Alimente și plante pentru subțierea sângelui
Cele mai comune produse alimentare care reduc vâscozitatea sângelui și îl subțiază sunt ghimbirul, afine, usturoiul, lămâia. Un efect foarte bun au urzica și sulfina.
Cei care au avut ocazia să meargă în vacanțe la țară, probabil își mai aduc aminte de vreo bunică sau străbunică cum se lăsa “mușcată” de urzici. Femeile ar trebui să cunoască efectele minunate ale acestei plante atât asupra aparatului reproducător (fiind tratament sigur pentru dureri menstruale și probleme cu rinichii), cât și asupra circulației, curățând și subțiind sângele. A te urzica înseamnă să ajuți sângele să circule mai bine, iar bătrânele de la sat știu că dacă se urzică scap de neplăcutele varice, care apar spre bătrânețe.
Urzica are efect curativ pentru întreg organismul, de la rădăcină, continuând cu tulpina, frunzele, apoi florile, această plantă este cu adevărat tămăduitoare. Planta cu totul conține glucide, proteine, lipide, steroli, amine, flavonoide, acizi, cetone, ulei volatil, siliciu, zinc și complex de vitamine (provitaminele A, B2, C, K).
Rădăcina acestei plante care subțiază sângele conține substanțe de natură glucidică, acizi grași, polizaharide, amine, acid formic și acetic, acid folic, clorofilă, substanțe de natură proteică, conținând un număr mare de aminoacizi, beta-caroten, săruri precum fier, magneziu, calciu, siliciu, lectine.
Având acțiune anti inflamatoare, diuretic-depurativă, dar și vasoconstrictoare, urzica stimulează circulația sângelui, și stopând micșorarea diametrului vaselor sanguine, care duc la reducerea afluxului de sânge.
Spălăturile și băile cu urzică sunt foarte recomandate pentru orice spasm, care indiferent de unde provine induce tulburări ale irigației sanguine. Pentru persoanele mai curajoase, din iunie, când apar urzicile, până toamna târziu se pot lăsa “mușcate” de urzici pe mâini, picioare. Nu este cea mai plăcută senzație, dar sigur au un efect extraordinar.
Oricum, este bine să se facă o cură de primăvară sau toamnă cu această plantă. Băută ca ceai, făcută mâncare sau folosită proaspătă direct pe piele, urzica este excelentă pentru funcționarea echilibrată a întregului organism. Este folosită cu succes în problemele legate de căderea părului, tot datorită puterii ei de a pune sângele în circulație, astfel părul începe să crească din nou.
Plante care subțiază sângele – Sulfina
Sulfina, plantă mai puțin cunoscută, conține melilotină, acid melilotic și acid melilotincumarinic. Din melilotzidă se formează cumarină, care imprimă materiei prime miros foarte plăcut, aromatic.
Alte substanțe conținute de această plantă sunt flavonozide, colină, acid alantonic, ploiholozide, acizi fenolici.
Extractele pe bază de sulfină au acțiune în special diuretică și de creștere a debitului venos și limfatic, dar și antispastică, anti inflamatoare și anticoagulantă. De asemenea, stimulează sistemul reticulo-endotelial și scade permeabilitatea capilară.
Sulfina se folosește mai ales ca remediu în icter, varice, tulburări circulatorii, tromboflebite, fragilitatea vaselor capilare superficiale. De altfel, se utilizează și ca aromatizant în diferite produse.
Sursa: clicksanatate.ro