Alimente sustenabile: beneficiul produselor locale
Studiile recente în domeniul nutriției și al biodiversității ne spun că în ciuda progreselor în agricultură din ultimii 30 de ani devine evident că sistemele de alimentare și dietele nu sunt durabile.
" În timp ce 900 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de foame și mai mulți oameni, aproximativ 1, 5 miliarde, sunt supraponderali sau obezi, iar 2 miliarde de oameni suferă din cauza lipsei de microelemente, cum ar fi vitamina A, fier și iod", - susțin experții.
Problema alimentară globală până în prezent a fost în principal redusă la asigurarea populației planetei cu suficientă hrană. Cu toate acestea, rata de pierdere a biodiversității și degradarea ecosistemelor, precum și problemele de sănătate în creștere ridică întrebări privind calitatea sistemelor agricole și alimentare. Concluziile cu privire la dieta greșită pot fi făcute în legătură cu creșterea marcată a maladiilor netransmisibile la nivel mondial, cum ar fi diabetul si maladiile cardiovasculare .
Agricultura industrială, caracterizată prin investiții mari, a făcut carbohidrații și grăsimile rafinate ușor accesibile în lume, ceea ce a dus la o simplificare a dietei în general și la o dependență de un număr limitat de alimente dense în energie. Cu toate acestea, astfel de produse deseori nu conțin suficiente elemente nutritive și au o amprentă de carbon și de apă. Produsele alimentare ieftine, bogate in calorii, sunt acum disponibile cu diferite arome și ținând cont de preferințele naționale, de exemplu, lanțuri de fast-food organizează săptămâni de bucătărie rusă, orientală, etc.
În prezent cele trei produse principale - porumb , grâu și orez – care asigură 60 % de energie de origine vegetală în întreaga lume, în timp ce pe fundalul creșterii al veniturilor în economiile în curs de dezvoltare un număr foarte mare de oameni în loc de alimente tradiționale optează pentru carne, produse lactate, grăsimi și zaharuri.
Cercetătorii susțin că metodele moderne de dietă si de producție a alimentelor joacă un rol important în reducerea diversității genetice a plantelor și animalelor, în prezent 17291 din 47677 de specii sunt recunoscute de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii pe cale de dispariție.
" În prezent există o nevoie urgentă de a schimba modul de abordare a producției agricole și a începe să se țină cont în luarea deciziilor cu privire la ceea ce și unde să plantăm de componenta nutritivă, - a declarat Emile Frison, Director General al Institutului Internațional pentru Biodiversitate și Alimente Durabile. - Acest lucru ne cere să se mute accentul de la alimentele noastre obișnuite pentru sute și mii de specii neglijate și subutilizate de plante și animale, care pot transforma dieta noastră instabilă în cea echilibrată".
În Kenya, de exemplu, Bioversity International a ajutat cu succes la revenirea în dieta a unui număr de legume cu frunze verzi, care recent au fost considerate alimente pentru săraci în piețele locale și în regimul alimentar al populației locale. Promovarea plantelor locale la nivel național, cum ar fi solanum african, vigna chineză, frunze de dovleac, frunze de struguri și Cleomenes a dus la o cerere mai mare pentru aceștia din partea gospodăriilor și a piețelor. Micii agricultori beneficiază de asemenea. În India cerealele sănătoase, cum ar fi diferite soiuri de mei, au început din nou să fie plantate în zonele în care anterior au fost interzise de către politici de stat axate pe promovarea maniocului pentru producția de amidon. Există de asemenea eforturi de a promova tipuri locale de cereale, cum ar fi quinoa, "boabe de aur a incasilor" și amarant la nivel internațional. În Statele Unite anul 2013 a devenit Anul Internațional al quinoa.
Toate aceste studii sugerează că pentru om este important să consume acele alimente care sunt naturale în mediul său. Astfel organismul rezistă mai ușor la influențe negative externe și ecologia din regiune nu este amenințată de o mare amprentă lăsată de transportările produselor alimentare, livrate din alte regiuni.