ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ați cumpărat deja cadourile de Crăciun? Iată cum le puteți împacheta într-un mod sustenabil

Știați că hârtia de împachetat cadouri ajunge, de cele mai multe ori, la gropile de gunoi? Aceasta este fie vopsită sau lăcuită, conține sclipici sau alte elemente din plastic, care o fac ne-reciclabilă. Există însă și metode alternative pentru ambalarea cadourilor.

De Crăciun, fiecare gospodărie produce în medie cu 5 saci mai mult gunoi decât în mod normal. Pe lângă resturile alimentare și zecile de ambalaje ale produselor cumpărate, la fiecare final de an, își găsesc sfârșitul în gropile de gunoi și sute de metri pătrați de hârtie pentru ambalat cadouri.

Am putea crede că aceasta poate fi colectată separat și reciclată. Însă, de cele mai multe ori, este vopsită sau lacuită și conține elemente suplimentare precum sclipici, forme din plastic sau bandă adezivă. Așadar, este foarte greu, nerentabil sau imposibil de reciclat. Și, ceea ce este și mai grav, este că poate contamina și altă hârtie, prin transferul de materiale non-reciclabile.

O echipă de cercetători de la Universitatea Trent din Nottingham (UK) militează pentru „un Crăciun neambalat” și propun câteva alternative la metodele clasice de ambalare.

În primul rând, ei menționează că plasele de cadouri, deși par mai greu de reciclat, au un impact mai mic asupra mediului decât hârtia tradițională, întrucât acestea pot fi refolosite. Însă, alegerea unei hârtii reciclate sau a unor pagini de ziare sau de reviste vechi este cu siguranță o alternativă și mai sutenabilă.

În orice caz, pentru a putea fi reciclată, hârtia ar trebui să conțină cât mai puțină bandă adezivă. De aceea, pentru împachetarea cadoului, se recomandă folosirea unei sfori sau a unei panglici din material textil, reutilizabil.

De asemenea, în loc de hârtie, se pot folosi și materiale textile. Un pulover vechi poate fi oricând transformat în săculețe pentru cadouri.

În final, ca decorațiune, puteți înlocui fundele din plastic cu elemente naturale, precum conuri sau crenguțe de brad.

Sursa: green-report.ro

Duminică, 27 decembrie 2015
Vizualizări: 1347

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
270
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
121
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
163
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
99