Alternativa BIO la pesticide
La postul TV Digi24, un amplu reportaj despre alternativa biologica la consumul de pesticide, solutie gasita de cercetatorii romani in anii ’80, dar abandonata acum din lipsa de fonduri.
Realitatea de la care porneste reportajul Digi24 este aceea ca in fiecare an peste 30% din recoltele mondiale sunt distruse de insecte si diverse boli. Paguba este estimata la 100 de miliarde de euro iar antidotul, pesticidele, polueaza mediul inconjurator si prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor.
Doar ca foarte putina lume stie ca in anii 80, cercetatorii romani au pus la punct o alternativa ecologica la consumul de pesticide, demonstrand ca insectele daunatoare pot fi combatute eficient chiar cu pradatorii lor naturali, crescuti si inmultiti in laborator.
Cercetarile, incepute in anii 80 din ordinul lui Nicolae Ceausescu si rezultatele obtinute atunci de oamenii de stiinta romani au atras repede atentia chinezilor care, in anul 2000, au venit sa ceara ajutor in Romania fiindca nu reuseau sa gaseasca solutii. La noi insa, programul de cercetare a fost abandonat din lipsa banilor. Reporterii „Din|Interior” au vrut sa afle cum a fost posibil ca in tara care a exportat in China aceasta tehnologie, statiunile de cercetare sa ajunga doar niste ruine.
Parerea unora dintre cei intervievati a fost ca ruina in care au ajuns toate aceste institute de cercetare ar fi fost voita, avand in vedere sursa de profit pe care o reprezinta comertul cu pesticide: “Parca cineva nu a mai vrut sa se faca ceva in acest domeniu. Pesticidele astea sunt o foarte buna sursa de profit!”, declara Constantin Iacob, fost cercetator Statiunea de Cercetari Pomicole Strejesti.
Dar unul dintre exemplele concrete, prezentat in emisiune, cel al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura de la Vidra este elocvent. Timp de trei ani, cercetatorul Elena Bratu i-a invatat pe chinezi cum sa scape de insectele problema cu ajutorul gargaritelor. Chinezii si-au facut laboratoare in care au inmultit aceste insecte in numar mare: peste 250.000 de oua pe sezon.
In Romania, in schimb, programul de cercetare a fost abandonat din cauza lipsei banilor. In anul 2000, Guvernul a decis sa aloce fondurile in cercetare spre alte domenii, in voga la acel moment, precum I.T-ul. Cercetarea agricola nu a mai fost o prioritate. In prezent, tehnologia zace in paragina, sub lacat. In strainatate, gargaritele se vand, la pachet, cu instructiuni de folosire pentru sere si gradini. In Romania, tara care a exportat tehologia de inmultire controlata a acestor insecte, aceste lucru este acum greu de imaginat.
Ce spun in tot acest timp guvernantii? Cum se apara ei si ce explicatii au? “A alocat atat cat a avut la dispozitie sa aloce. Nu stiu daca dumneavoastra realizati faptul ca inainte de a taia o plata directa unui fermier si a plati catre sectorul de cercetare, marea majoritate va decide sa plateasca pentru fermieri”, spune Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Dar, autoritatile romane sustin ca sunt interesate de reluarea cercetarilor. Practic insa, asa dupa cum au constatat reporterii „Din|Interior” nu se intampla nimic concret in acest sens. „Ceea ce semnalati dumneavoastra este pe buna dreptate. Este ok! Eu imi doresc sa avem si noi la nivel national o abordare catre astfel de tipuri de tratamente”, spune acelasi secretar de stat. Si chiar daca se doreste reluarea cercetarii in acest domeniu, realitatea zilelor noastre spune altceva. Cifrele concrete arata ca exista o piata a pesticidelor care se ridica la 200 de milioane de euro iar ce e mai grav este ca unul din zece produse este contrafacut, conform studiilor de specialitate. Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun insa ca nu exista nicio „conspiratie” impotriva unitatilor de cercetare: „Eu nu cunosc astfel de interese! Eu cred mai degraba ca sunt mai costisitoare decat utilizarea produselor pe scara chimica”, spune Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Materialele filmate de reporteri, in fiecare dintre centrele de cercetare mentionate, oamenii care au lucrat acolo zeci de ani, toate acestea spun insa altceva.
Solutia salvatoare, si in acest caz, ar putea veni de la Uniunea Europeana care vrea sa aloce peste 7 miliarde de euro pentru cercetare. Pana atunci insa, cercetatorii romani pleaca spre alte tari unde munca si inteligenta lor este pretuita. Ce a ramas, sau mai exact ce va mai ramane in Romania, tara care exporta candva tehnologie pretioasa, vedeti duminica, de la ora 18.30, intr-un reportaj de exceptie, marca „Din|Interior”, pe Digi24.
Sursa: ecomagazin.ro