ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Alimentația II

În prima parte a acestui articol am pus accentul pe întrebările primite de la ceilalți referitoare la mâncare și pe miturile care s-au dezvoltat în jurul alimentației vegane. În această parte și în urmatoarele aș dori să lărgesc ideea de veganism. A fi vegan nu înseamnă doar a mânca vegetal ci înseamnă să nu rănești, să nu distrugi, să iubești necondiționat și să fii curajos când vei deschide ochii și vei observa că răul există la fiecare pas pe care îl faci. Însă el există doar pentru a-ți demonstra tu însuți că tu ești dragoste, iar o dată ce vei ști acest lucru, vei observa viața așa cum este ea și vei înțelege de ce se întâmplă anumite lucruri.

„Dar produsele cosmetice ce au? Nu sunt ele făcute ca să ne facă viața mai frumoasă?” Probabil, cândva produsele cosmetice naturale așa au pornit, ca să ascundă defectele femeilor și să le facă mai plăcute vizual. În zilele noastre cosmeticele sunt niște prafuri toxice fără nimic natural în ele, testate pe milioane de animale care, logic, nu doresc să se dea cu ruj pe buze sau cu cremă de noapte. Deci nu este de ajuns că omorâm 150 de miliarde de animale pe an, mai este necesar să omorâm câteva zeci de milioane ca să ne testăm șampoanele cu ajutorul unor sadici numiți doctori. Noi am renunțat de ani de zile la produsele cosmetice toxice și testate pe animale. Ca și deodorant folosim piatra de alaun care este o piatră de sare, ca șampon și săpun folosim numai produse 100% vegane handmade (îi mulțumim Elenei pentru produsele ei de o calitate impecabilă http://naen-soap.com/). Alte cosmetice nu ne sunt necesare deoarece nu mai suntem posesori de mirosuri neplăcute.

„Și animalele de la circ ce au? Nu sunt fericite acolo?” Având în vedere că sunt biciuite și mutilate ca să facă tot felul de giumbușlucuri, pe care în mod natural nu le-ar face, eu sunt sigură ca acele animale duc o viață îngrozitoare. Familia mea m-a protejat de trauma circului și nu am avut ocazia să particip la o asemenea batjocură, însă am văzut ce se întâmplă în spatele culiselor și nu este o priveliște plăcută. Atâta umilință și cruzime, încât câteodată este greu de suportat. La fel este și în cazul parcurilor acvatice. Mamifere superbe ca orcile sunt obligate să stea într-un acvariu de câțiva metri. Ele în mediul lor natural, oceanele, parcurg zeci de kilometri zilnic. Și totul pentru ce? Pentru amuzamentul meu? Sau pentru buzunarele unora care se îmbogățesc călcând la propriu pe cadavre. Nu, mersi. Așa ceva este o barbarie și așa cum multe state din Europa, Asia și America au renunțat la circul cu animale, așa vor renunța toate, fiindcă oamenii nu mai fac cerere pentru cruzime.

„Animalele de la grădina zoologică nu sunt fericite?” Expresia ”grădină zoologică” este probabil una dintre cele mai stupide expresii din lume. Grădina simbolizează un loc natural cu plante iar când îi pui zoologică lângă ea, are sensul de grădină cu animale. Deci este ca un fel de Rai acolo pentru animale? Nu, din contră, este ca un fel de Iad. Mă întreb ce ”savant” a venit cu ideea de a aduna mai multe animale în cuști și să le țină ca la expoziție. Nu erau de ajuns animalele pe care le vedeau oamenii pe lângă ei? Era necesar să aducă lei și girafe în Europa ca să se bucure și europenii de ele? Captivitatea și starea de sclav este un motiv de bucurie? Cum să te duci cu copilul tău la zoo și să-i spui: ”Uite, mamă, acesta este un leu, el trăiește în mod natural în Africa, însă niște oameni cu puști mari l-au chinuit aducându-l aici și îl țin în cămăruța asta de 3 pe 3 pentru ca tu să vezi cum arată un leu în realitate. Dar vezi să nu-i dai mâncare că ar putea să te muște, el fiind captiv acolo, iar tu fiind liber aici.” Este inimaginabil câtă tristețe poate să inspire un animal captiv, la fel ca un om captiv. Eu îmi aduc aminte când am fost dusă prima dată la zoo și a fost o experiență traumatizantă deoarece nu înțelegeam cum stăteau animalele acelea în cuștile acelea atât de mici. Am credința că oamenii încep să înțeleagă că animalele nu sunt pentru amuzamentul nostru aici pe Pământ, așa cum nu sunt nici pentru consumul nostru.

