Alexei Suleimanov despre adăpost de animale în Franţa
Subiectul cu privire la animalele vagabonde și tratamentul crud al fraţilor noştri mai mici tot mai des apare în mass-media și rețele sociale din Republica Moldova. Alexei Suleimanov, student la Facultatea de economie, iar în timpul liber - voluntar la un adăpost pentru animale fără stăpân, situat într-un sat francez IVRÉ-L'ÉVÊQUE. El a vizitat refugiu şi a făcut un mic raport foto despre condițiile de întreţinere ale animalelor și a comentat cele văzute.
Câțiva ani în urmă el a fost un voluntar la un adăpost de animale fără stăpân la IVRÉ-L'ÉVÊQUE. Adăpostul a fost înfiinţat în anul 2004 în locul unei ferme din apropierea orașului Le Mans. Refugiul este format din trei clădiri. În clădirea principală la etajul unu este situată secţia pentru pisici. La parchet se află administraţia și voliere pentru câini. Întregul adăpost împreună cu câmpul pentru plimbarea câinilor este egal cu aproximativ 3-4 terenuri de fotbal.
Banii pentru întreţinerea animalelor sunt alocaţi de Fundaţia SPA, Société Protectrice des Animaux. Această asociaţie există din 1845, deci, încă în secolul al 19-lea, oamenii au început să aibă grijă de frații noștri mai mici. Fondul are 20.000 de membri, 150 000 de persoane fac donaţii. Pe toate afișele de promovare a asociaţiei sunt plasate imaginile oamenilor celebri: prezentatorii TV, jurnaliștii, sportivii care îşi aduc o contribuție majoră la întreținerea adăposturilor. Franța are 56 de adăposturi.
Animalele de aici provin din așa-numitul "colector". Acesta este un punct urban în care sunt colectate toate animalele aflate pe stradă fără stăpân. Prin oraș în mod regulat circulă camioane implicate în prinderea animalelor vagabonzi. Dacă animalele pot fi identificate după cip, aceste sunt trimise imediat la stăpâni. Altele sunt ținute acolo timp de opt zile, iar apoi sunt trimise la adăpost IVRÉ-L'ÉVÊQUE.
Atmosfera în adăpost este foarte calmă. În general, procedura de adăpostire a animalelor este destul de complicată. La început, municipalitatea ar trebui să emită o autorizație, iar apoi animalul va ajunge în noua sa casă.
Adăpostul poate accepta simultan 70 de câini și 30 de pisici. În medie, săptămânal 5-6 animale sunt luate în familii. Aici lucrează 9 persoane și circa 50-60 de voluntari, din atribuțiile lor fac parte hrănirea și plimbarea câinilor.
Acum într-o volieră nu sunt mai multe de două-trei pisici. În orele de vârf într-o cuşcă sunt adăpostite câte 4-5 animale. După sărbătorile de mai cuştile s-au golit, pentru că locuitorii din orașele vecine au luat pisicile din adăpost în familiile lor. Apropo, pentru a face acest lucru, trebuie să plătiţi 120 de euro. Câinii sunt mai scumpi – 150 de euro. Acest preț include vaccinarea animalului, cipul, sterilizarea.
Salubritatea este la cel mai înalt nivel. Eu pe nimeni nu am prevenit că voi veni să fotografiez. Pentru vizitatorii sunt prezente peste tot geluri antibacteriene și șervețele. Străchini pentru animale strălucesc de curăţenie.
Hrana este întotdeauna. Rar veţi vedea în cuşti bolurile goale. Voluntarii deseori le umplu și au grijă ca la animale întotdeauna să fie apă și hrană.
Unele pisici trebuie să fie hrănite din sticluţe. În ciuda faptului că adăpostul nu acceptă pui de pisici, borcănaşe sunt folosite pentru a hrăni locuitorii cei mai slabi din adăpost.
Aici este o mașină de spălat specială pentru aşternute de pisici, care lucrează aproape 24 de ore pe zi. Pături curate sunt stocate în depozit. Este amenajat un loc de muncă pentru cei care îngrijesc pisicile, de asemenea foarte curat si confortabil. Este o plăcere să lucrezi în astfel de condiții. Apropo, în secţia pisicilor în mod constant răsună muzica clasică. Mirosul aproape nu se simte, sunt folosite spray-uri de miros plăcut.
Fiecare animal este înregistrat în cartea de identitate, care stochează toate informațiile privind vaccinarea și tratament.
Există câini de diferite rase - de la Yrkshire până la marii danezi. Câinii mici aproape imediat sunt luaţi în familie, însă rasele mari uneori rămân aici până la sfârşitul vieţii lor. Să merg departe cu aparatul de fotografiat nu mi-au permis pentru a nu deranja animalele. Unele sunt destul de agresive. Mulţi câini au zgărzi speciale, ca să nu se scarpine şi să nu se lingă. Aceste coliere sunt purtate de obicei după o vizită la clinica veterinară. În a doua subsecţie pentru câini sunt ţinuţi cânii cei mai mari și uneori cei mai agresivi. Pentru a intra acolo, aveți nevoie să cumpăraţi o asigurare anuală împotriva muşcăturilor de câini la un preţ de 10 euro. Apropo, această sumă poate fi atribuită la impozitul anual, ceea ce o face practic nesemnificativă.
Există un loc pentru anunțuri în care vizitatorii atârnă informații despre pierderea animalelor lor de companie. Adesea, animalele sunt găsite după ce au fost la colector.
În jurul teritoriul adăpostului acum sunt desfăşurate lucrări de reparaţii. Noile standarde de salubrizare și întreţinere a animalelor sunt respectate foarte strict, astfel încât este necesar de a face schimbări și a repara clădirile. Sunt deja investite aproximativ 30 de milioane de euro. Întreaga renovare va costa aproximativ 90.000.
Maria Savina
Foto: Alexei Suleimanov
Sursa: allfun.md