Americanii au confirmat eficienţa celulelor solare din hârtie
Americanii au confirmat eficienţa celulelor solare din hârtie
Fabricarea celulelor solare din hârtie, cum ar fi această mostră, este aproape la fel de ieftină şi uşoară ca şi imprimarea unui document sau unei imagini pe o imprimantă cu jet de cerneală, spun dezvoltatorii tehnologiei. Primele dispozitive au funcţionat un an fără pierderea proprietăţilor (foto Patrick Gillooly).
Aceste foi cu desene colorate pot fi mototolite sau transformate într-un avion. Dar, dacă veţi conecta la margini conducte de cablu, la lumină veţi obţine curent electric. Este puţin probabil că din astfel de panouri oamenii vor construi centrale electrice solare mari, însă nişa sa "hârtia solară" va ocupa , cu siguranţă. Acelaşi grup de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care anul trecut a construit primele celule solare pe baza unei foi de hârtie obişnuite, a raportat despre testarea unui rând de celule fotovoltaice asemănătoare.
Principalul avantaj al noului proiect: în rolul de substrat poate fi utilizată hârtia simplă de birou şi chiar de ziar. Pentru a o transforma intr-un convertor fotoelectric, oamenii de ştiinţă au aplicat, în mod consecvent, pe suprafaţa ei cinci straturi subţire de materiale diferite (ingrediente organice active şi electrozii de polimer).
Aceste straturi sunt tipărite prin depunerea vaporilor printr-o matriţă (de asemenea, de hârtie), la o temperatură mai mică de 120 de grade, astfel încât hârtia nu va suferi. În modul similar, experţii MIT au "pictat" celulele solare pe o foaie foarte subţire din plastic (similară cu cea utilizată în sticle cu apă gazoasă).
Experienţa a demonstrat că aceste baterii şi-au păstrat performanţele chiar şi după o îndoire repetată. Autorii tehnologiei subliniază: într-o serie de lucrări anterioare oamenii de ştiinţă doar au depus celule solare pe un substrat flexibil, dar nu au confirmat că un astfel de dispozitiv va continua să lucreze după o mulţime de îndoiri şi desfaceri.
Bateria din Massachusetts a rezistat la mii de cicluri. În acelaşi timp, celulele solare convenţionale se deteriorează, de obicei, după prima pliere.
Un alt moment interesant. În cadrul experimentelor anterioare în calea cercetătorilor, care au încercat să creeze celule solare din hârtie, s-a ridicat un obstacol în formă de suprafaţa grunţuroasă la nivelul micro. S-a sugerat chiar şi o propunere de a depune, în primul rând, stratul de nivelare, ceea ce a îngreuiat procesul şi a scumpit construcţia. La MIT nu au făcut acest lucru, şi calitatea bateriilor nu a fost deteriorată. În general, hârtia fotovoltaică a fost destul de rezistentă.
Creatorii panourilor fotovoltaice au trecut o astfel de baterie printr-o imprimantă laser şi au imprimat textul direct pe suprafaţa generatoare de curent. Dispozitivul a rămas operaţional. Într-un alt experiment, ca bază experimentatorii au luat hârtia de calc, copiatoare şi absorbantă, pagina de ziar cu textul tipărit. Toate acestea, după tratament au început să producă energie electrică la soare şi chiar şi la lumina artificială.
Eficienţa unor astfel de celule este mică, doar 1%. Dar aici e foarte mică greutatea unui metru pătrat şi preţul este atractiv.
La bateriile clasice cu substratul din sticlă, cadru, cabluri şi sticla de acoperământ, stratul activ reprezintă o proporţie semnificativă din costul produsului total, să nu mai vorbim de o masă solidă. Greutatea mică şi costul mic de un metru pătrat (care, este de o mie de ori mai mic, decât la celulele solare de sticlă), pot fi importante în propagarea "hârtiei solare" în zonele izolate sau sărace ale lumii.
Din baterile solare din hârtie s-ar putea face perdele şi tapete, presupun inventatorii. Şi o aplicaţie externă este posibilă: este suficient de a acoperi bateria cu un strat transparent de laminat, care protejează hârtia împotriva apei.
Autor: Leonid Popov