ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Alarmant! Până în 2025 unul din doi copii ar putea avea autism. Vezi care este cauza

"Copiii de azi sunt mai bolnavi decat erau o generatie in urma. De la cazurile decancer in copilarie, la autism, malformatii congenitale si astm bronsic, o gama larga de boli si tulburari sunt in crestere. Evaluarea noastra pe baza celor mai recente studii stiintifice lasa putin loc de indoiala; pesticidele sunt un factor cheie al acestei tendinte sumbre", se specifica in urma cu doi ani intr-un raport al Pesticide Action Network America de Nord (PANNA).

Datele arata ca in SUA, in 1975, unul din 5000 de copii dezvolta autismul; in 1985, rata a fost de 1 la fiecare 2.500; in 1995, a fost de 1 la fiecare 500, in 2005 a fost de 1 la fiecare 166 si astazi este de aproximativ 1 la fiecare 68 de copii. Ingrijorarea a cuprins lumea stiintifica care cauta sa descopere cauza acestei explozii de imbolnaviri. Cercetarile continua pe acest subiect, tot mai multe indicand faptul ca autismul depaseste cu mult doar genetica si ca ar trebui luati in considerare factori multipli (cum ar fi toxinele din mediu, medicamente, etc.). "E timpul sa cautam factorii de mediu responsabili pentru cresterea remarcabila a ratei de autism in California", crede Irva Hertz-Picciotto, profesor de epidemiologie la Universitatea din California.

Sunt suficiente probe care indica faptul ca pesticidele agricole (printre multe alte toxine de mediu) ar putea juca un rol important in cresterea rapida a imbolnavirilor de autism in ultimele decenii. Si dr. Stephanie Seneff, un cercetator de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), trage un semnal de alarma in acest sens, precizand in cadrul unui eveniment ca: "pana in 2025, unul din doi copii va fi autist". Seneff a prezentat diapozitive care arata o legatura foarte stransa intre utilizarea erbicedelor comercializate de gigantul Monsanto (avand ca ingredient activ glifosatul) asupra culturilor de porumb si soia si ratele de crestere a autismului.

Desi graficele prezinta o corelatie uluitoare, ele nu dovedesc ca cresterea autismului este direct cauzata de utilizarea glifosatului. Pe de alta parte, avem o multime de informatii si de cercetati disponibile care sugereaza ca acesta ar putea fi un factor demn de luat in seama. Si dr. Seneff sustine ca este. Pesticidele au fost legate de numeroase boli, de la Parkinson, Alzheimer, cancer si autism. Dr. Seneff mai sustine in cercetarea sa si ca vaccinurile care contin aluminiu pot fi incriminate.

Toxicitatea glifosatului si autismul

Dr. Seneff a subliniat faptul ca reprezentantii gigantului Monsanto sustin frecvent ca glifosatul nu este toxic (in ciuda numeroaselor studii care arata cat de toxic este). A fost gasit chiar in laptele matern si in probe de urina de la oameni din intreaga Europa. Un studiu realizat in anul 2011 a detectat glifosat de 60-100% in aerul respirat si probele de ploaie, in SUA, iar in 2012 un alt studiu a aratat contaminarea mult raspandita de glifosat in apele subterane. Intrucat apele subterane sunt folosite ca sursa de apa potabila, aceasta contaminare prezinta un risc pentru animale, plante si oameni, deopotriva.

Un alt test a aratat ca oamenii din 18 tari din Europa au acest glifosat in corpurile lor, in timp ce un alt studiu demonstreaza ca acest produs chimic are proprietati estrogenice si conduce la proliferarea cancerului de san.Primul test facut vreodata pentru a detecta contaminarea cu ierbicid din corpul uman a fost comandat de Friends of the Earth Europa. Voluntari din 18 tari diferite au dat probe de urina.

Din 182 de probe de urina testate, s-a contatat ca o medie de 44% contineau glifosat, cu toate ca proportia de contaminare variaza de la tara la tara. Toti voluntarii au fost locuitori din oras care nu au avut de-a face cu glifosatul in mod direct, si doar o singura persoana din mediul rural a fost supusa acestui test. Macedonia si Bulgaria au avut cel mai mic numar de teste pozitive (10%), in timp de 90% din probele efectuate in Malta au fost testate pozitiv. Un procent de 70% dintre voluntarii din Germania, Marea Britanie si Polonia au avut ierbicid in corpurile lor.

