Ansambluri rezidenţiale produc mai multă energie decât consumă
Ansambluri rezidenţiale produc mai multă energie decât consumă
complex rezidenţial Sonnenschiff
De mai multe decenii în urmă, oamenii au început să se gândească la cum să reducă cantitatea de energie necesară pentru a menţine condiţiile de trai confortabile. De la o regulă simplă: "Închideţi uşile şi ferestrele, lucrînd aerul condiţionat", la utilizarea de materiale de construcţii moderne.
A doua tendinţă globală a fost descentralizarea producţiei de energie. Dacă înainte energia a fost extrasă de staţiuni electrice (de cărbune, hidro şi nucleare), acum oricine poate cumpăra panouri solare sau generatoare eoliene şi să se bucure de energie electrică pe "gratis".
Dar ce se va întâmpla dacă vom reduce aceste două aspiraţii împreună? Ce se va întâmpla dacă într-un mod semnificativ vom reduce consumul energiei şi vom regla producţia energiei electrice "proprii"? De fapt, pentru răspuns nu trebuie de mers departe. Oraşul german Freiburg are deja două complexe rezidenţiale care produc mai multă energie decât consumă.
În oraşul Freiburg (Freiburg im Breisgau), au fost construite două complexuri, Sonnenschiff şi Solarsiedlung. Construcţia lor a fost efectuată în conformitate cu Passivhaus standard. Datorită panourilor solare pe acoperişurile acestor complexe, ele produc energie de patru ori mai mult decât consumă.
Passivhaus
Dat fiind faptul că aceste case sunt construite în conformitate cu standardul Passivhaus, ei practic nu au nevoie de lumină artificială suplimentară. Clădirile obţin suficientă lumină solară prin ferestre mari. În plus, acoperişurile sunt făcute astfel, încât să funcţioneze ca un şopron în vară, protejînd cladirile de la supraîncălzire, şi în timpul iernii, dimpotrivă - razele soarelui trec, permiţând cladirilor să se încălzească.
Penthousele complexului Sonnenschiff se pot lăuda, de asemenea, de grădini pe acoperiş, care nu-i dau să se încălzească. În acoperişul clădirii este montat şi sistemul de păstrare a apei de ploaie în scopuri tehnice şi pentru udatul plantelor.
Principiul de bază al standardului Passivhaus este o izolaţie maximă a clădirii. Acest lucru înseamnă că ferestrele şi uşile în stare închisă nu trebuie să lasă să treacă aerul şi să păstreze temperatura, pereţii - trebui să izoleze maxim posibil mediul exterior de cel interior. Sursele de aer pot fi ferestrele, în cazul în care temperatura exterioară este normală, precum şi sistemul de ventilaţie, în cazul în care afară este frig sau cald.
Generarea căldurii în interiorul a astfel de clădiri se realizează prin utilizarea surselor "secundare". Aceste surse includ becuri de iluminat, aparate de uz casnic şi însăşi oamenii care sunt în cameră. După dorinţă, proprietarul poate instala un sistem de încălzire sau să folosească un încălzitor electric.
complex rezidenţial Solarsiedlung
Iluminarea spaţiilor se realizează în principal prin ferestre mari, care ocupă, uneori, cea mai mare parte a peretelui. În timpul iernii, pe timp de noapte şi atunci, când soarele nu străluceşte puternic, se folosesc diferite lămpi eficiente, cum ar fi cele fluorescente compacte sau cu LED-uri.
În Germania, costurile de construcţie în conformitate cu standardul Passivhaus nu sunt foarte diferite de clădiri convenţionale. În funcţie de regiunea de construcţie (nord-sud), costurile de construcţie pot varia. De exemplu, în partea de nord a Europei costul este mai mare din cauza climei mai reci. În mediu Casa Passivhaus va costa cu 14% mai scump decît una convenţională, construită după standarde germane.
Dar, când vine vorba despre economii, cifrele sunt mult mai mari. Astfel de clădiri, consumă în medie 75-95% de energie mai puţin pentru încălzire sau răcire şi dau posibilitatea de a reduce emisiile asociate de CO2 cu 94%. În viitorul apropiat, cu creşterea concurenţei şi a investiţiilor, standardul Passivhaus poate depăşi clădiri convenţionale la costul de producţie şi apoi întrebarea ce tip de clădiri de construit, nu va mai fi nici o dată.