Animale — ființe cu morală?
Pînă de curînd, oamenii de ştiinţă ar fi spus că pisica dvs se linguşeşte pentru a prime mâncare gustoasă. Dar, multe animale au principii morale şi retrăiesc astfel de emoţii, cum ar fi dragostea, tristeţea, furia sau compasiunea, se afirmă într-o carte lansată recent.
În ediția Oxford a cărţii "Oare pot avea animale moralul ridicat?" se presupune că mamiferele sociale, cum ar fi șobolanii, câinii și cimpanzeii pot alege să fie buni sau răi. Și deoarece, ei au principii morale, noi avem mai multe responsabilităţi faţă de ele, explica autorul studiului Mark Roulendz, profesor la Universitatea din Miami.
"Trebuie să simțim faţă de animale un respect oarecare, de care ele ar fi lipsite dacă nu ar fi în stare să se comporte moral", - a spus omul de știință.
Cu toate acestea, alţi cercetători contestă acest punct de vedere, argumentând că poate animalele şi retrăiesc emoții complexe, dar nu este neapărat că ele posedă veritabile principii morale.
Comportament moral?
Lucrarea sugerează că animalele simt o furie atunci când se încalcă normele sociale. Cimpanzeii pot pedepsi confraţii lor pentru nerespectarea anumitor norme de ordine socială, spune Mark Bekof, un biolog evoluționist la Universitatea din Colorado şi co-autor al cărţii "Dreptatea lumii sălbatice: natura morală a vieţii animalelor".
Masculii păsărilor guşa albastră (Luscinia svecica) atunci când surprind infidelitatea femelelor partenere, le pot bate, remarcă Hal Herzog, un psiholog care studiază atitudinea oamenilor față de animale.
Și există mai multe exemple atunci când animalele demonstrau compasiune sau sensibilitate faţă de alte animale, inclusiv faţă de oameni. Într-un experiment, maimuțele Rhesus, înfometate au refuzat să expună șocului electric pe confrații lor, chiar şi în schimbul hranei. Într-un alt exemplu, femela gorilei Binti Jua a salvat un copil uman, inconștient de 3 ani, care a căzut în incinta ei la Grădina Zoologică din Brooklyn. Maimuță l-a protejat de semenii săi și chiar a apelat la ajutorul oamenilor. Iar când cu câţiva ani în urmă, pe o autostradă aglomerată din Chili, un câine a fost lovit de o maşină, confratele lui şi-apus viaţa în pericol pentru a-şi trage prietenul inconștient într-un loc sigur.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DgjyhKN_35g
Toate aceste exemple arată că animalele au o înțelegere de bine și de rău, este sigur Mark Roulendz.
"Eu cred că în baza acestor emoții stă morala, - a spus omul de știință. - Și există dovezi că animalele pot acționa în conformitate cu aceste emoții".
Nu morala, ci instinctul?
Cu toate acestea, nu toți savanţii sunt de acord că acest comportament este dictat de moralul ridicat. Unul dintre exemplele cele mai evidente ale acestui comportament: aspectul vinovat al câinelui care a mâncat hrana interzisă nu poate fi o manifestare a deprimării morale, ci pur și simplu, un răspuns adecvat la reacţia proprietarului.
În plus, este puțin probabil că animalele dezvoltă și urmează reguli care nu le servesc cu nimic personal sau alte specii și acest lucru sugerează că ele nu se gândesc la morală.
În același timp, oamenii demonstrează o serie de tabuuri morale, cum ar fi interzicerea consumului anumitor alimente, blasfemie sau căsătorie cu rudele îndepărtate.
"Cea mai interesantă parte a moralității umane este faptul că deseori aceasta este absurdă și irezonabilă", - remarcă Hal Herzog.
Iar, emoțiile animalelor se nasc din instinctele lor, au o justificare clară şi nu sunt o alegere inconștientă, este sigur omul de știință. În opinia sa, comportamentul animalelor doar ne pare moral, însă el nu este legat de inteligență, cultură și limbă din care provine moralitatea umană.
Moralitatea justificată
Însă Marc Roulendz, consideră că din cauza acestei cazuistici se pierd lucruri importante.
"De exemplu, în cazul de salvare a copilului de gorilă Binti Jua, ce fel de instinct a fost implicat? Oare gorila posedă un instinct de a salva băieţii inconștienţi nimeriţi în cușca ei? "-?întreabă dlui.
Și chiar dacă instinctul este implicat, părinții oameni au o dorință instinctivă de a-şi ajuta copiii, dar acest lucru nu face angajamentul lor mai puţin moral.
Capacitatea de a gândi la moralitate nu necesită existența unor principii morale, adaugă omul de știință. De exemplu, un copil de trei ani nu poate în mod conștient să-şi formeze un sistem de fapte corecte şi incorecte, dar totuşi se va simţi vinovat (să sperăm) după răpirea jucării prietenului său. (Oamenii de ştiinţă continuă să discute, dacă copiii au principii morale.)
Dacă vom accepta faptul că animalele au valori morale, suntem datori să le tratăm cu respect.
"Dacă animalul este în măsură să acționeze cu moralul înalt, nu cred că va apărea o problemă în stabilirea unor relații de prietenie cu animalele de companie, - remarcă Mark. - Dacă aveți o pisică sau un câine și îl dresaţi, eu nu sunt sigur că este un exemplu de o atitudine respectuoasă. De asemenea, eu nu vă pot sprijini în acel moment, atunci când veţi decide să puneţi haine pe animal".
Sursa: facepla.net