Aerul poluat a ucis șapte milioane de oameni din întreaga lume
OMS a publicat un raport care a arătat cât de acută este problema de poluare a aerului în lumea contemporană. Potrivit documentului, aerul poluat a provocat moartea la aproximativ 7 milioane de oameni în 2012.
Organizația constată că cel mai mult poluarea aerului afectează locuitorii din regiunea Asia-Pacific. Anume în această parte a planetei au decedat aproximativ 6 milioane de oameni.
Orașe din Asia de Sud-Est și Pacific, care sunt sub pragul sărăciei, constituie grupul de risc principal. Din el, cei mai vulnerabili sunt femei și copiii, nevoiți să locuiască în încăperi în care încălzirea casei și focul de gătit sunt produse din arderea lemnului sau a cărbunilor.
Produsele de combustie sunt depozitate în plămânii femeilor și copiilor, ceea ce duce la boli pulmonare obstructive cronice. Poluarea aerului cauzează adesea accidente vasculare cerebrale, boli de inimă si declanșează formarea tumorilor canceroase.
Specialiștii OMS au declarat că aerul poluat a devenit factorul cel mai periculos din mediul înconjurător pentru om, deoarece fiecare al optulea caz fatal este asociat de el.
Și nu este vorba doar de schimbări globale în compoziția calitativă a atmosferei. Aerul poluat din atmosferă este cauza de jumătate din decese - 2,6 milioane de oameni. Alți 3,3 milioane au murit din cauza calității proaste a aerului în zonele rezidențiale și de lucru.
Experții OMS spun că riscurile au crescut în mod semnificativ pentru acei oameni care sunt predispuși la boli de inimă. Prin urmare lupta pentru reducerea emisiilor poate salva milioane de vieți, - subliniază Maria Neira, directorul Departamentului OMS pentru Sănătate Publică.
Dacă să luăm în considerare procentul de boli cauzate de poluarea aerului, vom obține imaginea de mai jos. Aerul poluat declanșează moartea printre persoane, 40 % din care sunt afectate de accident vascular cerebral și boli coronariene, 11 % de boală pulmonară obstructivă cronică, 6 % de cancer pulmonar și restul de 3% de infecții respiratorii acute la copii.
Decesele cauzate de calitatea proastă a aerului din interior se împart în mod diferit: 34 % - accidente vasculare cerebrale, 26 % - boală cardiacă ischemică, 22 % - boala pulmonară obstructivă cronică, 12 % - infecții acute ale tractului respirator inferior, iar 6 % - cancer pulmonar.