Alpii Elveţieni: eco-locuinţă mobilă pe baterii solare
Alpii Elveţieni: eco-locuinţă mobilă pe baterii solare
Pe măsură ce cresc necesităţile industriei de recreare şi de divertisment, în locuri de natură intactă creşte amprenta de carbon. În acelaşi timp, perspectiva odihnei într-o colibă, pe partea de sus a muntelui din Alpii Elveţieni, cu vederi uimitoare de pe "acoperişul lumii", mai multor turişti pare a fi super-atractivă. Adăpostul ecologic temporar este o soluţie posibilă. Acesta constă dintr-o colibă mică şi poate fi transportat pe vârful muntelui cu elicopter şi montat pe un suport tubular.
O astfel de casă pe baterii solare, proiectată de compania Cimini Architettura este concepută pentru a deveni independentă în consumul energiei. De asemenea, casa poate fi demontată cu pagube minime pentru mediul înconjurător.
Designul simplu include o cameră cu şase paturi, baie, foaier şi salon. O singură fereastră mare, prin care vă puteţi bucura de peisajul minunat, de asemenea, face posibilă pătrunderea în casă a căldurii soarelui. Atunci când soarele apune, perdelele termice ajută la păstrarea căldurii în interior. Independenţa energetică a cabanei este menţinută de sistemul solar de 4 kilowaţi, instalat pe pereţi pentru a evita pătrunderea zăpezii pe ele. Panourile solare asigură chiriaşii cu cantitatea de energie electrică necesară, dar designerii, de asemenea, au mărit încălzirea prin sistemul de încălzire a podelelor. Detaliile acestui proiect nu sunt raportate, astfel încât putem doar ghici cum se desfăşoară acest proces de încălzire.
Zăpada, topită de sistemul solar, alimentează casa cu apă pentru scopuri interne, iar toată tehnica se pune în funcţiune cu energia electrică solară. Pentru situaţii de urgenţă este prevăzut sistemul de încălzire şi de putere cu ajutorul biocombustibililor (bioetanol). Pentru produsul comercial finit, sistemul pare a fi nefinisat, "crud", dar un lucru este clar: sistemul de adăpostire portabil cu impactul minim asupra mediuluilui înconjurător ne va ajuta sa simţim frumuseţea faunei sălbatice, păstrând în acelaşi timp virginitatea naturii.
Sursa: zelife.ru cu link pe Inhabitat, Architizer