ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Alăptarea




 

 

S-ar părea, ce ar fi mai natural pentru creaturile mamifere decît hrănirea puilor cu laptele matern? Cu toate acestea, omul modern s-a îndepărtat atît de mult de la Natură, că alăptarea cu succes este mai degrabă o excepție decît o regulă (cel puțin în Rusia, poate că în alte locuri, totul nu este atît de trist).

 

Și, bineînțeles, pentru a soluţiona problemele nutriționale ale sugarilor, lucrează din greu toți, fără excepție (la urma urmei, este un venit bun: părinții iubitori sunt gata să-şi dea şi cămaşa de pe ei doar pentru a asigura copilul cu o dietă completă), începînd cu corporaţiile de producere a amestecurilor de lapte artificial și terminînd cu consultanţii în alăptare.

Dar, ce pot ei recomanda? Natura nu a prevăzut nici un fel de consultanți! Totul este prevăzut în organismul uman și nici un fel de cunoștințe oculte despre alăptare nu exista!

Să aruncăm o privire în istorie. Cum a reieşit că femeile au uitat cum sa alăpteze pruncii?

După părerea autoarei articolului, cele mai mari daune alăptării le-au cauzat revoluția și regimul sovietic. Femeile au fost egalizate în drepturi cu bărbaţii, fără a lua în seamă că menirea şi sarcinile lor sunt diferite. Cum este posibil de a pune pe un picior de egalitate , organisme atît de diferite? Dar, cineva de sus a decis că femeia, ca clasă, reprezintă o rezervă de forţă de muncă imensă şi neexploatată, iar copiii pot fi crescuţi perfect şi în instituțiile speciale: grădinițe, creșe și școli.

În acest caz, mecanismul natural de alăptare care a funcţionat timp de milenii fără abateri, s-a dovedit a nu se integra foarte bine în noul sistem vital. Și au apărut recomandări privind alăptarea sugarilor după ore, cu o pauză de trei ore. Chiar și medicii cu renume din acele timpuri au susținut că în conformitate cu acest regim, cantitatea laptelui nu scade. Însă în practică s-a dovedit a fi contrariu.

Pauza de noapte între alăptările unui copil trebuie să fie de cel puțin 6 - 8 ore. Somnul comun, care este cel mai eficient mijloc pentru a stabili o alăptare îndelungată, a fost interzis, fiind însoţit de diferite povești de groază. Era logic: femeia trebuia să doarmă pentru a lucra productiv.

Cu ce să hrănim copilul? Şi aici vin în ajutor cele mai recente realizări ale științei: au fost inventate minunatele amestecuri de lapte artificial, anume ele fiind hrana cea mai completă și mai sănătoasă pentru copii. Iar laptele matern, se pare că are o componenţă diferită în funcție de condițiile de viață și nutriția femeilor, poate fi chiar şi dăunător pentru copii (!). Desigur, copiii ar trebui să fie transferaţi cît mai repede la amestec și trimişi într-o creşă, iar mama – la strung, la lucru!

Și dacă ne vom aminti şi de metoda tradiţională de naștere, adoptată în maternităţi: mama după naștere trebuie să se odihnească, ea totuna nu are lapte, prin urmare copilul este adus pentru prima dată la alăptare numai a treia zi și colostrul (colostru – lapte matern secretat timp de câteva zile după naşterea copilului, care formează hrana sugarului – trad.) nu prezintă nici-o valoare. În general, este surprinzător faptul, că în astfel de condiţii cineva reușea să alăpteze.

Însă cu timpul autorităţile şi-au dat treptat seama ca sănătatea populaţiei se înrăutăţeşte si acum procesul de alăptare trece printr-o adevărată renaştere. Chiar am văzut la televiziune o publicitate la această temă. A fost dată uitării alăptarea după ore, iar medicii pediatri şi angajaţii de la asistenţa medicală a mamei şi copilului recomandă alăptarea la cerere.

Dar, cum să hrăneşti un copil? În popor nimeni nu știe cu adevărat. Legătura între generaţii a fost întreruptă, bunicile nu au experiență de alăptare pentru a împărtăși cunoştinţele cu mamele tinere. Și aici apar consultanți în alăptare, care știu cum să hrănim corect copilul și sunt dispuși să învețe mamele neexperimentate. Desigur, contra plată.

Femeia după naștere este o fiinţă foarte neajutorată și foarte sugestibilă. Iar, sfaturi în alăptare nu are de unde primi, prin urmare angajarea unui consultant este o decizie simplă și logică. Autoarea articolului a constatat, vorbind cu prietenii, că aproape nici unul din toţi părinții tineri, nu a rămas mulţumit de rezultatele activităţii consultanţilor.

Şi în genere, pentru a alăpta un copil trebuie doar să practicaţi la această temă ca să obţineţi experiență. Însă consultanții au o opinie diferită, se pare că de asemenea este importantă așa-numita atașare corectă la piept, cică, nimeni nu poate poziţiona corect copilul la sîn de sine stătător şi numai un consultant poate face acest lucru.

Încă o idee a consultanţilor: timpul peste care mama poate schimba pieptul. Dacă înainte a fost răspândită pretutindeni ideea de a hrăni copiii peste 3 ore, acum peste trei ore mamele trebuie să schimbe pieptul. Deoarece este o garanţie că copilul are timp pentru a ajunge la laptele posterior, evitînd așa-numitul dezechilibrul între laptele anterior şi posterior.

Şi atunci, autoarea articolului s-a consultat cu bunica ei, care în timpul greu postbelic a alăptat patru copii pînă la vîrsta de 1,5 - 2 ani. Și la întrebarea: "Peste cîte ore ai hrănit copiii?", - a răspuns că nu au fost ore, ci numai simţul de apariţia laptelui: cînd apărea laptele, atunci şi hrănea copilul.

Aşa că, ajutorul specialiștilor competenţi, desigur este util, însă nu e obligatoriu. Mai mult decît atît, este mai eficace să căutaţi un punct de sprijin în interiorul dvs: să cultivaţi capacitatea de a analiza situația, a vă asculta simţurile, intuiția, vocea interioara și un rezultat pozitiv nu va întîrzia să apară.

 

 

Sursa: skazka.nsk.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 01 noiembrie 2012 16:59
Vizualizări: 3149

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
209
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
326
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
437
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291