Alaska — frumusețea vândută (+Foto)
In urma cu 146 de ani, la 18 octombrie 1867, a avut loc cea mai ciudata tranzactie comerciala din istorie: Rusia a vandut Statelor Unite ale Americii Alaska, un teritoriu mai mare decat multe tari, in suprafata de peste 1,5 milioane de kilometri patrati (la acea data), la pretul de 7,2 milioane dolari.
Odata cu imensul teritoriu, despre care nici cumparatorul nu stia inca la ce-i va folosi, Statele Unite au preluat si o populatie formata din 2.500 rusi si 60.000 indieni si eschimosi, noteaza Infoniac.
Rusia isi adjudecase singura Alaska in 1741, cand navigatorul Vitus Bering a descoperit-o in urma unei expeditii si s-a intors de acolo cu blanuri de vidra, socotite a fi unele din cele mai valoroase.
La acea data, blana de vidra era mai atragatoare decat aurul si mirodeniile, dar nu oricine isi putea permite sa se aventureze intr-o expeditie atat de temerara spre niste ierni aproape permanente.
Prima asezare a europenilor in zona a avut loc in 1784, cand o companie ruso-americana a inceput punerea in aplicare a unui program de colonizare, pentru exploatarea bogatiilor provenite in principal la acea data din blanuri, pescuit si incercari de exploatari geologice.
Dupa un timp, in Alaska s-au descoperit zacaminte aurifere. Goana dupa aur a inceput sa atraga in zona colonisti incepand cu anul 1890. Mult mai tarziu, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, teritoriul a fost folosit ca excelenta baza aeriana pentru avioanele pe care americanii le trimiteau in ajutorul URSS, ceea ce a marit numarul colonistilor, de randul acesta militari.
Alaska a fost declarata stat american abia la 3 ianuarie 1959. La scurt timp, in 1964, un cutremur urmat de tsunami a provocat moartea a 131 persoane, o cifra foarte mare pentru putina populatie a teritoriului. Altfel, cutremurul putea fi devastator, fiind unul din cele mai mari seisme inregistrate vreodata in istorie: 9,2 grade pe scara Richter.
Soarta Alaskai s-a schimbat insa brusc odata cu descoperirea unor importante zacaminte de petrol in anul 1968, ceea ce a determinat o explozie a industriei extractive si construirea in mare graba a conductei trans-Alaska, terminata in 1977.
Astazi, teritoriul cumparat de la rusi in 1867 este stat american, avand un Legislativ propriu format dintr-o Camera a Reprezentantilor cu 40 membri si un Senat cu 20 membri. In total, aparatul de stat are 15.000 de angajati, iar teritoriul este populat cu circa 700.000 de locuitori.
Intre timp, Alaska ajuns sa fie una din importantele resurse ale SUA, provenite in proportie de 80% din petrol si gaze. In rest, produce peste (somon, cod, crab), carbune, metale pretoase, zinc, cherestea.
Pe scurt, Statele Unite au facut o afacere buna cumparand acest teritoriu, iar Imperiul Rus a facut una la fel de buna, debarasandu-se de o nedorita prelungire a Siberiei, foate greu de administrat la acea data.
Sursa: eco-mir.org