Adevarul despre bauturile carbogazoase
Adevarul despre bauturile carbogazoase
Vara fierbinte. Adevărată. Ne bucurăm de soarele de vară şi ieşim în stradă – în întâmpinarea razelor dogoritoare. Nu e de mirare că într-o ţară, în care jumătate din an durează iarna, lumea este aşa de fericită vara. Dar şi mai fericiţi sunt producătorii apei gazoase, preferate de toată lumea, deoarece caldura trezeşte setea, iar setea ne impune să cumpărăm softdrinki cu litri . Noi le bem, uneori fără a ne gândi la pagubele, care acestea pot aduce organismul nostru. Şi răul este destul de mare, despre acesta repetă societăţile pentru protecţia drepturilor consumatorilor în mai multe ţări. Deci, ce ascund de la noi, producătorii băuturilor carbogazoase după etichetele colorate şi publicitate? Să examinăm. Ce este înăuntru?
La baza celor mai multe băuturi carbogazoase (softdrink) este apa cu adaosul componentelor dulce şi acre, sau, pur şi simplu, acid şi zahăr. În această structură se află esenţa ideii de "sifon": substanţele incluse în componenţa ei, excită papilele noastre de gust, astfel încât după fiecare înghiţitură băută vrem să bem mai mult şi mai mult. Nu te poţi sătura de softdrink. Setea este oprită pentru un timp scurt, dar apare din nou peste ceva timp. Ce să facem?
Lumea sfaturilor Mondial propune o cale de ieşire din această situaţie - apă minerală. În afară de setea potolită, aceasta poate completa sărurile, pierdute prin transpiraţie, fapt care face contribuţia ei, adusă în lupta cu caldura, chiar nepreţuită. Apropo, controversele, care au apărut acum câţiva ani în legătură cu apele minerale artificiale (apă distilată, îmbogăţită cu săruri şi oligoelemente, produsă cu ajutorul echipamentului special), au fost rezolvate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experţii OMS au constatat că apa minerală artificială este la fel de benefică pentru sănătatea umană, ca şi extrasă din surse arteziene.
Oare zahărul este periculos?
Aşa cum am descoperit, o componentă necesară a softdrink este zahărul. Dar, acesta este chiar atât de rău? 100 ml de băuturi carbogazoase conţin, în general, 40 - 50 de calorii, prezentate de carbohidraţi uşor digerabili. Este mult sau puţin? Aproximativ aceeaşi cantitate se conţine într-un pahar de ceai cu cinci linguri de zahăr. Reţineţi, că bauturi racoritoare nu se beau câte 100-200 ml, ele sunt consumate cu litri, mai ales în vreme calda. Astfel, corpul nostru primeşte o mulţime de zaharuri rafinate, care prvoacă dezvoltarea unor boli precum carii, obezitatea, bolile cardio-vasculare şi chiar diabetul zaharat. Fapt curios: la 25% din oameni dupa consumarea carbohidratilor uşor digerabile apare nivelul ridicat de trigliceride în sânge, un factor de risc în ateroscleroză. Desigur, un astfel de fenomen nu este periculos,după o singură dată, însă creşterea sistematică a nivelului trigliceridelor poate perturba metabolismul grăsimilor si colesterolului din organism.
Astăzi, mulţi producători de băuturi carbogazoase utilizează în locul carbohidraţilor naturali îndulcitori. Acest lucru reduce semnificativ valoarea energetică a băuturii şi minimizează efectele zaharurilor rafinate, descrise mai sus. Cu toate acestea, este necesar să gândim de zece ori, înainte de a consuma îndulcitori în mod nelimitat, luate cu alimente sau băuturi. Lumea sfaturilor aduce la cunoştinţă lista efectelor nocive ale celor mai populare substanţe din acestui grup: xilitol şi sorbitol pot provoca urolitiază; zaharină şi ciclamat sunt cancerigene, adică, joacă un rol în dezvoltarea tumorilor, cum ar fi cancerul sau sarcomul; aspartam (E951), are un efect dublu . În primul rând, o proteină ,care produce o reacţie alergică la unele persoane. Şi în al doilea rând, aspartam poate avea un efect negativ asupra ochilor, reducând vederea.
Despre pericolul acizilor
Băuturi carbogazoase conţin acizi, de obicei, citric sau ortofosforic. Acizii excită papilele de gust şi servesc ca un conservant. Acid citric (E330) poate afecta smalţul dentar. Mai periculos este acid fosforic (E338), capabil de a adera la ionii de calciu. Mai întâi de toate, el leagă calciu, conţinut în salivă. Experţii au descoperit că consumarea sistematică a acidului fosforic percolează (extrage – trad.) calciu din oase, este periculos pentru dezvoltarea osteoporozei, în care creşte fragilitatea oaselor, chiar si la sarcini minime. Lumea sfaturilor ar dori să sublinieze că acest lucru nu ar fi atât de periculos, dacă calciu ar parvenu suficient cu alimente, cum ar fi laptele. Însă, cu creşterea consumului bauturilor carbogazoase se observă un declin de interes pentru lapte - principala sursă de calciu.
Studiile recente au arătat ca acidul fosforic promovează dezvoltarea de urolitiază. Acest lucru se datorează percolului de percolare a calciului din oase şi o încărcare crescută la rinichi din cauza acestui fenomen.
Benzen perfid
Benzen este un compus chimic, care este cunoscut pentru o lungă perioadă de timp. După primele încercări de sinteză a fost folosit în industria parfumurilor, deoarece are un miros plăcut. Astăzi se ştie că benzenul este un puternic cancerigen (de exemplu, joacă un rol important în dezvoltarea tumorilor). Benzoat de sodiu folosit în softdrink (E211), este un conservant care are un effect cancerigen slab. Este folosit la fabricarea celor mai multe bauturi răcoritoare.
Astăzi, în multe dintre aceste băuturi se adaugă vitamina C, acid ascorbic. Astfel de suplimente aduc mai mult rău, decât bine. De 15 ani, este cunoscut faptul că interacţiunea de benzoat de sodiu cu acid ascorbic eliberează benzen toxic, dar unii producatori de bauturi carbogazoase fără scrupule încă neglijează această informaţie.
Cafeină
Cafeina este adesea găsită în softdrink. Acest element tonifică băutura răcoritoare. O persoană, care bea Coca-Cola, poate simţi un val de putere şi o mare capacitate de muncă. Cu toate acestea, acest efect este, de obicei, de scurtă durată, şi câteva ore mai târziu dă drumul la iritabilitate, oboseală, insomnie (dacă beţi Coca-Cola pe timp de noapte).
Efectul este parţial eliminat în cursul re-admiterii de cofeină. Astfel, producătorii băuturilor carbogazoase obtin clientii regulaţi. După o anumită doză, individuală pentru fiecare, vine o cadere nervoasă, însoţită de dureri de cap, oboseală, apatie, sau, invers, iritabilitate.
Cafeina stimulează inima şi sporeşte obligaţiile acesteia, din nou, nimic util. Printre alte lucruri, cafeina cauzeaza o pierdere de calciu în urină.
Dioxid de carbon
Dioxid de carbon este o componentă esenţială a softdrink. Anume lui datorăm numele de sifon. Acesta este periculos, pentru cei, care suferă de boli ale tractului gastro-intestinal (gastrite cu secreţie crescută, ulcer peptic, enterită, balonare şi alte boli), ar trebui să fim atenţi, deoarece dioxidul de carbon poate provoca indigestie sau atac de durere.
Faptul este că, atunci când acest gaz se amestică cu apă, se formează acid carbonic, care irită stomacul si intestinele.