ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Alimente organice: sănătate sau portmoneu?



Alimente organice: sănătate sau portmoneu?



 

Organice, ecologic pure, alimente bio - de fapt sunt nume diferite pentru acelaşi fenomen. Din ce în ce tot mai mulţi oameni preocupaţi de sănătatea lor, mediul ambiant, şi, important, de calităţile gastronomice, aleg alimente confecţionate conform anumitor standarde. Ele sunt controlate strict la toate etapele de producţie: la creştere, recoltare, procesare şi ambalare. Produsele ecologice întorc alimentelor cel mai bun aspect şi calitate uitată, dar, din păcate, nu se face gratuit. Ce este în valoare de plată, şi în ce mai bine să nu avem încredere.

Ce sunt alimentele organice?


Alimentele organice sunt pe deplin şi garantat fără îngrăşăminte chimice, pesticide, antibiotice, aditivi care încurajează creşterea şi dezvoltarea accelerată a organismelor modificate genetic. Preparate alimentare organice (sosuri, băuturi, produse de patiserie, etc), nu conţin arome, conservanţi, stabilizatori, amelioratori de gust şi alţi aditivi sintetici. Ar trebui oare de precizat că toate aceste "ceremonii" sunt costisitoare pentru producător şi au impact asupra preţului alimentelor ecologic curate.

Bio - produse

Bio-produse - nu sunt numai o materie primă de origine vegetală (legume, fructe, cereale, leguminoase, etc), dar, de asemenea, carnea de animale şi de pasări, produse lactate şi ouă. Prin urmare, faţă de zootehnie se aplică, de asemenea, unele cerinţe specifice: vaci, porci şi pui sunt hrănite numai cu hrană organică, lor nu se fac injecţii cu hormoni, mamiferelor şi păsărilor este interzis de a oferi produse alimentare de-produse de sacrificare şi de slabă calitate din sursa nelimpezită sau necorespunzătoare. Pe scurt, produsele alimentare organice sunt de origine complet naturală şi nu sunt expuse chimiei sintetice şi a celei în mai multe "generaţii".

Cine alege produse organice? Audienţa este foarte diferită: şi adepţii de alimente sănătoase, şi vegetarienii, şi ecologiştii, şi gurmanzii, şi mame şi taţii obişnuiţi, îngrijoraţi de calitatea produselor alimentare pentru copiii lor. Precum şi acei care suferă de alergii alimentare - practica demonstrează că la utilizarea produselor alimentare ecologice, riscul de reacţie alergică, primară şi secundară, se reduce de mai multe ori.

Alimente organice: sănătate sau portmoneu?

Conform estimărilor experţilor, piaţa mondială a produselor alimentare ecologice este în continuă creştere.Cele mai populare, produsele alimentare ecologice sunt în Statele Unite ale Americii, Japonia, Europa. Produsele alimentare ecologice în străinătate acum costă, în medie, cu o treime mai scump decât cele obişnuite, dar acestea devin mai accesibile datorită subvenţiilor guvernamentale, facilităţii fiscale pentru producători, dezvoltarea lanţurilor de retail specializate şi secţiuni ecologice la produse alimentare în magazinele "obişnuite" de bacanie.

Produse organice

Caracterul "organic" al produselor oferite este determinat printr-o Comisie de Certificare specială, care inspectează calitatea materiei prime, la toate etapele de producţie, şi dă producatorului dreptul de a aplica o bio-marcare specială ("ECO", "BIO», «AB», «DEMETER», «ORGANIC» şi altele, în funcţie de normele adoptate de ţară). De exemplu, în Europa, curăţenia ecologică a produselor alimentare este determinată de normativele "Acordului pan-european privind producţia ecologică a produselor agricole" din 24 iunie 1991.

În ţările europene de mai mulţi ani activează sistemul aşa-numitului "bio-abonament", care este utilizat de tot mai multe familii urbane. Confortul acestuia este în faptul că permite consumatorului de a primi în mod regulat numărul necesar de legume, fructe, carne, cereale, produse lactate, de origine biologică controlată, şi producătorul în acelaşi timp este asigurat de vânzări stabile şi previzibile. Esenţa abonamentului, abonându-vă la el, veţi fi de acord după o anumită perioadă de timp (să spunem o dată pe săptămână sau de două ori pe lună) să cumpăraţi o anumită cantitate de produse - de exemplu, trei kilograme de carne, două litri de produse lactate, cinci kilograme de cartofi şi trei kg de legume şi fructe. Marfa este livrată direct la Dvs acasă.
Organizaţiile care oferă "bio-abonamente" de obicei conlucrează cu un număr de producători agricoli regionali, şi au site-uri web sau cataloage emise cu regularitate, cu ajutorul cărora abonatul poate avea acces la servicii şi a specifica intervalul de ordine cel mai apropiat lor, precizând exact care din carne sau legume, el doreşte să primească, ca parte din subscrierea sa la acest moment. Iscusit aranjat, nu-i aşa?

Alimente organice: sănătate sau portmoneu?

Spre deosebire de Statele Unite şi ţările europene, în Rusia un standard unic de producţie şi vânzare de produse ecologice nu a fost adoptat, deşi proceduri similare există la ex- vecinii noştri sovietici - Republica Moldova şi Armenia.

Pentru că nu doresc să piardă timpul agitat cu certificate, dar, realizînd, că mîncarea organică este ceea ce oamenii caută şi cumpără, unii producători la propriul lor risc şi cauză o etichetează cu "bio", "organic", etc. Din păcate, încrederea în aceaste mărci - o problemă foarte complexă şi adesea utilizarea unor terminologii ecologice are doar un scop de marketing.

Compoziţia şi calitatea puţinelor produse ecologice interne, care nimeresc pe rafturile magazinelor specializate, sunt susţinute de către comisii externe, şi, astfel, valoarea lor este, practic, nu mai mică decât analogii străini, deoarece producătorii trebuie să includă costul certificatelor de înmatriculare în preţ. Ca urmare, coşul ecologic este mai scump decît cel convenţional, şi nu cu cîteva zeci de procente, ci de mai multe ori. În mod evident, în acest caz, libertatea de alegere este limitată, iar cei care nu sunt dispuşi să plătească mai mult, dar vor să se hrănească calitativ, trebuie să facă compromisuri.



Olga Cern
Revista pentru femei JustLady

 

Sursa: zelife.ru

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 19 iulie 2011 9:21
Vizualizări: 5013

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
175
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
147
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
134
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
331