verzi" sunt decorative, dar nu există nici un motiv pentru a nu face aceste acoperişuri productive, semănând pe ele mirodenii - condimente pentru produse alimentare.
În Japonia, de exemplu, fabrica de producere "sake" - vodcă din orez, a propus deja să cultive pe acoperiş orez, din care apoi se va produce băutura.
Spre regret, numai o mică parte din ţări, cum ar fi Germania, Elveţia, Austria, Japonia şi SUA aproape la nivel de stat, sprijină importanţa construirii "acoperişurilor verzi", în unele cazuri, pur şi simplu obligă la fiecare construcţie nouă să se creeze "acoperişuri verzi". Din 1989, toate acoperişurile plate din Stuttgart au fost plantate cu verdeaţă.
La Aeroportul Internaţional din Frankfurt în 1990 au fost construite mai mult de 20 acoperişuri verzi cu o suprafaţă de o mie de km2. Aceste acoperişuri "înghiţă" zgomotul oraşului şi praf, încălzesc şi răcesc edificiile, curăţă aerul, prelungesc viaţa la oameni şi termen de exploatare la acoperişuri.
În unele oraşe şi state autorităţile locale au ales strategia stimulentelor financiare pentru cei, care sunt de acord de a crea un peisaj verde pe acoperişurile lor. Pentru mulţi, cu siguranţă, este un bun stimulent.