ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Antarctica pierde aproximativ 160 de miliarde de tone de gheata în fiecare an …




 

Gigatone de gheață aici și acolo ... O echipa de oameni de știință de la Centrul de Observare și Modelare, Marea Britanie, a efectuat prima în istorie evaluare completă a schimbărilor stratul de gheata din Antarctica, folosind datele obținute prin satelit CryoSat -2 de Agenția Spațiala Europeană.

Ceea ce ei au descoperit este destul de alarmant: în medie Antarctica de Vest pierde 134 de gigatone de gheață, Antarctica de Est  - 3 gigatone și Peninsula Antarctica - 23 de gigatone în fiecare an, începând cu 2010-2013 pierderea totală este de aproximativ 159 de gigatone pe an (și aceste cifre sunt rotunjite) .

În contextul Pământului este suficient pentru a ridica nivelul mării global cu 0,45 milimetri pe an. Dacă vom combina acest lucru cu topirea altor scuturi de gheață și  ghețarilor ( Groenlanda ) și dilatarea termică o perioadă îndelungată, atunci toate aceste fapte creează o imagine reală. Nimeni nu spune că nivelul mării va crește brusc în cantități mari, dar atunci când ceva se mișcă în direcția greșită, este mai bine de a schimba cursul înainte ce lucrurile vor ajunge prea departe, ci nu după .

Антарктида теряет около 160 миллиардов тонн льда

 

"Am găsit o creștere a subțierii gheții în Antarctica de Vest. Am găsit dovezi concrete că în această parte a planetei care are suficient de gheață pentru a ridica nivelul oceanelor la nivel mondial mai mult de un metru, au loc schimbări dramatice", - consideră savantul Andrew Shepherd .

" Contribuția tot mai mare a Antarcticii la creșterea nivelului mării este o problemă globală și noi trebuie să utilizăm toate tehnicile disponibile pentru a urmări unde și cât de mult gheață este pierdută", - a declarat alt om de știință David Vaughan de la British Antarctic Survey.
 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 03 iunie 2014 15:44
Vizualizări: 1722

Citiţi de asemenea

Fostul studio în aer liber al unui pictor a fost transformat într-o casă ecologică-colibă printre copaci de eucalipt. Du...
220
Mările și oceanele sînt locuri pitorești și unice ale planetei noastre, bogate în biodiversitate și surse de viață. Cu t...
165
Ambalajele din plastic au devenit o parte integrantă a vieții noastre cotidiene și, din păcate, cresc excesiv impactul n...
204
O gîscă salvată refuză să zboare de la bărbatul care i-a salvat viața cu mulți ani în urmă...
600