Aluminiul, mercurul și plumbul — dușmanii omului (+Video)
În secolul XX, și mai ales în a doua sa jumătate, a devenit actuală întrebarea protecției organismului uman de astfel de "realizări" ale civilizației, precum contaminarea produselor alimentare, apei, aerului și solului cu substanțe toxice.
Este bine cunoscut că există elemente absolut necesare pentru asigurarea sănătății noastre. La acestea se numără în primul rând calciul și magneziul, la fel ca și siliciul, un element cu adevărat de neprețuit. Există elemente care sunt utile omului în cantități mici și dăunătoare în cantități mari, de exemplu cuprul. Nu întâmplător încă din antichitate este recomandat de a începe dimineața cu un păhar de apă dintr-un vas de cupru. În acest scop eu folosesc un mojar din cupru pur.
În cele din urmă există mai multe elemente chimice ce nu au nici un folos pentru organism și sunt toxice în orice cantități: cadmiul, aluminiul, plumbul și mercurul. Acestea pot submina grav sănătatea noastră dacă nu se iau anumite măsuri de precauție.
Cadmiul provoacă hipertensiune arterială, se acumulează în rinichi, slăbește imunitatea, reduce durata de viață. Dar cel mai dăunător este impactul său asupra capacităților mentale a omului, deoarece înlocuiește zincul, un element necesar pentru funcționarea normală a creierului. Puțini știu că cadmiul este extrem de răspândit în viața noastră cotidiană. El se conține, de exemplu, în fumul de țigări, apă potabilă, îngrășăminte, aer poluat.
Studiile recente arată că nici aliminiu nu este atât de inofensiv cum se crede. În primul rând, la fel ca și alte metale grele are capacitatea de a se acumula în organism, provocând o serie de boli grave. Aluminiul poate provoca demență, excitabilitate, tulburări vasomotorii la copii, anemie, dureri de cap, boli de rinichi, ficat, colită, afecțiuni neurologice asociate cu boala lui Parkinson. Cu toate acestea, chiar și azi se consideră ca fiind inofensiv.
Acest lucru este demonstrat cel puțin prin faptul că aluminiul este utilizat pentru fabricarea ustensilelor de bucătărie, foliei în care sunt învelite produsele, cutii de bere și apă. Aluminiul se conține și în aspirină, în unele feluri de cașcaval, deodorante, în apa potabilă și în sare.
Fiecare dintre noi probabil că a auzit de mai multe ori despre cazurile de intoxicație cu plumb. Cu toate acestea, nu toți știu că de a se otrăvi e mult mai ușor decât pare la prima vedere. Este de ajuns să consumăm legume crescute în apropierea unei autostrăzi aglomerate sau în apropierea unui aerodrom, deoarece plumbul se conține în gazele de eșapament ale motoarelor de aeronave și automobile. Prin urmare, este inadmisibil de a crește legume și fructe, culege ciuperci, ierburi, plante comestibile la o distanță de mai puțin de 100 m de la drum.