Faptul ca aproape jumatate dintre toti oamenii sunt testati pozitiv cu glifosat (inclusiv tarile care nici macar nu-l folosesc) este foarte ingrijorator in lumina recentelor descoperiri care arata ca acest ierbicid frecvent utilizat poate fi printre cei mai importanti factori in dezvoltarea bolilor moderne. Potrivit dr. Seneff, glifosatul ucide bacteriile instestinale benefice, ceea ce are efect direct asupra imunitatii. "Amintiti-va, bacteriile din organism sunt mai numeroase decat celulele dumneavoastra cu un raport de 10 la 1. Pentru fiecare celula din corpul dumneavoastra, aveti 10 microbi de diferite tipuri care raspund la prezenta de glifosat din organism. Acest lucru cauzeaza o perturbare extrema a functiei microbilor si a ciclului de viata si, mai rau de atat, glifosatul afecteaza preferential bacteriile benefice care permit agentilor patogeni sa creasca. in acel moment, corpul tau se confrunta cu toxinele produse de agentii patogeni. Odata ce inflamatia apare, sunteti pe cale de a face o boala cronica".

Dr. Seneff a sumarizat cele doua probleme-cheie cauzate de glifosatul din dieta: deficiente nutritionale si toxicitate sistemica.Cercetatorul de la MIT a constatat si un numar de bine-cunoscute "bio-markeri de autism". Acestea includ: flora intestinala perturbata, inflamatii intestinale, deficit de serotonina si melatonina, tulburari mitocondriale, deficit de fier, zinc si mangan. Ea arata, de asemenea, faptul ca: "Acestea pot fi explicate ca efecte potentiale ale glifosatului asupra sistemelor biologice."

"Modificarile produse in agricultura au adus o schimbare a profilului de boli. Am trecut de la o populatie destul de sanatoasa la cu o rata mare de cancer, malformatii congenitale si boli rar vazut inainte. Companiile de tutun au negat legatura dintre fumat si cancer, si le-a luat zeci de ani sa recunoasca adevarul. Corporatiile din biotehnologie si agrochimie procedeaza la fel ca industria tutunului; ei mint in favoarea afacerilor lor, ignorand starea de sanatate a populatiei", sustine dr. Medardo Avila Vazquez, un medic pediatru specializat in sanatate a mediului.

Alte studii care certifica toxicitatea glifosatului

Numeroase studii in cercetare analizeaza rolul toxinelor de mediu (pesticidele agricole, de exemplu), in autism. Potrivit uneri cercetari realizate la UC Davis, femeile gravide care locuiesc in apropierea terenurilor si fermelor care utilizeaza pesticide chimice au un risc de 60% de a avea un copil cu tulburare din spectrul autismului sau alte tulburari de dezvoltare. "Acest studiu valideaza rezultatele cercetarilor anterioare care au raportat legaturi intre copii cu autism si expunerea prenatala la chimicalele agricole din California. In timp ce noi inca trebuie sa investigam daca anumite sub-grupuri sunt mult mai vulnerabile la expunerile fata de acesti compusi decat altele, mesajul este foarte clar: Femeile gravide ar trebui sa aiba grija deosebita pentru a evita contactul cu substante chimice agricole ori de cate ori este posibil", sustine autorul studiului.

Un alt studiu publicat in revista PLoS Computational Biology, de cercetatorii de la Universitatea din Chicago, a aratat ca autismul si handicapul intelectual sunt legate de expunerea la factorii de mediu nocivi in timpul dezvoltarii congenitale. Intr-un alt caz, un grup de oameni de stiinta au scos la iveala faptul ca autoritatile de reglementare europene au stiut cel putin din 2002 ca glifosatul Monsanto produce malformatii cerebrale. Reglementarile au indus in eroare publicul cu privire la siguranta glifosatului, iar in Germania Oficiul Federal pentru Protectia Consumatorilor si pentru Siguranta Alimentelor a spus Comisiei Europene ca nu exista dovezi care sa sugereze ca glifosatul provoaca malformatii congenitale.

De fapt, exista multe studii care confirma faptul ca mamele care sunt expuse la pesticide dau nastere la copii cu inteligenta scazuta, anomalii structurale ale creierului, tulburari de comportament, rate mai mari de cancer la creier. "Ce este ingrozitor este ca am stiut despre aceste pericole de zeci de ani insa nu s-a facut nimic. In urma cu aproape 20 de ani, oamenii de stiinta de la Consiliul National de Cercetare au cerut masuri rapide pentru a proteja masele de tineri de utilizarea pe scara larga a pesticidelor. Cu toate acestea, astazi, copiii din SUA continua sa fie expusi la pesticide care sunt cunoscute a fi daunatoare, in locuri in care traiesc, invata, se joaca" - Pesticide Action Network America de Nord (PANNA).

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 16 ianuarie 2016 11:00
Vizualizări: 3252

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
228
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
315
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
445
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
471