Algele pe post de materiale pentru crearea sticlelor biodegradabile
Studentul din Islanda Ari Jonsson a hotărît să elaboreze o alternativă pentru ambalajul din plastic. El a creat o sticlă, care în proporţie de 90% constă din extract din alge agar-agar. Recipientul din alge menţine forma, cît e plinpă, iar apoi începe a se dezintegra.
Proiectul a fost prezentat la începutul acestei luni într-o publicaţie specializată în inovaţii. Pentru designer, căutările alternativei plasticului a devenit o misiune, ce nu poate fi amînată.
„Am citit că 505 din plastic se foloseşte o dată, apoi se aruncă, aşa că simt că există necesitatea acută de înlocui o parte dintr-o cantitate ireală de plastic produs, care este utilizat şi aruncat în fiecare zi”, a declarat studentul într-un interviu pentru site-ul Dezeen.
Pentru a soluţiona această problemă, Jonsoon a început să studieze avantajele şi dezavantajele diferitor materiale, pînă cînd a găsit unul cu proprietăţi ideal, pentru a confecţiona o sticlă pentru apă. Agarul este un praf, fabricat din alge marine.
Adăugat în apă, acest praf se transformă în jeleu. În proporţii corecte, designerul a reuşit să folosească acest material pentru crearea unei sticle. După ce forma este cufundată într-o căldare cu apă rece ca gheaţa, materialul se întăreşte şi se transformă în sticlă.
Apoi, acesta trebuie plasat în frigider pentru cîteva minute, pentru a-l putea scoate din formă. Materialul este complet inofensiv pentru păstrarea băuturilor.
Descompunerea începe în momentul cînd sticla devine goală. Aceasta este o alternativă naturală plasticului, Jonsson spune că sticla poate fi chiar mestecată.
Sursa: rodovid.me