ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Aliya Nazarbaeva este inițiatoarea creării aşezărilor ecologice lângă Almatî
Fiica cea mai mică a Președintelui kazah, Aliya Nazarbaieva, a realizat un film documentar "Deşteptare". Tot ea, de asemenea, este inițiatoarea creării aşezărilor ecologice lîngă oraşul Almatî.

 

 

 

După prezentarea recentă a filmului documentar "Deşteptare", postul tv 24.kz a invitat-o pe Aliya Nazarbaeva să participe la emisiunea "Interviul", în care ea a povestit despre intenţiile sale de susţinere a tatălui ei, în promovarea dezvoltării „economiei verde”.

Aliya Nazarbaeva, a spus că s-a decis de a face acest lucru treptat, pe tot parcursul vieţii : ea a fost întotdeauna interesată de literatura psihologică, ceea ce ţine de natură şi ecologie. În plus, mama ei este o mare amatoare a naturii. Deci, din copilărie a trăit cu aceste idei. Şi acum a venit timpul ca să facă şi ea, ceva pentru poporul său, pentru Kazahstan, pentru pământ. Să reînvie această ţară, să facă aerul şi apa mai curată. Anume acest lucru a îndemnat-o să creeze filmul documentar „Deşteptare” și să se ocupe de acest proiect, - spune Aliya Nazarbaeva.

 

Алия Назарбаева - инициатор создания экопоселений близ Алматы 

 

Autorul filmului "Deşteptare", Aliya Nazarbayeva, a menţionat că pelicula va fi prima etapă a unor schimbări fundamentale, un fel de impuls de cotitură în percepția tradițională a formaţiei social-economice moderne din lume în conştiinţa kazahilor.

"Este doar primul pas şi începutul unui mare proiect educațional. Bineînțeles, că eu sper că filmul va atrage atenţia multor dintre kazahi, va ridica întrebări despre lucruri mai importante, decât cele de consum. În prezen , trăim într-o mare lume consumeristă: noi tot timpul consumăm, utilizăm ceva, dar nu vrem să dăm ceva în schimb. Toate cândva se vor epuiza și prin urmare, este foarte important să fim capabili să restabilim și să fim recunoscători naturii. Sper că filmul va face oamenii să se gândească şi să se trezească pentru ceva bun, mai creativ",- spune Aliya Nazarbaeva.

Aliya Nazarbaeva susţine că participarea la crearea acestui film, literalmente a trezit-o și pe ea însăşi la acţiuni mai active. Tendința de "trezire" a conștiinței printre oamenii, spune ea, se observă în lumea de astăzi și corespunde necesităţilor actuale ale timpului, spiritului epocii moderne, care a înlocuit filosofia nepopulară a consumatorului, recent prevalată în mintea umanităţii.

"Era Vărsătorului este mai spirituală. Acum oamenii tot mai mult se gândesc cum să trăiască în continuare, care valori vor fi esenţiale pentru copiii lor şi în ce mediul înconjurător vor trăi copiii noștri, ce aer vor respira, ce apă vor bea, care valori de bază vor fi relevante pentru ei”.

 

Planuri mari

Explicând conceptul de eco-sate, Aliya Nazarbaeva subliniază care în opinia ei sunt valorile eterne, necesare de a fi trecute de la strămoși la descendenți.

"Eu cred că în prezent, în Kazahstan, a devenit posibilă crearea aşezărilor ecologice. Copaci, grădini, păduri plantate în eco-aşezări pot fi trecute prin moştenire de la generaţie la generaţie într-un mod etern. De la ei, copii vor căpăta forţe ale pământului, forţe ale dragostei, cu care părinţii au prelucrat terenul lor.

Aliya Nazarbaeava, a declarat că este primul film, însă vor fi create încă câteva filme. Ea, de asemenea, intenţionează să realizeze un proiect experimental privind aşezările ecologice undeva în apropierea orașului Almatî, unde vor trăi cei care doresc cu adevărat să creeze, să crească ceva şi vor trata pământul cu dragoste.

Este cunoscut faptul că N. Nazarbaev are trei fiice: Dariga, Dinara și Aliya, a căror viață personală în cadrul unui regim autoritar și de elită politică închisă, dobândește diverse zvonuri și informații. Dariga Nazarbaeva ia parte activă la viața politică. Dinara, soția lui Timur Kulibaev, deși deține diverse posturi publice, nu apare în public.

Aliya, s-a întors la viața publică ca un realizator de filme documentare și un apărător al naturii. Înainte a avut imaginea a unei femeie de afaceri de succes.

 

 

 

 

Filmul „Deşteptare” povesteşte despre cum ar trebui să trăim în armonie cu lumea, cu sine şi natura înconjurătoare. Alegerea efectivă a timpului nostru: a limita nevoile noastre şi a salva resursele Pământului de la epuizare sau a muri împreună cu planeta. Filmul a fost prezentat cu succes la Summit-ul mondial al ONU "Rio +20" care a avut loc în Brazilia, în luna iunie 2012. La summit, Kazahstanul a ieşit cu iniţiativa de "economie verde" și de dezvoltare "verde", precum și o propunere privind crearea unui program de parteneriat "Podul Verde" și o strategie energetică globală, dezvoltarea căreia a început deja, în ţară. Aliya Nazarbaeva, intenţionează să creeze mai multe filme documentare care povestesc despre necesitatea de a trece la o gândire economică verde.

 

 

Sursa: eco-domishko.blogspot.com

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 14 ianuarie 2013 15:29
Vizualizări: 6493

Citiţi de asemenea

Fundația Ecodava, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru a organizat o acțiune ecologică în Parcul Valea Trandafiri...
158
Arborele Dragonului atinge o înălțime de 20 de metri, iar diametrul bazei ajunge pînă la patru metri....
193
Fundația ECODAVA, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru, va organiza la data de 24 septembrie 2022 o acțiune ecolo...
779