Aerul condiţionat poate provoca astm
În sezonul cald, aerul condiţionat de maşină sau încăpere ne este adesea cel mai bun aliat, relatează novostimira.com. Avantajele răcoririi ne fac însă să ignorăm pericolele care pîndesc în spatele lamelelor aparatului de climatizare: viroze respiratorii, dureri de cap, otite, alergii, crize de sciatică etc.
O persoană venită de afară, de la peste 30 de grade Celsius, care intră transpirată într-o cameră unde sînt în jur de 20 de grade Celsius, poate răci foarte tare, nefiind exclusă chiar o pneumonie! Laringita, faringo-amigdalita, rinita, sinuzita sînt boli frecvente pe care le pot suferi cei fragilizaţi, care se expun aerului condiţionat, avertizează medicii. Uneori, utilizarea excesivă a aparatului poate duce la paralizia nervului facial.
În cazul în care filtrele aparatului nu sînt curăţate des, germenii prezenţi aici pot cauza conjunctivite virale. Dacă sînt inhalaţi, ei pot provoca rinite alergice sau astm.
Mult mai gravă este însă legionelloza, boală cauzată de Legionella pneumophila, o bacterie prezentă în aparatele de climatizare, produce o pneumonie severă, cu febră mare şi frisoane, dureri de cap, dureri toracice, tuse purulentă şi hemoragie pulmonară.
Pentru a nu avea neplăceri din cauza aerului condiţionat, se recomandă aerisirea camerei înainte de pornirea aparatului, orientarea fluxului de aer rece spre mobilier, nu spre persoanele din cameră, programarea aparatului la minimum 22-24 de grade Celsius. Aparatul trebuie să fie dotat neapărat cu termostat, iar filtrele de aer trebuie curăţate cît mai des.