Alunul turcesc (Corylus Colurna)
Acest copac zvelt cu frunze remarcabile, seamănă de departe cu un platan. În cazul dat, frumusețea aduce și folos – alunele. Inflorescențele, conțin pînă la 20 de alune (deseore 6-8), sînt împrăștiate ca niște arici verzi pe toată coroana. La începutul lunii septembrie, alunele cad jos singure.
Plantat după schema 6x6 sau 7x5, alunul turcesc începe să rodească la al 4-lea sau al 5-lea an, iar la vîrsta productivă pot fi colectatea de la 2 pînă la 5 tone de producție ecologic pură – copacul nu trebuie tratat cu chimicale, deoarece are mai puține boli și dăunători decît alunul obișnuit. Cantitatea miezului (45%) și conținutul de ulei (pînă la 62%) la alunul turcesc e mai mică decît la alunele moderne, însă conținutul înalt de proteine (pînă la 16%), microelemente (K, Mh, P) și vitamine permit aplicarea lui în alimentația dietetică și curativă.
Poate da roadă timp de 200 de ani.
Lemnul alunului turcesc este consistent și frumos, cu nuanță roză. În industria mobilei acest lemn este apreciat foarte înalt, fiind folosit în incrustare și confecționarea diferitor bijuterii. Este inclus în Cartea Roșie.
Sursa: vk.com/posadisvoiles