ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

«Aero-ghiveci» pentru o creştere rapidă a copacilor



"Aero-ghiveci" pentru o creştere rapidă a copacilor

 

Parcurile urbane ne delectează cu veşmitele lor verzi, curăţă aerul de praf şi contaminanţi, însă plantarea şi creşterea unui copac sănătos în oraş nu este un lucru atât de simplu cum pare la prima vedere.

Transplantarea arborilor din pepiniere în străzile oraşului se însoţeşte cu dauna unui număr mare de rădăcini, care afectează negativ rata de creştere şi de dezvoltarea plantelor.

Horticultorul australian James Single a dezvoltat un material unic de cadă pentru plantele lemnoase de o formă specială, numit Air-Pot (literal: "oala de aer"). Se planifică că Air-Pot va fi fabricat din polietilena reciclată de înaltă densitate (HDPE).

Air-Pot stimulează dezvoltarea sistemelor de rădăcină la plantele lemnoase în modul următor. Suprafaţa materialului este formată din conuri cu găuri mici. Vârfurile rădăcinilor în creştere, atingând conuri, contactează cu aerul şi "se usucă".

Ca urmare, creşterea liniară a acestor rădăcini se opreşte şi se începe ramificarea. În plus, planta produce rădăcini noi în mod mai activ. Rezultatul este formarea rapidă a unui sistem rădăcinos puternic, care contribuie la dezvoltarea rapidă a plantelor.

P.S. Îmi aduc aminte despre relatarea a unui cercetător ştiinţific, care a lucrat într-un Institut de cercetări ştiinţifice. În timpul cercetărilor colegul lui injecta în sol oxigen pentru plante lemnoase, inclusiv fructifere. Această manipulare simplă provoca o creştere rapidă a arborilor, iar pomii fructiferi aduceau roade fantastice.

 

 

 

Источник

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 01 septembrie 2010 12:50
Vizualizări: 3364

Citiţi de asemenea

Departamentul pentru Eficiența Guvernului SUA (DOGE), creat în ianuarie 2025, s-a afirmat deja ca una dintre cele mai în...
138
Conform prognozelor meteorologilor, anul 2025 ar putea intra în top trei cei mai călduroși ani din istorie. În combinați...
141
IntroducereÎn secolul XXI, schimbările climatice au devenit una dintre cele mai mari provocări, amenințând ecosistemele,...
216
Înțelegerea termenilorÎn ultimii ani, a apărut tot mai multă confuzie între conceptele de „moșie familială” și „eco-sat”...
156