Alimente pentru o dispoziție mai bună
Cele mai recente studii au arătat că starea de spirit a unei persoane poate fi modificată prin consumul unor alimente care conțin substanțe asemănătoare din punct de vedere chimic cu acidul valproic, un medicament psihoregulator larg utilizat în tratamentul unor tulburări psihice caracterizate prin schimbări bruște ale dispoziției.
Produse farmaceutice ca Depakine, Depakote sau Stavzor conțin acid valporic și sunt folosite în tratarea pacienților maniaco-depresivi sau a celor care suferă de afecțiuni similare. Moleculele din ciocolată, cam toate fructele de pădure și alimentele bogate în Omega 3 au, după cum s-a demonstrat, efecte pozitive asupra dispoziției, comparabile cu cele ale medicamentelor din gama invocată mai sus.
Karina Martinez-Mayorga, conducătoarea acestei cercetări, arată că ”numeroasele dovezi potrivit cărora substanțele chimice din ciocolată, afine, mure, zmeură, căpșune, ceaiuri sau alte alimente pot fi folosite pentru ameliorarea stărilor psihologice, ne încurajează să cercetăm mai departe regulatorii de stare din hrana de zi cu zi.
”Următoarele ținte sunt identificarea unor compuși regăsiți în alimente, care să acționeze nu doar asupra instabilității, ci și a sănătății cognitive, care să sporească activitatea mentală și să prevină pierderile de memorie.
Sursa: moldovenii.md