„Dar așa au făcut strămoșii noștri!” Într-adevăr strămoșii noștri erau într-un stadiu de evoluție mult mai scăzut decât cel de acum. Asta înseamnă să facem la fel ca ei și să rămânem la același nivel sau înseamnă să evoluăm, să-i depășim în gândire? Să ne extindem aripile și să creăm o lume mai bună? Înseamnă să facem aceleași greșeli sau să învățăm să nu le mai repetăm?

„Dar așa scrie în Biblie!” După părerea mea Biblia este o carte scrisă și rescrisă de atât de mulți autori care și-au lăsat fiecare amprenta pe ea, încât mă întreb câteodată cum au scăpat câteva din cele mai importante mesaje. Când a fost scrisă Biblia oamenii erau într-un anumit punct al evoluției lor. Mai simplu, atât înțelegeau ei să zică și să facă. Însă viața este schimbare continuă, deci cum să ne trăim experiențele la fel ca acum 5-6000 de ani? Oamenii de atunci nu știau mai nimic despre planeta pe care trăiau. Și totuși mesajele cele mai importante din Biblie au supraviețuit, însă sunt distorsionate de religii, fiecare după cum îi convine. Dar, pentru oamenii inteligenți, mesajul este același de când există Universul, și anume că totul este dragoste iar noi suntem toți unul. Asta înseamnă ca noi suntem dragoste față de tot și toate, inclusiv animale, plante, aer, apă, pământ.

„Și animalul dacă duce o viață sănătoasă și carnea este ecologică?” Asta este noua găselniță a ”producătorilor” de carne disperați că le-au scăzut vânzările și se gândesc să intre în trend cu mâncarea bio și eco. Să fie clar: mâncare bio și ecologică nu poate fi decât o plantă. Ce înseamnă carne eco? Ei zic: animale nestresate și hrănite natural. Eu zic: minciuni! Animale nestresate sunt doar cele care trăiesc în libertate și cărora nu le fură nimeni puiul de lângă ele și plâng săptămâni întregi de dorul lui. Animal nestresat înseamnă acel animal care are libertatea să se aventureze unde dorește, fără să fie îngrădit sau încătușat. Animal nestresat înseamnă acel animal care moare de bătrânețe sau alte cauze naturale și nu de cuțitul omului. Este incredibil ce bazaconii inventează unii ca să prostească oamenii. Indiferent ce ar zice ei despre produsele lor, tot moarte aduci în farfuria ta, chit că este ”bio”, ”eco”, sau ”organică”, cadavrul este tot cadavru. În schimb agricultura naturală, ecologică, implică îngrijirea plantelor doar prin metode naturale și prin intervenția cât mai redusă a omului. În cazul plantelor este posibil acest lucru, însă în cazul animalelor este ori un animal liber ori un sclav. Simplu.

„Nu sunt legumele și fructele modificate genetic și stropite cu diverse pesticide, fungicide și alte -cide?” Așa este. Multe legume și fructe sunt modificate genetic și apoi iradiate, însă aici este vina oamenilor nu a extratereștrilor. Pe cine să dăm vina că ne otrăvește hrana? Pe animale, așa că le torturăm pentru că este mai ușor să mâncăm o friptură îmbuibată cu prafuri? Indiferent a cui este vina, ceea ce putem face în această situație este în primul rând să ne punem următoarea întrebare: ”Prefer să mănânc mortăciuni, fluide, ovulații sau legume, fructe, cereale, nuci, semințe iradiate? Sau mai bine încerc să-mi fac viața mai ușoară și ori îi încurajez pe cei care produc vegetale ecologice cumpărându-le produsele, ori mă adun cu mai mulți prieteni și ne facem noi o mică grădiniță undeva și lucrăm cu toții la ea, ori îmi cumpăr o bucată de teren și îmi cresc pe ea ce îmi doresc eu?”

„Și plantele simt durere.” Aceasta este o afirmație incorectă care din păcate o fac și mulți oameni care au cunoștințe de botanică. Plantele nu au un sistem nervos central și sunt incapabile de a simți durerea. Totuși sunt multe studii care atestă că plantele răspund la anumiți stimuli. De exemplu, plantele care ”ascultă” muzică clasică sunt mai arătoase decât cele care sunt supuse muzicii hard rock. Acestea din urmă tind să moară din cauza acestui fel de muzică. Plantele nu și-au dezvoltat abilitatea de a simți durere, care la animale (inclusiv om) este necesară pentru supraviețuire. Animalele au nevoie de această abilitate pentru a se feri de prădători. Plantele nu se apără de prădători fugind din calea lor sau din calea altor situații inevitabile. Deci putem să stăm cu toții liniștiți, atunci când mestecăm pătrunjel, acesta nu simte nimic, iar atunci când ajunge în stomac este transformat rapid de organism în energie vie astfel că energia lui se transmite în noi.

Va urma…

 

 

Sursa: valeacurcubeului.com

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 16 mai 2015 11:00
Vizualizări: 3027

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
199
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
289
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
427
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
469