ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Alternative ecologice la detergenți




 

1. Nucile de sapun.

Nucile de sapun

 

Acum cativa ani as fi avut mai multe de spus, la momentul acela fiind practic necunoscute in tara. La momentul actual insa, cred ca nu exista persoane care sa nu fi auzit de ele si probabil ca multa lumea le-a si incercat asa ca le voi prezenta foarte pe scurt.
Nucile de sapun reprezinta o alternativa naturala la spalatul rufelor fiind bogate in saponina (intre 15-30%, fata de alte plante ce contin un procent mult mai mic, cum ar fi sapunarita, iedera, castanele etc). Daca sunteti amatori de experimente (ca mine :P) puteti face detergent pentru tesaturi mai sensibile, sau chiar sampon, din castane (necomestibile), insa e o varianta mult mai laborioasa si mai putin eficienta (castanele se taie marunt/se zdrobesc si apoi se fierb cam o ora).
Revenind la nucile indiene, ele sunt o alternativa ecologica (daca nu luam in considerare faptul ca vin din India, deci se consuma destul CO2 cu transportul) si eficienta, usor de folosit. Si economica avand in vedere ca pot fi refolosite de 2-3 ori pana sa elimine toata saponina. In plus sint si foarte versatile, putand fi folosite nu doar pentru rufe ci si pentru diverse solutii de curatat casa, ca sampon etc.

2. Detergentul homemade

Detergentul homemade

 

O varianta interesanta pentru cei mai indrazneti este detergentul facut acasa. Poate lua diverse forme (solid, lichid, fulgi), poate fi facut de la zero sau cu ingrediente cumparate, poate fi mai complex sau mai simplu. The sky is the limit! E o alternativa ecologica si simpla.
In teorie aveti nevoie de 2-3 ingrediente:
sapun de rufe (cumparat sau homemade; atentie insa daca il faceti acasa, trebuie sa aiba exces de grasime minim, adica 0-2%),
soda de rufe (carbonat de sodiu -Na2CO3) – putere mare de curatare, scoate pete, elimina calcarul
bicarbonat de sodiu – curata, elimina calcarul
apa
percarbonat de sodiu pentru albire
si borax pentru cresterea puterii de curatare si contra calcarului (dar nu e o substanta foarte ecologica).
Eu pana acum cateva luni preparam varianta lichida, adica 20-30% sapun de casa + 10% soda de rufe  + 60% apa, toate topite. La sfarsit adaugam ulei esential.
De la o vreme insa am trecut la varianta rapida care inseamna sapun transformat in fulgi cu un cutit econom (peeler), pus intr-o punguta de material textil (etapa esentiala daca nu vreti sa ramaneti cu sapun nedizolvat pe haine), direct in masina de spalat. In compartimentul pentru detergent adaug carbonat de sodiu pentru curatare si contra calcarului si percarbonat de sodiu daca rufele sunt albe. Rezultatul e impecabil. Pentru parfum pun cateva picaturi de ulei esential in dulap, cand hainele sunt deja uscate (folosesc difuzorii de arome facuti acum un secol si care inca se tin bine :)).

3. Lesia de rufe

Lesia de rufe

 

 

Cei mai hardcore spalatori de rufe vor fi fericiti sa afle ca exista o varianta si pentru ei :D. Aceasta se numeste lesia de rufe (sau potasa dar nu prea e folosit termenul) si necesita prezenta unui foc. Sau mai bine zis a cenusii ce rezulta in urma unui foc, deci o soba, deci o casa.. deci e o varianta pe care nu am testat-o inca.
Cum functioneaza?
Anumite plante contin un procent important de carbonat de potasiu (cum sunt, de exemplu, frunzele de bananier, din a caror cenusa se fabrica sapunul negru african sau, mai de pe la noi, lemnul de vita de vie). Prin ardere rezulta cenusa, ce contine un procent variabil de hidroxid de potasiu (deci o baza) si de carbonat de potasiu. Prin macerarea acestei cenusi in apa rezulta lesia de rufe (potasa) care are putere de curatare. Eventual poate fi folosita la fabricarea unui sapun de casa dar procedeul e mai lung in cazul asta.
Retete de lesie de rufe:
2 pahare de cenusa foarte bine pisata (nu trebuie sa aiba bucati de lemn) se lasa la macerat intr-un litru de apa, minim 24h dupa care se filtreaza printr-o carpa impachetata in mai multe straturi sau prin mai multe carpe. Se folosesc 2-3 linguri in masina de spalat. ATENTIE, LESIA E PUTERNIC COROZIVA!! A se evita contactul cu pielea (in caz de accidente se clateste rapid cu otet).
metoda rapida: aceeasi cantitate de cenusa se pune intr-o carpa groasa sau in mai multe carpe, se leaga bine si se fierbe cateva minute in apa clocotita. Se mai lasa la macerat pana cand apa se raceste apoi se poate folosi.

4. Detergentii biodegradabili

Pentru cei si cele ce nu au chef sa testeze nici una din retetele de mai sus exista, bineinteles, detergenti biodegradabili. Sunt oricand de preferat detergentilor clasici insa atentie la “bio” si “eco” facuti de corporatii, care n-au nici o treaba cu sustenabilitatea. Deci detergenti “eco” marca Auchan, Carrefour etc. nu inseamna nimic in afara de ilustrarea perfecta a expresiei “afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul”. Va recomand sa nu cumparati asa ceva.
Observatii: Daca folositi detergenti homemade, nuci de spalat sau lesie, hainele nu va vor mirosi a cocolino si a tot ce stim ca inseamna “miros de curat” (care de fapt e un amestec de parfumuri sintetice). Asta nu inseamna ca nu sunt curate, ci doar ca suntem obisnuiti ca ideea de curatenie sa fie asociata unui anumit miros (sintetic, in cazul de fata). E o chestiune de obisnuinta deci acordati-va o perioada de adaptare. Si nu uitati ca uleiurile esentiale rule!
Si ultima remarca: calcarul se depunde vrand-nevrand, indiferent de detergentul folosit. Nu uitati sa folositi carbonatul de sodiu si, o data la cateva luni sau la un an, puneti o masina goala la temperatura inalta, cu un pahar de otet in compartimentul pentru detergent.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 21 octombrie 2014 12:06
Vizualizări: 3984

Citiţi de asemenea

Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
95
Încă din copilărie, observându-și părinții lucrând în grădină, cum săpau, cum scoteau buruienile, cum fertilizau, gândea...
71
În anul 1881, familia Tolstoi s-a mutat la Moscova pentru a oferi copiilor educație. Tolstoi a avut dificultăți în a acc...
86
Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
155